Linkuri accesibilitate

Nemulțumiți de negocierile cu autoritățile, fermierii continuă protestele


Președintele Legislativului în discuții cu fermierii care protestează. Chișinău, 22 iunie.
Președintele Legislativului în discuții cu fermierii care protestează. Chișinău, 22 iunie.

Agricultorii s-au arătat nemulțumiți de discuția pe care au avut-o cu președinta Maia Sandu și au mers cu tractoarele la Parlament. După o discuție cu șeful Legislativului, Igor Grosu, protestatarii au revenit în fața Guvernului și au fost anunțați că sunt invitați, la ora 18:30, la o ședință cu premierul.

Potrivit unui comunicat al Președinției emis după întâlnirea cu reprezentanții protestatarilor, președinta Maia Sandu le-a spus că autoritățile caută „soluții realiste și viabile” pentru a-i ajuta.

De cealaltă parte, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, susține că discuția cu Maia Sandu a fost „tensionată”. El a mai spus că premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar fi prezentat informații eronate, la întrevederea de miercuri cu fermierii, și că nu există garanții că vor fi oferite fonduri europene pentru compensații.

Fermierii au blocat pentru scurt timp bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, perturbând traficul rutier.
Fermierii au blocat pentru scurt timp bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, perturbând traficul rutier.

„Asta un pic ne-a îngrijorat. Una am auzit ieri de la domnul ministru și domnul prim-ministru și azi doamna președinte a spus că nu e chiar așa”, a spus Alexandru Slusari.

Prin urmare, fermierii au pornit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, până la sensul giratoriu de la strada Ion Creangă, blocând parțial circulația rutieră. Ulterior, protestatarii au ajuns cu tehnica agricolă la Parlament, unde în fața lor a venit șeful Legislativului, Igor Grosu. El le-a recomandat să convină o întrevedere cu premierul Dorin Recean, cu ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu și un reprezentant al Parlamentului.

Igor Grosu a spus că premierul l-a informat că a fost identificată o sumă de circa 200 de milioane de lei pentru a ajuta fermierii și că, împreună cu președinta, va discuta cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a grăbi acordarea fondurilor pentru compensații. Alexandru Slusari a menționat că agricultorii ar fi de acord ca, inițial, să le fie oferită suma de 350 de milioane de lei din cele 700 milioane de lei solicitate, pentru a compensa pierderile producătorilor de cereale.

Premierul Dorin Recean se află astăzi într-o vizită în raionul Strășeni.

Cu ce s-a întors ministrul Agriculturii de la Bruxelles

Între 19 și 21 iunie, ministrul Agriculturii, că Vladimir Bolea, a efectuat o vizită la Bruxelles. La întrevederea cu protestatarii, el ar fi spus, potrivit Asociației Forța Fermierilor, că a solicitat Comisiei Europene un sprijin financiar de 50 milioane de euro pentru a oferi compensații producătorilor de cereale moldoveni afectați de prăbușirea prețurilor la cereale.

Comunicatul Ministerului Agriculturii nu pomenește, însă, această sumă. Ministerul spune că Vladimir Bolea a discutat cu oficialii de la Bruxelles despre posibilitatea de a include R. Moldova în platforma Comisiei Europeană de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din UE: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. De asemenea, Comisia Europeană va studia calculele privind compensarea producătorilor moldoveni de cereale și „vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol” din R. Moldova.

Premierul Dorin Recean a declarat, pe 22 iunie, când agricultorii au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale din fața Guvernului că nu există bani în bugetul de stat pentru a compensa pierderile producătorilor de cereale și oleaginoase cauzate de prăbușirea prețurilor.

Pe lângă alocarea acestor compensații, fermierii vor și achitarea datorilor la subvenții, livrarea prioritară a producției moldovenești prin intermediul Portului Giurgiulești, precum și interzicerea importurilor de cereale ucrainene.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG