Linkuri accesibilitate

Nicolae Jelamschi (ANSP): Zeci de mii de certificate de vaccinare ar putea fi false


Autoritățile din sănătate estimează că 63% din cazurile de coronavirus din R. Moldova sunt varianta Omicron, care este considerată mult mai contagioasă decât alte tulpini. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, admite că pacienții care dau teste și ajung la evidența sistemului sanitar sunt doar o mica parte din numărul celor care fac boala și care nu apelează la specialiști. Datele oficiale arată că incidența de îmbolnăviri de coronavirus pentru săptămâna trecută rămâne foarte ridicată, iar între timp campania de vaccinare a scăzut din intensitate. Valentina Ursu a discutat cu Nicolae Jelamschi despre evoluția pandemiei, imunizare și capacitățile sistemului de sănătate.

Interviu cu Nicolae Jelamschi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:47 0:00

Europa Liberă: Discutăm despre pandemia de COVID-19 și situația la zi în Republica Moldova. Cum descrieți situația din ultimele zile, ultimele luni, cât de mult au învățat autoritățile Republicii Moldova, cetățenii lecția acestei pandemii?

Nicolae Jelamschi: „Pandemia ne-a dat mai multe lecții – lecții bune și lecții mai puțin bune, ne-a arătat mai multe lucruri și ne-a arătat punctele slabe pe care le avem în sistemul de sănătate, și nu numai, în țară, în general. Deci, dacă să vorbim la general, pandemia, ca și în toate țările, a venit pe nepregătite, nu numai Republica Moldova a fost țara care s-a confruntat cu insuficiență de echipamente, insuficiență de măsuri de protecție, insuficiență de politici, de documente, de resurse spitalicești, de paturi de terapie intensivă ș.a.m.d. Toate țările cunoașteți că au avut astfel de probleme, inclusiv din Uniunea Europeană, Statele Unite, Israel și toți ceilalți. O altă lecție pe care ne-a dat-o pandemia este aceea că, de fapt, la începutul pandemiei s-a văzut o oarecare neconcordanță în activitatea autorităților, autorităților locale, autorităților centrale, sistemului sănătății cu alte sisteme, fiindcă, de fapt, pandemia este o provocare și este o necesitate de acțiune la toate autoritățile centrale, deci trebuie să aibă o abordare multisectorială.”

Pandemia necesită o abordare multisectorială...

Europa Liberă: Bilanțul cazurilor COVID-19 în Republica Moldova arată că aproape o jumătate de milion din cetățeni au fost infectați?

Nicolae Jelamschi: „Patru sute și ceva de mii...”

Europa Liberă: Patru sute și aproape 72 de mii.”

Nicolae Jelamschi: „Da.”

Europa Liberă: Despre ce vorbește acest număr mare?

Nicolae Jelamschi (ANSP): Zeci de mii de certificate COVID ar putea fi false
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:17 0:00

Nicolae Jelamschi: „Ne vorbește despre aceea că nu prea respectăm măsurile de protecție care sunt recomandate, impuse, uneori. Și vreau să zic că această cifră nu este cifra reală, de fapt, infectați și cei care au suferit au fost mult mai mulți, vorbim de cazurile înregistrate, fiindcă în această pandemie, cunoaștem cu toții, suferea întreaga familie, dar test la COVID făcea o persoană și, respectiv, se înregistra un caz, având încă vreo trei în spatele lui, cu forme ușoare, care au considerat că nu este cazul să repete și ei testul, urmau poate același tratament. Acum, cu ultima variantă, Omicron, iarăși ne trezim că, de fapt, cazurile înregistrate sunt un vârf de aisberg probabil și avem un număr foarte mare de cetățeni care sau fac o formă asimptomatică, sau o formă foarte ușoară și nu consideră necesar ca să depună un efort ca să facă un test. Respectiv, ceea ce înregistrăm este doar o parte din această pandemie, cifra trebuie să fie mult mai înaltă.”

Europa Liberă: Cum s-a ajuns ca să fie falsificate atâtea certificate de vaccinare?

Nicolae Jelamschi: „Agenția Națională de Sănătate Publică este acea autoritate care gestionează registrul de vaccinare COVID, așa-numita bază de date cu certificatele COVID, deci tot ce ține de testare, de vaccinare, de înregistrare. Chiar din momentul când a fost dezvoltată această bază de date s-a observat că unii registratori, persoanele care introduc datele în sistem, de fapt, fiindcă la orice punct de vaccinare există o persoană care introduce datele privitoare la vaccinare, se comiteau și se comit un șir de erori – sau se scrie o cifră incorect, sau o literă incorect, sau o „căciuliță” –, deci au început corectări în sistem, pe lângă corectările propriu-zise a apărut suspiciunea că unii registratori schimbă nu doar o literă sau o cifră, dar schimbă un nume, schimbă un IDNP. Astfel am înțeles că are loc un proces de fraudare, în unele cazuri asta era mai vizibil, în altele – mai puțin vizibil, dar procesul a început să ia amploare și, respectiv, am sesizat Ministerul Sănătății și organele competente pentru a combate acest fenomen.”

A apărut suspiciunea că unii registratori schimbă nu doar o literă sau o cifră, dar schimbă un nume, schimbă un IDNP...

Europa Liberă: 94 de cazuri doar în ultimele luni, asta ceea ce se știe, despre ce s-a vorbit deja în spațiul public.

Nicolae Jelamschi: „94 de cazuri de ce?”

Europa Liberă: 94 de cauze penale pornite în urma falsificării certificatelor de vaccinare COVID-19.

Nicolae Jelamschi: „În spatele fiecăruia din aceste cazuri pot fi sute și mii de falsificări. Deci, fiecare caz are mai multe dosare, mai multe certificate, într-adevăr se estimează câteva zeci de mii de falsificări. Și sunt mai multe forme de a falsifica un proces de vaccinare. Noi, cel puțin, am identificat câteva din ele. Una este că persoana vine la Centrul de vaccinare, se înregistrează, își dezgolește locul de vaccinare, însă vaccinul este aruncat la chiuvetă, deci acesta este un proces. Datele sunt introduse și, respectiv, ca proces este un certificat fals, până la urmă. Al doilea tip de vaccinare – atunci când persoana nici nu se arată la Centrul de vaccinare...”

Europa Liberă: Asta a fost surpriza cea mai mare, o persoană aflată peste hotare și ea a putut să beneficieze de un asemenea certificat din Republica Moldova.

Nicolae Jelamschi: „Poate fi peste hotare, poate fi oriunde, transmite datele personale unei persoane care le introduce în sistem, însă, dacă respectă termenele de vaccinare, iarăși este foarte greu să depistezi dacă persoana a fost vaccinată sau nu a fost vaccinată. Aici deja intervine Poliția de Frontieră, când această persoană se reîntoarce în țară sau sunt examinate aceste cauze, se dovedește că în ziua în care persoana respectivă era vaccinată în Centrul de sănătate din satul X, de fapt, ea se afla în altă țară și nu putea fi la această vaccinare. Și iată aici este conlucrarea cu Poliția de Frontieră legată de aceste certificate. Mai este și alt tip de falsificare, când introduc datele retroactiv, deci astăzi a intrat registratorul în sistem și introduce datele ambelor doze de vaccin cu 2-3 luni în urmă. Toate acestea se văd în sistemul informațional și, respectiv, iarăși sesizăm autoritățile. Un alt tip de falsificare este acela când se schimbă persoana cu totul, deci în loc de Cutărescu Ion devine Vasilache Iurie și cu totul alt IDNP, deci se păstrează datele de vaccinare, dar se schimbă numele și IDNP-ul. Sunt foarte multe metode, încercăm să le combatem, și nu numai cu organele de forță împreună, dar întreprindem și noi măsuri de combatere.”

Europa Liberă: Dar poate fi numită o schemă care s-ar fi pus bine la cale, să se facă profit din acest lucru?

Nicolae Jelamschi: „După cum au menționat în conferința de presă procuratura, Inspectoratul General de Poliție, da, într-adevăr, s-au găsit filiere întregi care se ocupau cu acest proces.”

Europa Liberă: Ce puteți face Dvs., iată, autoritățile acum să preveniți, ca să nu continue acest dezmăț?

Nicolae Jelamschi: „Putem doar ca autoritate care se ocupă de sănătatea publică, dar nu de fraude, deci putem constata, depista o fraudă. Ce am întreprins noi? În primul rând, am limitat accesul registratorilor la modificarea datelor, registratorii nu mai pot retroactiv introduce date, dacă ele sunt nu cu ziua de astăzi.

În primul rând, am limitat accesul registratorilor la modificarea datelor...

În cazul în care apar așa necesități, dar necesități apar zilnic, fiindcă în cazul, de exemplu, când un centru de sănătate are mai multe persoane la vaccinare, a lucrat până târziu, n-a reușit astăzi să introducă datele, vine mâine la lucru sau este zi de vineri și vine luni, și luni începe a introduce datele. În așa cazuri, solicită o permisiune separată, semnată de conducerea instituției medicale, pentru a corecta ceva sau a introduce niște date retroactiv. Și noi verificăm dacă datele, într-adevăr, sunt corecte sau nu, deci le limităm câmpul de manevră pentru a falsifica din urmă datele și a introduce date retroactiv.”

Europa Liberă: Despre procesul de vaccinare ce ne puteți spune? Rămâne a fi unul lent, rămân încă foarte mulți cetățeni sceptici atunci când e vorba de a se imuniza?

Nicolae Jelamschi: „Rămâne a fi unul lent. Evident, ne dorim să fie mai vioi, mai dinamic acest proces, sperăm ca lumea totuși să înțeleagă că aceasta este una din puținele măsuri care previne o formă gravă și un deces.”

Europa Liberă: Care e procentul exact al populației vaccinate?

Nicolae Jelamschi: „29,96 din populația generală a Republicii Moldova, calculat de la 3 milioane și 600 de mii aproximativ.”

Europa Liberă: Și cel mai dificil e totuși să convingi populația din mediul rural că trebuie să se vaccineze? Aveți informații care categorii sunt mai rezervate atunci când e vorba de vaccinare?

Nicolae Jelamschi: „Evident. Deci, tot procesul de vaccinare este monitorizat pe grupe de vârstă și cele mai active sunt totuși persoanele în vârstă de 50+, 60+, 70+, acolo avem o rată de vaccinare destul de înaltă, de peste 50-60 la sută. Tineretul este acel grup de vârstă care evită să se vaccineze sau din cauză că consideră că au suficiente forțe pentru a lupta cu infecția, sau din cauză că sunt antivacciniști, sau au alte convingeri, ei sunt acei care ezită.”

Tineretul este acel grup de vârstă care evită să se vaccineze...

Europa Liberă: Deși pentru ei contează foarte mult mobilitatea?

Nicolae Jelamschi: „Evident, mobilitatea și să nu uităm că mutațiile virale apar pe fond nevaccinat, nu vaccinat, deci sunt un potențial pericol pentru cei din jur. Asta trebuie să înțelegem, că persoanele vaccinate nu sunt doar pentru ele, că au așa principiu și așa valori că nu trebuie să se vaccineze, ci prezintă un pericol pentru cei din jur.”

Europa Liberă: Ce mai puteți face ca să convingeți populația că trebuie să se vaccineze?

Nicolae Jelamschi: „Au fost multe propuneri și sunt multe idei cum să facem, deci mergem și noi după principiul altor țări, ce au întreprins alte sisteme de sănătate, alte guverne din alte zone. Există țări unde deja se impune obligatoriu vaccinarea, evident că nu cred că Republica Moldova ajunge la impunerea obligatorie a procesului de vaccinare, există unele categorii de angajați care ar trebui să fie obligatoriu vaccinați, care sunt în contact cu populația, în contact cu oamenii, deci am putea veni aici cu unele cerințe. Spre exemplu, în sistemul sănătății lucrătorii medicali sunt vaccinați în proporție de 85-90 la sută, tot așa în sistemul educațional. Ar fi bine ca tot ce ține de HoReCa, acolo unde se lucrează cu oamenii personal, acolo trebuie de lucrat cu aceste categorii de populație pentru a le vaccina.”

Europa Liberă: Dar restricțiile disciplinează, responsabilizează? Ați făcut o analiză, totuși aceste măsuri impuse de autorități în ce măsură reușesc să fie respectate și, mai ales, dacă se aduce și disciplină?

Nicolae Jelamschi: „Restricțiile nu numai că scad nivelul de incidență, vedeți că-i destul o săptămână-două să stea copiii acasă, să facă lecțiile online și imediat nu mai avem o creștere sau avem chiar o scădere a incidenței în săptămâna a cincea față de săptămâna a patra. Pe lângă acest fapt, într-adevăr, restricțiile treptat disciplinează, lumea este predispusă spre predictibilitate, în cazul în care trecem un anumit nivel sunt anumite restricții. Deja și businessul, și populația, parțial, înțelege că sunt necesare aceste măsuri. Evident că este foarte greu de lucrat cu unele domenii, ei vor mai multă libertate, înțelegem și noi că ține de activitatea lor...”

Europa Liberă: Dar chiar și în domeniul educației sunt foarte multe nemulțumiri din partea părinților, pentru că ei consideră că nu se mai face carte de calitate la orele online așa cum s-ar putea face dacă copiii ar fi prezenți fizic în clase.

Nicolae Jelamschi: „Evident că sunt, înțelegem acest fapt, problema este nu în a impune restricții de dragul restricțiilor, problema este în a permite sistemului de sănătate să poată face față la acel număr de cazuri grave și foarte grave care vor veni în spital. Nimeni nu-și dorește să vină să stea pe coridorul unui spital, să nu poată fi spitalizat, să nu poată primi asistență medicală, nu dă Doamne să decedeze în automobil sau acasă, că nu vine nimeni după el, fiindcă totul e plin, paturile sunt ocupate cu persoane foarte grave.

Să permitem sistemului de sănătate să poată face față pandemiei...

Deci, acestea sunt, de fapt, cerințele și necesitățile – să permitem sistemului de sănătate să poată face față pandemiei. În cazul în care noi nu avem restricții, suntem pentru o libertate oarecare și nu solicităm persoanele să fie vaccinate, ajungem că spitalele noastre sunt pline și lumea începe să moară nu în spital deja.”

Europa Liberă: Se aud nemulțumiri din partea cetățenilor că testele îi fac să scoată bani din buzunar, mai ales la privați și că, deocamdată, ei cred că prețurile sunt exagerate și că iarăși anumiți agenți profită și fac venituri pe seama suferinței oamenilor.

Nicolae Jelamschi: „Acelor persoane care au manifestări clinice sau necesități clinice de a li se prelua testul, testul li se preia gratuit în centrele de sănătate publică, în spitale, la Agenția Națională de Sănătate Publică. Într-adevăr, înainte de sărbătorile de Anul Nou, testele cu plată de fapt se fac pentru persoanele care doresc să plece peste hotare și au nevoie de un certificat cu QR cod, tradus în limba engleză pentru a călători. Respectiv doar instituțiile private ofereau aceste servicii, când a fost stabilit în hotărârea de guvern că prețul pentru un test poate fi achitat și de către autoritățile publice, am început imediat să prestăm și noi aceste servicii cu 300 de lei și am avut destul de mulți solicitanți.”

Europa Liberă: Și totuși, cetățenii cred că nu sunt receptivi medicii de familie atunci când cineva dorește să-și facă testul.

Nicolae Jelamschi: „Nu pot să spun că medicii de familie nu sunt receptivi, la ziua de astăzi medicina de familie este cea mai solicitată și sunt acei colegi care au un surmenaj foarte mare zilnic, deci sunt sub observații undeva 25 de mii de persoane. Imaginați-vă câte telefoane trebuie să dea un medic de familie, să monitorizeze persoanele, să ia teste, să monitorizeze contactele ș.a.m.d. Pentru aceasta sunt mai multe posibilități, sunt teste rapide care sunt în farmacii, sunt teste rapide care pot fi făcute, primăria a făcut și unele corturi în care se prestau aceste servicii, Agenția Națională de Sănătate Publică preia teste PCR persoanelor care doresc să se testeze în scop de diagnostic. Deci, cred că există totuși și ofertă, nu numai cerere, în cazul în care persoanele au nevoie pot găsi unde să facă un test.”

Europa Liberă: Situația în instituțiile spitalicești astăzi rezistă provocărilor?

La ziua de astăzi terapiile intensive iarăși sunt pline...

Nicolae Jelamschi: „Până la momentul de față rezistă, avem nu numai un an de când rezistă, dar să nu ne facem iluzii, Omicronul nu este atât de simplu cum pare, la ziua de astăzi terapiile intensive iarăși sunt pline, săptămâna trecută am avut 134 de decese, numărul de decese a crescut, numărul formelor grave la fel, astăzi avem 200 și ceva de pacienți cu forme grave și extrem de grave. Trebuie să fim precauți, nu este totul atât de simplu și nu trebuie să ne relaxăm, fiindcă s-a estimat că Omicronul este o formă mai ușoară, dar să nu uităm că pe fon vaccinat în Europa de 70 la sută și mai mult, evident că, pe fonul vaccinat, el este mai ușor de suportat. Și la noi sunt foarte mulți care sunt vaccinați și suportă destul de ușor.”

Europa Liberă: Dl director, dar ce înseamnă valul cinci?

Nicolae Jelamschi: „Perioadele acestea de creștere a incidenței și scădere a incidenței.”

Europa Liberă: Și Republica Moldova acum e tot în al cincilea val?

Nicolae Jelamschi: „Considerăm că suntem și noi în urma Europei în al cincilea val, da.”

Europa Liberă: Ce ne așteaptă, aveți analize?

Nicolae Jelamschi: „Ne așteaptă ca de obicei, o să avem o creștere probabil că încă o săptămână-două, după aceea o să începem iarăși a scădea, o să urmăm practic aceeași cale pe care o urmează țările din Europa în cazul în care ne vom vaccina. Probabil că într-o perioadă oarecare în Europa deja va interveni o acalmie în tot acest proces și ne dorim ca acest virus să devină unul obișnuit, care să nu ne creeze probleme în sistemul de sănătate și oamenilor.”

Europa Liberă: Unele țări deja zic că renunță la certificatul verde.

Nicolae Jelamschi: „Unele țări care au 90 la sută de persoane vaccinate.”

Europa Liberă: Și pentru Republica Moldova, cel puțin, așa, cât anticipați că ar putea din populație să fie vaccinată?

Nicolae Jelamschi: „Per total, cred că în categoria, dacă să vorbim real numărul de populație care este în Republica Moldova, am avea undeva 50 la sută vaccinați. Deci, când spunem că avem oficial 30% vaccinați, vorbim despre populația generală și vorbim de numărul populației de 3 milioane 600 de mii.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. îi luați în calcul și pe cei plecați peste hotare?

Nicolae Jelamschi: „Evident, toată populația Republicii Moldova. Există populație cu reședință stabilă în Republica Moldova și aici vorbim de 2 milioane și 800 de mii – 2 milioane și 600 de mii, Biroul Național de Statistică dă anumite cifre. Respectiv, dacă să vorbim de categoria 18+, copiii îi lăsăm la o parte, am avea peste 50 la sută vaccinați.”

Europa Liberă: Și ar mai trebui câte luni să treacă, ca să ajungeți la 50 la sută din populație să fie vaccinată?

Nicolae Jelamschi: „Generală?”

Europa Liberă: Da.

Nicolae Jelamschi: „Cu ritmurile de astăzi trebuie multe luni, cu părere de rău.”

Europa Liberă: Luni sau chiar ani?

Nicolae Jelamschi: „Luni, poate și ani.”

Europa Liberă: Deci mai aveți încă de lucru? Trebuie să convingeți cetățenii, dar ar trebui să vină responsabilitatea și din partea oamenilor, pentru că, protejându-se pe ei, îi pot proteja și pe cei din jurul lor. Deocamdată, dacă e să analizăm ceea ce se întâmplă în spațiul public, în magazine mai pot fi văzuți oameni fără a purta mască, în transportul public...

Nicolae Jelamschi: „Evident, oamenii au diferite grade de responsabilitate, asta a fost, este și va fi probabil.”

Europa Liberă: Dar însemnul Dvs. e să poarte măști și în continuare, dezinfectantul să-l aibă?

Pandemia a avut un impact și asupra altor infecții...

Nicolae Jelamschi: „Dezinfecția mâinilor și a suprafețelor a arătat încă o parte a acestei pandemii, ziceam că ne-a învățat lecții bune și rele, s-au redus drastic și alte tipuri de infecții, infecții intestinale, s-a redus numărul de hepatite, de tot felul de diarei ș.a.m.d. Deci a avut un impact și asupra altor infecții, purtarea măștilor și respectarea igienei în spațiile publice a redus și numărul cazurilor de gripă și al infecțiilor acute respiratorii, astfel avem un plus în tot acest domeniu. Respectiv, persoane au să fie diferite permanent, nu putem să ne așteptăm că o să avem sută la sută care respectă toate restricțiile, o să avem și există persoane care sunt împotriva vaccinurilor, dar aici iarăși sunt diferite categorii, când persoana este de principiu antivaccinistă și nu primește nici tratamente, să zicem, este împotriva medicamentelor, este împotriva tuturor substanțelor dăunătoare, nu fumează, nu consumă alcool, deci este o persoană care duce un mod absolut sănătos de viață și este împotriva oricăror intervenții în organismul său din punct de vedere chimic, este de înțeles. În cazul în care persoana nu respectă mai nimic, este gata să primească tratamente care, de fapt, în pastila ceea sau în soluția care este introdusă intravenos sunt zeci de componente, să spună că este doar împotriva vaccinului și nu-i de acord să se vaccineze, dar cu restul este de acord, probabil că aceste persoane trebuie convinse și pot fi convinse.”

Europa Liberă: Este asigurată și populația din stânga Nistrului cu un număr de doze de vaccin suficient?

Nicolae Jelamschi: „Da, populația din stânga Nistrului primește permanent o parte din vaccinurile care sunt donate Republicii Moldova.”

Europa Liberă: A mai rămas la ordinea zilei geopolitizarea vaccinului?

Nicolae Jelamschi: „Nu am auzit ca să fie politizat vaccinul, au fost unele discuții referitoare la vaccinul Sputnik, fiindcă se solicita în Transnistria, dar și la noi au fost solicitări de vaccin Sputnik, s-a mers pe ideea că facem acele vaccinuri care sunt recunoscute pe plan mondial, ca populația să poată circula și să poată fi mobilă, dar au fost făcute încercări de a achiziționa și în Republica Moldova vaccinul Sputnik. Până la momentul de față, din câte cunosc, nu s-a reușit, întrucât compania care produce acest vaccin nu a putut să livreze Republicii Moldova vaccinuri.”

Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru cetățeni?

Nicolae Jelamschi: „Să aibă răbdare, să fie vaccinați, să respecte măsurile de protecție, să înțeleagă că, de fapt, sistemul de sănătate nu este dușmanul poporului, dar este cu poporul și este parte a acestui popor, că suntem uneori la limită, că lucrătorii medicali muncesc din toate puterile, că unii lucrează și peste puteri, că sistemul sănătății, lucrătorii medicali tot au suferit și suferă de această pandemie, inclusiv ei și membrii familiile lor și numai împreună putem să ieșim din această pandemie.”

XS
SM
MD
LG