Linkuri accesibilitate

Moartea lui Jan Masaryk: Un caz nerezolvat din Războiul Rece revine în atenția poliției cehești


Jan Masaryk, fiul primului președinte al Cehoslovaciei, în timpul adresării către 6.000 de americani cu origini cehe și slovace în Chicago - 15 martie 1939.
Jan Masaryk, fiul primului președinte al Cehoslovaciei, în timpul adresării către 6.000 de americani cu origini cehe și slovace în Chicago - 15 martie 1939.

Prima persoană care a găsit corpul, întins în curtea de piatră a Ministerului de Externe al Cehoslovaciei în dimineața zilei de 10 martie 1948, a fost un portar. Îmbrăcat în pijama, cadavrul era rece, întins cu fața în sus, cu picioarele îndreptate spre clădire, spunea bărbatul, potrivit Poliției.

Corpul, găsit la ora 6:15 dimineața, era a lui Jan Masaryk - ministru de Externe, personalitate marcantă a postului BBC Radio și fiul președintelui fondator venerat al Cehoslovaciei, T.G. Masaryk. Căzuse de la fereastra băii apartamentului oficial de la etajul doi, situat exact deasupra.

După 77 de ani, cehii încă nu au o claritate deplină asupra unui moment crucial din istoria timpurie a Războiului Rece, care s-a petrecut în timp ce partidele comuniste preluau puterea în Cehoslovacia și în întreaga Europă Centrală și de Est.

În timpul și după epoca comunistă, autoritățile și istoricii cehi au depus cel puțin patru eforturi formale pentru a ajunge la o concluzie clară: A căzut Masaryk pe fereastră accidental? S-a sinucis sărind de la fereastră? Sau a fost împins și, dacă da, de către cine? Comuniștii cehoslovaci? Poliția secretă sovietică? Loialiștii care credeau că și-a trădat patria?

În urmă cu o lună, pe 10 ianuarie 2025, poliția cehă a surprins întreaga țară când a anunțat redeschiderea anchetei penale privind moartea lui Masaryk, citând „suspiciunea comiterii infracțiunii de omor”. Motivul care a dus la această decizie, a explicat Poliția, a venit parțial din note diplomatice vechi de decenii din Marea Britanie, Franța și Statele Unite pe care Ministerul ceh de Externe a anunțat că le-a obținut anul trecut. Europa Liberă a examinat acele documente în noiembrie.

Una din notele diplomatice obține de Ministerul ceh al Afacerilor Externe legate de moartea politicianului Jan Masaryk.
Una din notele diplomatice obține de Ministerul ceh al Afacerilor Externe legate de moartea politicianului Jan Masaryk.

„Scopul este de a compara aceste informații noi cu faptele descoperite până acum și de a dezvălui astfel posibile noi conexiuni care ar putea aduce răspunsuri la unele întrebări rămase mult timp nerezolvate”, se arată în comunicatul poliției cehe.

Pentru mulți cehi, moartea lui Masaryk este un simbol istoric, un indicator sumbru care însoțește începutul a cinci decenii de dominație comunistă, a spus Michal Stehlik, un savant care a scris mult despre istoria modernă a țării, într-un interviu cu RFE/RL.

Iar misterul care înconjoară moartea, de asemenea, pentru mulți cehi, face ecoul speculațiilor persistente care înconjoară o moarte politică mai faimoasă din secolul al XX-lea: asasinarea președintelui american John F. Kenned în 1963, la Dallas, Texas.

„Moartea lui Jan Masaryk este, pentru societatea cehoslovacă sau cehă, similară ca importanță și ecou ca și asasinarea lui Kennedy la Dallas”, a spus Stehlik.

Familia fondatoare

Masaryk făcea parte din nobilimea politică a Cehoslovaciei. Tatăl său, Tomáš Garrigue Masaryk, a contribuit la crearea primei Republici Cehoslovace independente din ruinele imperiului austro-ungar în 1918 și a servit ca președinte al țării până în 1935.

Mai tânărul Masaryk, care a studiat în Marea Britanie și Statele Unite, s-a alăturat corpului diplomatic și a devenit principalul consilier al ministrului de Externe, Edvard Beneš.

După Acordul de la München din 1938, care a deschis calea pentru ca Hitler să anexeze părți din Cehoslovacia, Masaryk a locuit la Londra și a fost ministru de Externe pentru guvernul în exil. Emisiunile sale în limba cehă „London Calling” la BBC în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au făcut o celebritate.

După război, Masaryk s-a întors la Praga ca ministru de Externe și a rămas în funcție char și după ce liderul comunist Klement Gottwald a devenit premier în 1946. Masaryk a călătorit la Moscova în anul următor, unde oficialii sovietici au presat Cehoslovacia să respingă oferta de ajutor în cadrul Planului Marshall, prin care SUA au investit miliarde în reconstrucția Europei.

Jan Masaryk în timp ce părăsea legația cehă din Londra pe 30 decembrie 1938, după ce a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe al Cehoslovaciei.
Jan Masaryk în timp ce părăsea legația cehă din Londra pe 30 decembrie 1938, după ce a demisionat din funcția de ministru al Afacerilor Externe al Cehoslovaciei.

La finele lunii februarie 1948, 12 membri necomuniști ai Guvernului au demisionat în semn de protest, acuzându-l pe Gottwald că a umplut agențiile de poliție cu membri ai partidului comunist. Miliții comuniste înarmate și o forță de poliție loială noii guvernări au mărșălui la Praga într-o demonstrație de forță. Câteva zile mai târziu, Beneš - acum președinte - a cedat la cererile comuniștilor și a format un nou guvern, dominat de aceștia.

Istoricii cehi și cei occidentali consideră în general acest lucru drept o lovitură de stat. Pentru următorii 41 de ani, Cehoslovacia a fost controlată de Partidul Comunist, închisă în spatele Cortinei de Fier.

Cadavre căzute

Cu circa trei săptămâni mai târziu, în seara zilei de 9 martie, Masaryk, care nu demisionase din guvern, se afla în apartamentul oficial de la etajul al doilea al Ministerului de Externe, situat în clădirea din epoca imperială cunoscută ca Palatul Černín.

Potrivit unei relatări date de valetul său, inclusă într-un pachet de corespondență diplomatică furnizat de Departamentul de Stat al SUA, Masaryk se afla în reședință în acea seară și a luat cina singur. În jurul orei 20:30, trei bărbați vorbitori de cehă au sosit pentru a se întâlni cu Masaryk. Valetul, care nu-i cunoștea, le-a adus celor patru cafea neagră o oră mai târziu.

În jurul orei 22:00, valetul, care moțăia lângă ușa principală a reședinței, a spus că a fost trezit de strigăte de la Masaryk, care a spus: „Nu voi face asta pentru voi. Voi semna totul, dar nu asta. Voi face totul, dar asta se poate întâmpla doar peste cadavrul meu”.

Valetul a raportat că a auzit strigăte de mai multe ori între orele 22:00 și 23:00, apoi i-a adus lui Masaryk o altă ceașcă de cafea neagră în jurul orei 23:45, înainte de a fi trimis la culcare.

„Asta e tot. Du-te la culcare. Noapte bună și Dumnezeu să te binecuvânteze”, l-a citat acesta pe Masaryk.

Valetul a fost ultima persoană despre care se știe că l-a văzut pe Masaryk în viață.

Cine au fost cei trei bărbați?

La aproximativ șase ore după ce trupul său a fost găsit, Agenția oficială de presă a Cehoslovaciei a anunțat moartea sa, declarând-o sinucidere. De-a lungul anilor, lipsa unor dovezi convingătoare care să indice o crimă i-a determinat pe mulți să accepte această versiune.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavrul lui Jan Masaryk, descoperit în curtea Ministerului cehoslovac al Afacerilor Externe, descoperit la 10 martie 1948.
Cadavrul lui Jan Masaryk, descoperit în curtea Ministerului cehoslovac al Afacerilor Externe, descoperit la 10 martie 1948.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavrul lui Jan Masaryk, descoperit în curtea Ministerului cehoslovac al Afacerilor Externe, descoperit la 10 martie 1948.

Într-o notă diplomatică din 1949, transmisă de un înalt oficial al Ambasadei SUA la Praga, un fost secretar general al Ministerului de Externe cehoslovac spunea că Masaryk a discutat despre sinucidere cu doar câteva zile înainte de a-i fi găsit trupul. Fostul oficial al Ministerului a spus că Masaryk i s-a destăinuit că nu declarase câteva mii de dolari la New York, iar noul guvern comunist ar putea să-l suspecteze de încălcarea legislației financiare, potrivit notei.

Dar chiar și după decenii de studiere a dosarelor din instanțe și a mărturiilor angajaților Ministerului, a prietenilor și aliaților lui Masaryk, istoricii - profesioniști și amatori - au încă opinii împărțite.

Printre lacunele din dosar se numără și întrebarea legată de cine erau cei trei bărbați care l-au vizitat pe Masaryk în seara de dinaintea morții sale? Până astăzi, identitățile lor rămâne necunoscute oficialilor cehi.

„Din câte știu, încă nu cunoaștem cine erau cei trei”, a spus Stehlik.

Alte lacune majore: oficialii care au fost chemați inițial la fața locului unde a fost găsit trupul lui Masaryk nu erau anchetatori ai poliției criminalistice: după îngrijitor, a fost chemat un pompier.

În anii 1960, în timpul scurtului dezgheț al regimului comunist, cunoscut sub numele de Primăvara de la Praga, a existat o reînnoire a interesului pentru circumstanțele morții lui Masaryk.

O notă diplomatică a Ambasadei britanice din Praga, datată la 15 aprilie 1968, cita un funcționar de serviciu la biroul de pașapoarte al Ministerului de Externe care raporta că mașini intrau în curtea instituției la ora 23:00 și, la scurt timp după ceea, ușa a fost brusc încuiată din exterior, iar liniile telefonice - deconectate. Patru ore mai târziu, ușa funcționarului a fost descuiată, liniile telefonice - activate. El a spus că a auzit mașini plecând în jurul acelei ore.

Între timp, un oficial al Poliței din Praga a raporta că a găsit în apartamentul lui Masaryk un măr pe jumătate mâncat, o Biblie deschisă și pastile - despre care se crede că erau sedative - vărsate pe podea, potrivit unei alte note diplomatice.

Existau, de asemenea, excremente umane pe pervazul ferestrei de la baie, înalt până la talie, de unde se credea că a căzut Masaryk. Un scaun de lemn a fost găsit în cabina de duș, iar o pernă pe podeaua băii.

Oficialul de poliție a raportat, de asemenea, că doi înalți oficiali din agențiile de securitate și informații ale țării se aflau în clădire înainte de sosirea sa.

Palatul Černín de la Praga.
Palatul Černín de la Praga.

Știrile despre noua anchetă au dominat titlurile și programele de știri cehești timp de câteva zile după anunțul din 10 ianuarie 2025. „A fost Masaryk asasinat?”, „Noi documente vor ajuta, dar Rusia tace”, titra ziarul online Seznam Zpravy, reflectând suspiciunea de lungă durată a unor cehi privind implicarea sovietică.

Poliția cehă nu a răspuns imediat unui email al Europei Libere care solicita mai multe detalii despre motivele redeschiderii anchetei.

Divergențe de opinii

De-a lungul anilor, au fost efectuate patru anchete oficiale privind moartea lui Masaryk. Concluzia inițială că s-a sinucis a rămas concluzia oficială până la Primăvara de la Praga, în 1968. În acel moment, și alți oficiali au ajuns la o explicație diferită: a fost fie sinucidere, fie un accident, dar crima a fost cu siguranță exclusă.

După căderea comunismului, au mai fost efectuate încă două anchete. O investigație derulată trei ani s-a încheiat în 1996, când s-a stabilit că Masaryk a căzut de la fereastra băii în timp ce fugea de cineva. A doua anchetă, din 2001- 2003, s-a concentrat pe criminalistica cunoscută - de exemplu poziția corpului în raport cu fereastra - și a concluzionat că Masaryk a fost ucis.

„Sunt foarte sceptic (că - n.r.) vom obține vreo informație reală și nouă despre acest proces din 1948”, a spus Stehlik, „despre momentul morții lui Masaryk”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG