Linkuri accesibilitate

Moldova, în categoria „democrațiilor deficitare” | Un teren de 5 hectare a fost alocat pentru viitorul spital regional Bălți


R. Moldova ocupă locul 69 în lume la capitolul democraţie, potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist
R. Moldova ocupă locul 69 în lume la capitolul democraţie, potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că președintele raionului Călărași Ștefan Bolea și șeful direcției construcții a Consiliului raional, Veaceslav Stratan, au primit 30 de zile arest preventiv, iar primarului Ion Olari i-a fost aplicată măsura preventivă – 20 de zile arest preventiv, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție, cu referire la un comunicat al Procuraturii Anticorupție. Potrivit materialelor cauzelor, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.
  • Furnizorul de energie electrică Premier Energy declară că nu se face responsabil de deconectările de la rețeaua de alimentare cu apă, scrie agora.md. Reacția vine după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că în sectoarele Botanica și Telecentru nu ar ajunge deja apă la unele blocuri, din cauza deconectării energiei electrice la blocul central Apă-Canal Chișinău. „Reiterăm că cele două locuri de consum al energiei electrice deconectate vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”. Niciun alt loc de consum ce face parte din procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic nu a fost deconectat de la energia electrică. (...) Ne exprimăm speranța că SA „Apă-Canal Chișinău” va prezenta în termeni cât mai restrânși soluții eficiente pentru stingerea datoriei și va achita pe viitor la timp facturile curente, pentru a preveni apariția unor situații similare, care afectează grav ambele părți”, a informat Premier Energy.
  • Deputații au votat în două lecturi un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea, cu susținerea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a spitalului regional Bălți. Proiectul a fost susținut de deputații PAS dar și de cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, chiar dacă aceștia din urmă au venit cu o serie de critici, transmite Radio Chișinău. Spitalul regional de la Bălți ar urma să fie construit până în 2025 și reprezintă o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, dintre care 75 de milioane, împrumut din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.
  • Republica Moldova ocupă locul 69 în lume la capitolul democraţie, potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează anul acesta 167 de ţări, scrie jurnal.md. R. Moldova a obținut un scor de 6,23 și, la fel ca și România (locul 62), se încadrează în categoria „democrații deficitare”. În urma invaziei din Ucraina, indicele de democraţie al Rusiei a înregistrat cea mai mare scădere în 2022, coborând cu 22 de locuri în clasament, ajungând pe locul 146 din 167 de ţări, alături de Burkina Faso.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit viral reportajul Europei Libere despre un italian care s-a mutat în R. Moldova și locuiește în satul Niorcani, din raionul Soroca. Paolo Lorenzon spune că vrea să-și petreacă tot restul vieții în Moldova. „Când sunt aici pot observa ciclul complet al vieții. Starea de hibernare, apoi revenirea la viață, înflorirea, coacerea fructelor, apoi iar starea de adormire”, a spus italianul adăugând că „este viața pe care acasă, în Italia, nu reușeam să o simt”.
  • Pe Instagram, interes a trezit postarea publicată de TV 8, potrivit căreia ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Occidentul ar pregăti Republica Moldova pentru rolul „viitoarei Ucraine”. Lavrov a spus că Maia Sandu s-ar grăbi să ducă R. Moldova în NATO, dar și că ar fi gata pentru unirea cu România. TV 8 publică și reacția ministerului de Externe de la Chișinău, care respinge „declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare a diplomației ruse”.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG