Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a premiat azi elevii care au câștigat medalii sau mențiuni la concursuri și olimpiade internaționale. Anul acesta tinerii s-au întors acasă cu două medalii de aur, opt de argint, 23 de medalii de bronz și zece mențiuni de onoare.
„Aș dori foarte mult să-mi fac studiile în Franța, dar când voi reveni în vacanță vreau să văd o țară de oameni frumoși, o țară cu cât mai multe posibile schimbări spre bine, în sistemul educației, în sistemul justiției.”
Elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, Amelia Saranciuc a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională la limba franceză. Este printre tinerii care se mândresc că au promovat imaginea Moldovei în lume, dar care se gândesc să-și croiască un viitor departe de hotarele țării. Amelia spune că vrea să crească profesional într-un alt mediu educațional, de asta muncește mult acum pentru a-și crea punțile necesare:
„Calitatea studiilor este mai bună și de asta mulți se orientează peste hotare. Nu pot să spun că e rău acum, pentru că asta e țara în care eu m-am format și o iubesc nespus de mult, la fel cum mă iubesc pe mine. Dar oricum, aș vrea să văd ceva mai bine, pentru părinții mei care rămân aici, pentru familia mea, pentru toți prietenii mei.”
Elevii moldoveni au participat la 15 competiții regionale și internaționale, de unde s-au întors cu locuri premiante la discipline precum matematică, informatică, chimie, fizică, științe sau limbi moderne.
Mai puțin au fost cei care au optat pentru ecologie. La această disciplină, Tudor Lap, elev în clasa a XII-a a reușit să obțină o medalie de bronz la Olimpiada Internațională. El le dă dreptate tinerilor care țintesc universități de peste hotare, dar crede în același timp că plecarea nu trebuie să fie definitivă, altfel Moldova va rămâne fără capital uman necesar pentru dezvoltarea acestui stat:
„Vreau să mă dezvolt multilateral și respectiv, a avea grijă de mediu este un lucru important pe care ar trebui să-l facă orice cetățean. Dacă tot singura resursă a noastră sunt oamenii, asupra oamenilor trebuie de lucrat. Foarte mulți nu-și dau străduința, văd un viitor cam sumbru pentru Moldova și respectiv caută unde să plece în străinătate. Respectiv, e trist faptul că lumea nu prea tinde să rămână în Moldova. Totuși, dacă rămânem, vom face ceva bine.
Olimpicii moldoveni au fost îndemnați să pună umărul la dezvoltarea Moldovei, adică să rămână sau să revină aici după studii. Ministra educației, Monica Babuc, a spus bunăoară că domeniul educației va trece printr-o amplă analiză iar programul școlar va fi modificat astfel încât elevii să obțină cele mai bune competențe:
„Nu ne propunem în mod populist, așa cum se vorbește, vrem ca modele considerate foarte bune, de exemplu cel de la Liceul Teoretic al Academiei de Științe, care a permis ca din acele ore obligatorii, unele să fie transformate în extensii opționale pentru elevii care vor să aibă performanțe la anumite obiecte, acest lucru a dat rezultate ulterior.”
Ion Guțu, profesor în cadrul Universității de Stat din Moldova crede că domeniul educației trebuie să devină prioritate națională, altfel tinerii vor începe să plece încă de la treapta liceală:
„Până la urmă bacalaureatul determină ce facem noi, iată această medie trebuie ridicată. Pentru această medie trebuie să creăm condiții normale și în clasă cu utilajul tehnic și condiții de salarizare pentru profesori. Și copiilor trebuie să le oferim o perspectivă bună, ca ei să rămână aici și să se dezvolte în țara asta. Poate educația nu a fost pusă chiar pe locul I, acum ea trebuie pusă pe acest loc și investiția din partea statului trebuie să meargă în primul rând la educație.”
Pe lângă elevii olimpici, și dascălii lor s-au învrednicit azi de aprecierea șefilor de la ministerul educației. Profesorii cu care am stat de vorbă spun și ei că educația trebuie să devină o prioritate a guvernanților, pentru că problema nu este doar în atragerea unor noi cadre în domeniu, dar și în menținerea celor existente, pentru că mulți, la fel ca și elevii, aleg să abandoneze Moldova.