Linkuri accesibilitate

Ce şanse de reuşită are moţiunea de demitere a vicepremierului Chiril Gaburici?


Chiril Gaburici
Chiril Gaburici

Socialiştilor le este de ajuns să provoace cel puţin o dezbatere în Legislativ despre mersul economiei.

Fracțiunea parlamentară a socialiștilor a depus o moțiune simplă pentru demiterea noului vicepremier pentru economie Chiril Gaburici. Încă de la remanierea guvernului de la care președintele Igor Dodon a fost înlăturat, prin suspendare, socialiștii au avertizat cu moțiuni noii miniștri. Dar de ce au început cu Gaburici?

Ce şanse de reuşită are moţiunea de demitere a vicepremierului Chiril Gaburici?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct


Socialiştii cred că anul 2017 a fost un eşec din punct de vedere economic. Poate că înţeleg prea bine că moţiunea lor nu are nici cea mai mică şansă să treacă, la fel că nu e firesc să-i atribuie unui ministru vina pentru eşecul de până la el, dar socialiştilor le este de ajuns să provoace cel puţin o dezbatere în Legislativ despre mersul economiei, aşa cum s-a putut înţelege din spusele lui Vasile Bolea, deputatul care a prezentat iniţiativa în faţa deputaţilor:

„Depunerea acestei moţiuni simple reprezintă un demers responsabil de a determina ministrul să participe la o dezbatere ca să ne prezinte cauzele dezastrului economic şi adevărul despre starea econom iei, despre locurile de muncă pierdute de cetăţeni, despre tăierea investiţiilor publice, despre întreprinderile de stat care se vând pentru bănuţi. Politica promovată de minister duce R. Moldova într-o direcţie greşită, nu serveşte intereselor cetăţenilor, nu are în vedere provocările economice şi interesele oamenilor de afaceri, ci doar serveşte intereselor clientelare şi acele pomeni electorale despre care am mai vorbit.”

Propus şi aprobat în funcţie nu demult, odată cu schimbarea majorităţii miniştrilor din guvernul Filip, Chiril Gaburici are în general profilul unui manager eficient. Dar imaginea sa a fost serios şifonată după ce s-a descoperit că actele de studii nu i-ar fi în regulă, suspiciunea fiind că şi-ar fi cumpărat diploma de bacalaureat. Pentru mulţi observatori, dacă majoritatea guvernamentală nu a fost oprită de această urâtă poveste să-l avanseze în funcţie într-un guvern ce ar trebui s-o ajute să-şi păstreze puterea după parlamentarele din 2018, înseamnă că a fost vorba despre o mare nevoie sau de relaţii din cele mai strânse.

Premierul Filip, de exemplu, nu a ascuns că îl consideră prieten pe proaspătul său subaltern atunci când a mers să-l prezinte echipei din ministerul pe care majoritatea PD-PPE i l-a încredinţat:

„Avem relaţii de prietenie mai vechi şi era important să ştim că la cârma acestui minister este un om care înseamnă un manager eficient şi a demonstrat acest lucru deja prin activitatea sa”, a spus atunci Pavel Filip.

Premierul nu este totuşi singurul, actual sau fost demnitar, care a recunoscut, fie în timpul scurtului său mandat de premier din care demisionase în 2015 după o audiere la procuratură în subiectul actelor de studii, fie acum, că sunt mândri de „prietenia” cu Gaburici. Există o mulţime de oameni, la sau în jurul puterii, legaţi într-un fel sau altul şi de afacerile lui Gaburici. Din declaraţia sa de venituri rezultă că ar fi ministrul cu cele mai multe afaceri şi cele mai mari venituri. Dar analiştii bănuiesc că majorităţii parlamentare i-ar putea fi de folos mai ales relaţiile pe care le are la Ankara de pe timpul în care a condus filiala din Moldova, apoi din Azerbaidjan a unei companii turce de telefonie mobilă. Prin declaraţiile şi acţiunile de până acum, Chiril Gaburici a lăsat impresia că vede potenţial de creştere pentru economia moldovenească mai ales în tehnologiile informaţionale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG