Linkuri accesibilitate

Misterul din jurul arestării Anastasiei Nuhfer sau Cum a ajuns o femeie din Texas într-o închisoare din Belarus?


Anastasia Nuhfer s-a născut în Belarus (fotografie de arhivă)
Anastasia Nuhfer s-a născut în Belarus (fotografie de arhivă)

Multă lume a fost luată prin surprindere când secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că Anastasia Nuhfer – cetățean american - a fost eliberată, pe 26 ianuarie, dintr-o închisoare din Belarus. Numele ei nu apăruse niciodată în declarațiile publice ale oficialilor americani și nici nu fusese inclus pe lista oficială a cetățenilor americani deținuți în străinătate.

Și mai surprinzător este faptul că detenția ei nu era cunoscută nici de activiștii pentru drepturile omului din Belarus — ea nefiind menționată în registrul prizonierilor politici pe site-ul Viasna, una dintre cele mai importante organizații pentru drepturile omului din Belarus.

Însă o investigație realizată de serviciul bielorus al RFE/RL a scos la iveală mai multe detalii despre viața lui Nuhfer în Statele Unite și motivele pentru care a mers de atât de multe ori în Belarus.

Sora geamănă

Datele publice arată că femeia, în vârstă de 48 de ani — cunoscută și sub numele său de după căsătorie Anastasia Putnam — locuia într-o suburbie a orașului Dallas, Texas, împreună cu copiii săi, deja adulți. Conform postărilor sale pe rețelele sociale, ea conducea un centru de îngrijire pentru câini și făcea voluntariat pentru Wegotcha!, o organizație nonprofit care pregătește mâncare pentru persoanele defavorizate și familiile cu copii bolnavi.

Legăturile sale cu Belarus sunt profunde. Din postările sale pe Facebook și Instagram, reiese că Nuhfer avea o soră geamănă acolo și că mergea frecvent în Belarus, împreună cu copiii ei.

Potrivit grupului Cyberpartisans, o organizație de specialiști IT care se opune guvernului autoritar din Belarus, Nuhfer s-a născut sub numele de Anastasia Uladzimirauna Razhkova, la Minsk, în 1977, într-o familie cu un tată antreprenor și o mamă medic. După ce a studiat la o universitate pedagogică, a emigrat în Statele Unite în 1995. Grupul susține că deținea un pașaport belarus destinat cetățenilor care locuiesc permanent în străinătate.

O postare a lui Nuhfer, pe rețelele sociale, dintr-o călătorie în Belarus
O postare a lui Nuhfer, pe rețelele sociale, dintr-o călătorie în Belarus

Căsătorie și carieră

Înregistrările publice din SUA arată că, după ce a emigrat în Statele Unite, Nuhfer s-a căsătorit, în 1999, cu un cetățean american. Câțiva ani mai târziu, cuplul a avut copii, care au primit atât cetățenia americană, cât și cea belarusă.

Conform unui profil LinkedIn, Nuhfer a absolvit Universitatea Tehnică din Arkansas cu o diplomă în sisteme informatice, urmată de un master în managementul sistemelor informatice la Universitatea din Arkansas. Ulterior, a lucrat ca administrator de sisteme informatice într-o corporație din domeniul construcțiilor și tehnologiei.

În 2013, s-a căsătorit cu un alt cetățean american și a preluat numele Nuhfer, nume pe care îl are în prezent în pașaport.

Postările de pe rețelele sociale conturează imaginea unei persoane profund legate de moștenirea sa belarusă. În ultimii ani, Nuhfer a călătorit în țara sa natală, vizitând locuri istorice precum castelele Niasvizh și Kosava, domeniul Ahinski din Zalesse, precum și orașele Pinsk, Vileyka, Zaslauyes și Minsk. De asemenea, a mers în Rusia, unde a vizita orașele Sankt Petersburg și Karelia.

Detenția misterioasă

Circumstanțele detenției sale rămân învăluite în mister. Un fost diplomat de rang înalt din Belarus a declarat pentru Associated Press, sub protecția anonimatului, că arestarea Anastasiei Nuhfer avea legătură cu protestele din 2020, însă nu a oferit detalii suplimentare.

După alegerile prezidențiale controversate din august 2020, mii de belaruși au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului autoritar al președintelui belarus Alexandr Lukașenko, acuzând fraude electorale masive. Autoritățile au reacționat rapid, reprimând violent protestatarii și arestând peste 30.000 de persoane, dintre care multe au declarat că au fost torturate și maltratate în detenție.

Diplomatul anonim a dezvăluit pentru AP că Lukașenko însuși s-a oferit să o elibereze pe Nuhfer „ca un gest de bunăvoință”, refuzând în același timp să elibereze personalități ale opoziției belaruse și activiști pentru drepturile omului.

În Dallas, Nuhfer lucra într-un centru de îngrijire pentru câini.
În Dallas, Nuhfer lucra într-un centru de îngrijire pentru câini.

Din postările sale pe rețelele sociale, Nuhfer pare să fi fost în Belarus în timpul și după campania electorală din 2020. Mai târziu, pe 13 octombrie 2020, a distribuit pe Instagram o postare cu un videoclip în care un muzician cânta la țambal, în timp ce în fundal era vizibil un afiș electoral. Postarea era însoțită de următorul text: „Ziua alegerilor în Belarus. Evenimentele din acea zi și din zilele următoare au împins această muzică minunată în plan secundar.”

Nu activa politic

Doi ani mai târziu, într-o postare pe Facebook din 15 martie 2022, ea a sugerat că a fost afectată de situația politică din Belarus. „Nu a fost ușor să mă concentrez asupra studiilor, având în vedere evenimentele din țara mea natală, care m-au afectat direct pe mine și pe familia mea, dar am reușit”, a scris ea.

Prezența lui Nuhfer pe rețelele sociale nu indică semne evidente de activism politic. Contul ei de Instagram conținea în principal videoclipuri amuzante distribuite de pe canalele „Belarus Brain” și „My Country Belarus.”

Împrejurările exacte ale detenției lui Nuhfer rămân neclare. Potrivit Associated Press, care citează Departamentul de Stat al SUA, Nuhfer a fost reținută la începutul lunii decembrie 2024. Ultima sa postare pe rețelele sociale datează din 7 decembrie 2024.

La începutul acestei luni, un ofițer consular din Washington ar fi reușit să viziteze un prizonier american anonim în Belarus, cee ace reprezintă un caz considerat rar. Nu se cunoaște, însă, numele prizonierului.

Pașaportul lui Nuhfer urma să expire în ianuarie 2025, ceea ce a dus la speculații că încerca să îl reînnoiască.

Serviciul belarus al RFE/RL a contactat-o pe Nuhfer și familia sa, dar nu a primit încă un răspuns.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG