Vasil, soția și copiii lui, care locuiesc în Belarus, au fost incluși recent pe o listă oficială a familiilor aflate într-o „situație socialmente periculoasă”. E un statut care i-ar putea face pe Vasil și pe soția lui să își piardă drepturile părintești. Copiii lor ar putea fi trimiși la orfelinate de stat.
Vasil - un activist belarus al cărui nume a fost schimbat din motive de securitate - spune că a ajuns pe listă după ce a fost găsit vinovat, anul trecut, de „răspândirea de materiale extremiste”.
Acuzația, o încălcare civilă a legii, este adesea folosită în Belarus împotriva celor care distribuie sau dau like postărilor critice la adresa regimului Alexandr Lukașenko de pe rețelele de socializare.
Lista a ceea ce poliția consideră a fi „material extremist”, care este actualizată în mod regulat de Ministerul de Interne din Minsk, include numeroase site-uri web ale mass-media independente care sunt interzise în Belarus. O simplă abonare la astfel de media și comentariile sau distribuția articolele acestora poate duce la acuzația de extremism.
- Te-ar putea interesa și: Televiziunea din Belarus a transmis un film de propagandă cu un jurnalist al Europei Libere întemnițat
„Un asistent social mi-a spus că o comisie specială vine și petrece doar 15 minute într-o familie pentru a discuta situația și a decide dacă să o adauge pe lista celor aflați în «situații socialmente periculoase»”, a declarat Vasil pentru RFE/RL.
Vasil a declarat că a primit referințe „excelente” de la școala copiilor lui, dar și de la numeroasele agenții guvernamentale locale care au evaluat situația familiei sale.
Cu toate acestea, rapoartele bune nu au avut nicio influență asupra deciziei comisiei, despre care Vasil crede că a fost motivată politic - pentru a-l pedepsi pentru opiniile sale anti-guvernamentale.
Belarusul a mai fost criticat de grupurile pentru drepturile omului pentru că a luat copiii deținuților politici - sau doar a amenințat că o va face, în alte cazuri - punându-i pe lista familiilor presupuse a fi în pericol.
Guvernul insistă că nu există deținuți politici în Belarus. Însă grupurile pentru drepturile omului susțin că sunt până la 1.300, mulți fiind închiși fără acces la îngrijiri medicale și fără contact cu rudele lor.
Supranumit cândva „ultimul dictator al Europei”, Lukașenko e la putere din 1994. Aliat apropiat al Rusiei, liderul belarus a fost acuzat de manipulare electorală, de reprimarea sistematică a disidenței și de restricții severe asupra mass-media și societății civile.
Autoritățile extind acum practica utilizată împotriva deținuților politici la părinții acuzați de răspândirea de materiale extremiste, afirmă Vasil și alți câțiva părinți din Belarus, care au vorbit cu RFE/RL sub rezerva anonimatului.
Părinții cred că măsurile sunt menite să reducă la tăcere toți criticii guvernului înainte de alegerile prezidențiale din 26 ianuarie, când se așteaptă ca Lukașenko, în vârstă de 70 de ani, să obțină al șaptelea mandat consecutiv.
Alegerile au fost criticate pe scară largă ca fiind o farsă și un simplu exercițiu de susținere a puterii lui Lukașenko. Pe 17 ianuarie, secretarul de stat al SUA de atunci, Antony Blinken, a declarat că alegerile prezidențiale democratice legitime sunt împiedicate de „mediul represiv” din Belarus.
Odată incluși pe listă, părinții care au vorbit cu RFE/RL spun că se confruntă cu amenințarea constantă de a pierde custodia copiilor.
Familiile de pe lista neagră sunt monitorizate îndeaproape, fiind subiectul unor vizite neanunțate la domiciliu ale oficialilor locali și ale medicilor de până la șase ori pe săptămână pentru presupuse verificări ale bunăstării.
Situația are urmări asupra psihicului său, spune Vasil, dar el este mai îngrijorat de consecințele asupra copiilor, care sunt deja supuși propagandei guvernamentale neîncetate la școală.
„Statutul de «familie defavorizată» afectează negativ copiii și îi poate întoarce împotriva părinților lor”, a spus Vasil.
„Copiii cred că «am probleme din cauza tatălui sau a mamei mele, așa că este mai bine pentru mine să mă distanțez de ei și să nu le urmez exemplul în nimic»”.
Reprimarea disidenței
Vasil a primit la un moment-dat răgaz de trei luni pentru a urma „calea corecției”, după cum spune el, ori urma să își vadă copiii „luați din familie”. Însă el a ales a treia cale: a decis să părăsească R. Belarus.
Nu se știe câți părinți au fost afectați de campania autorităților de a folosi custodia copiilor împotriva criticilor lor.
Potrivit Svetlanei Iliușina, judecător în regiunea Brest din sud-vestul țării, în 2023, instanțele din Belarus au retras drepturile părintești a 1.225 de bărbați, 595 de femei și 467 de cupluri.
Nu este clar cât de multe dintre aceste cazuri au fost motivate politic.
Mii de persoane au fost reținute în timpul și după protestele antiguvernamentale în masă care au izbucnit în urma alegerilor prezidențiale contestate din 2020, care i-au oferit lui Lukașenko al șaselea mandat.
Articol preluat la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te