Protestatarii iranieni au organizat noi proteste antiguvernamentale în mai multe cartiere din capitala Teheran, continuând să sfideze trupele de securitate.
Protestele s-au declanșat acum jumătate de an după moartea unei tinere arestate de poliția moralității din Iran pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător o eșarfă pe cap.
Protestatarii din cartierul Jannat Abad din Teheran au scandat de la ferestre și de pe acoperișuri „Libertate, libertate!” și „Moarte dictatorului”, o referire la liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Hamenei.
În cartierul Ekbatan din Teheran, care a fost unul dintre epicentrele protestelor din capitala iraniană în ultimele patru luni, protestatarii au scandat din nou sloganuri antiguvernamentale și există informații că forțele de securitate au instalat puncte de control la intrările în zonă, continuând, de asemenea, arestările pe scară largă ale locuitorilor.
Scene similare s-au repetat și în alte cartiere din Teheran, precum și în părți ale țării, inclusiv în Yasuj, Rașt și Bandar Abbas.
În mai multe videoclipuri publicate pe rețelele de socializare pot fi văzute persoane care dau foc unor afișe de propagandă guvernamentală în Yasuj, în sud-vestul țării.
În mai multe cartiere din orașul Rașt, situat în nordul țării, au fost scrise pe ziduri sloganuri antiguvernamentale, după cum se vede în imaginile care circulă în social-media.
Tulburările au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini la 16 septembrie. Tânăra de 22 de ani a murit în timp ce se afla în arest, după ce a fost arestată de faimoasa poliție a moralității pentru că purta în mod necorespunzător eșarfa islamică obligatorie pe cap, hijab.
Moartea ei, pe care oficialii au pus-o pe seama unui atac de cord, a declanșat un val de proteste antiguvernamentale în orașele din întreaga țară. Autoritățile au reacționat la aceste tulburări printr-o represiune dură care, potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, a ucis peste 500 de persoane, inclusiv 71 de copii.
Oficialii, care au acuzat Occidentul pentru demonstrații, au promis că vor lua măsuri și mai dure împotriva protestatarilor, cu sistemul judiciar în frunte, după ce tulburările au intrat în a patra lună.
Protestele reprezintă cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.
Mai multe mii de persoane au fost arestate, inclusiv mulți protestatari, precum și jurnaliști, avocați, activiști, apărători ai drepturilor digitale și alții. Unii dintre cei arestați au fost condamnați la ani grei de pușcărie sau la moarte.