Linkuri accesibilitate

Elevii olimpici moldoveni au obținut în 2015 31 de medalii, între care două de aur, patru de argint și 25 de bronz 


Ei cred că programa școlară are nevoie de schimbări care să stimuleze competiția între elevi

Elevii moldoveni care au câștigat medalii sau mențiuni la concursuri și olimpiade internaționale anul acesta și-au ridicat zilele trecute diplomele de excelență și premiile bănești.

Olimpici la matematică, fizică, chimie sau biologie, elevii care și-au ridicat azi diplomele speră majoritatea să-și croiască un viitor în străinătate. Cei care sunt în ultimul an de liceu au început să vâneze deja universități de prestigiu din țările europene, sperând că performanța obținută va conta la admitere. Este și cazul Vladlenei Horneț, ea a luat o mențiune la Olimpiada internațională de biologie și este convinsă că o asemenea diplomă oferă perspective în plus unui tânăr:

„Sunt în perioada aplicărilor acum și bineînțeles mi-aș dori să plec undeva peste hotare să învăț. Acolo sunt mai multe oportunități și mai multe șanse să-ți faci o carieră bună. Mi se pare că învățământul acolo este orientat mai mult spre necesitățile elevilor și până când, este la un nivel mai înalt decât în Moldova.”

O altă premiantă, de astă dată la limba franceză, Daniela Guranda le dă și ea dreptate tinerilor care optează pentru continuarea studiilor peste hotare. Totuși, spune ea, plecarea nu trebuie să fie una definitivă:

„În străinătate cunoaștem lucruri noi, dar trebuie să revenim în Moldova pentru a implementa proiecte și idei noi. În fine, noi suntem pietonii care trebuie să ajutăm Moldova să crească și trebuie să rămână aici cadre competente.”

Europa Liberă: În opinia ta, ce ar fi de îmbunătățit, ce poate aduce nou școala moldovenească ca să motiveze elevii?

„Cred că ar trebui să fie mai multe concursuri și cred că profesorii ar trebui să învețe să aprecieze copiii după talent, pentru că nu toți copiii trebuie să corespundă unui anumit nivel de cunoaștere.”

Tinerii spun că aceste merite se datorează și dascălilor lor. Nona Chiriac, profesoară de franceză este de părere că schimbările prin care trece școala moldovenească, și anume evaluarea mai strictă de la bacalaureat, disciplinează elevii încă din clasele gimnaziale. Cu ce ar trebui să continue reformele, am întrebat-o? Pentru a obține performanță, se cere o abordare individuală a elevilor, o remunerație mai mare pentru profesori, precum și o revizuire a programului de învățământ, sugerează Nona Chiriac:

„Se cere o schimbare în curiculă și în programele școlare. De mult timp se vorbește că sunt prea încărcate și câteodată inaccesibile pentru toți elevii. Mă strădui să lucrez cu fiecare elev în parte, pentru că fiecare își are personalitatea, caracterul și ritmul de lucru. În felul acesta, încetul cu încetul apare și motivația. Bineînțeles, recurgerea la metode interesante, noi, asta îi motivează evident.”

Premiat la olimpiadele internaționale este și Daniel Griza. În opinia sa, rețeta succesului este simplă, elevii trebuie doar lăsați de mici să se dedice materiei pe care o pricep mai bine, și nu impuși să fie buni la toate disciplinele:

„Cred că fiecare trebuie să caute ceva care îi place și să încerce să devină cât mai bun în acest domeniu, și garantat vor reuși să aibă și un serviciu bun, și rezultate bune. Nu poți să faci matematică sau informatică dacă nu ai plăcerea asta. Cred că profesorii sunt acea ușă spre disciplină și ei trebuie să depună cât mai mult efort ca să formeze o anumită dragoste față de materia pe care o predau, în așa fel copiii înțeleg într-adevăr.”

Elevii olimpici cred de asemenea că programa școlară are nevoie de schimbări care să stimuleze competiția între elevi. Apoi, ei își doresc ca adevăratele reforme să ajungă în mediul universitar, astfel încât instituțiile de învățământ superior să răspundă și la nevoia de aplicare a competențelor, prin cercetare și experimente.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG