PRAGA – Odată cu războiul din Ucraina a început o luptă globală între democrații și autocrații, iar Taiwanul are nevoie ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea păcii și stabilității în regiunea indo-pacifică, a declarat ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, pe 14 iunie.
„Vorbim adesea despre războiul din Europa și despre marea amenințare la adresa păcii din Asia ca despre două sfere distincte”, a spus Wu, într-un discurs pe care l-a ținut la Praga. „Realitatea este că ele sunt foarte interconectate, iar impactul este global”.
Wu a avertizat, de asemenea, că intensificarea cooperării dintre Beijing și Moscova reprezintă o amenințare globală și a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la exercițiile navale ruso-chineze din Pacific, cea mai recentă rundă a manevrelor încheindu-se săptămâna trecută.
„Ceea ce vedem este că cele două forțe autoritare colaborează una cu cealaltă, fac tot mai multe schimburi comerciale între ele și își sporesc setea de expansiune”, a declarat șeful diplomației din Taiwan, referindu-se la invazia rusă în Ucraina și la ambițiile teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, Taiwan și alte regiuni.
Wu a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe găzduite de Centrul Valorilor Europene pentru Politica de Securitate (European Values Center for Security Policy), un think tank cu sediul la Praga. Conferința s-a deschis cu un discurs al președintelui ceh Petr Pavel.
Wu a luat cuvântul după Pavel și, deși președintele ceh a plecat imediat după discursul său, fără să se întâlnească sau să vorbească cu Wu, prezența lor la conferință a marcat o premieră. Este pentru prima dată când un ministru taiwanez și un șef de stat european s-au aflat împreună în aceeași încăpere.
Căutarea recunoașterii și legăturile informale extinse sunt deosebit de importante pentru Taiwan, care are relații diplomatice oficiale doar cu 13 țări și cu Vaticanul - singura țară din Europa care recunoaște guvernul de la Taipei.
Dar insula cu 23 de milioane de locuitori care se autoguvernează și-a consolidat legăturile informale cu Europa în ultimii ani, în special în Europa Centrală și de Est, unde țări precum Republica Cehă, Slovacia și Lituania au fost în prim-plan.
Încadrând războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mondiale între autocrații și democrații, în care Taiwanul se află, de asemenea, în prima linie, Wu a cerut țărilor europene să își sporească sprijinul pentru Taipei și să se protejeze împotriva oricăror mișcări militare chinezești în apropiere de Taiwan, pe care Beijingul îl consideră teritoriul său și despre care a spus că îl va reunifica cu partea continentală prin pace sau prin forță.
„Pentru ca Taiwanul să rămână puternic și rezistent și să aibă curajul de a continua politica de menținere a status quo-ului, avem nevoie de sprijinul prietenilor noștri europeni”, a declarat Wu.
El a adăugat că, în timp ce războiul din Ucraina a provocat repercusiuni economice globale, un conflict în strâmtoarea Taiwan ar perturba lanțurile de aprovizionare importante și ar provoca o „undă de șoc” pentru Europa și pentru întreaga lume.
„Va fi la fel sau chiar mai rău dacă va izbucni un război în Strâmtoarea Taiwan, unde navighează aproximativ jumătate din navele de containere din lume și unde sunt produse peste 90% din cele mai avansate cipuri de calculatoare sau semiconductoare”, a spus Wu.
Taipei construiește punți spre Europa
Republica Cehă a fost deosebit de temerară în ceea ce privește relația sa cu Taiwanul.
În timp ce aderă încă la politica „O singură Chină”, care nu acordă o recunoaștere diplomatică oficială Taipeiului, Praga a luat măsuri în ultimii ani pentru a consolida relațiile informale cu Taiwanul.
Cel mai recent, Pavel a discutat la telefon cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, care l-a felicitat cu ocazia alegerii sale, în ianuarie, în calitate de președinte al Cehiei, ceea ce a marcat o abatere a practicilor anterioare ale Taipeiului în relațiile cu oficiali de rang înalt. Wu a vizitat, de asemenea, Praga în 2021, iar pe 13 iunie 2023 s-a întâlnit cu președintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, o figură de frunte în construirea unor legături mai strânse cu Taipei.
Beijingul denunță orice formă de contact între oficialii taiwanezi și cei străini, considerând că aceasta încurajează recunoașterea statutului separat al Taipeiului față de China. Săptămâna trecută, după ce au fost confirmate detaliile vizitei lui Wu la Praga, ministerul chinez de Externe a cerut Europei să nu aibă schimburi oficiale cu Taiwanul și să nu sprijine „forțele de independență”.
În ciuda furiei Beijingului, Praga și alte capitale au continuat să-și intensifice contactele cu insula și să reducă izolarea acesteia.
Vorbind la conferința de la Praga, Pavel a părut să împărtășească un sentiment similar cu cel al lui Wu când a spus că țările autoritare din întreaga lume urmăresc îndeaproape „modul în care statele democratice reacționează la agresiunea” Moscovei în Ucraina, deoarece „acest lucru va defini pașii lor [proprii] în viitor”.
Președintele ceh a avertizat, de asemenea, cu privire la dorința Beijingului de a „schimba lumea pentru a se potrivi mai bine intereselor sale” și a cerut o mai mare atenție atunci când vine vorba despre examinarea investițiilor chineze în zonele strategice și, de asemenea, a îndemnat UE să ia măsuri suplimentare pentru a reduce dependența economică a Europei față de China.
„Nu este vorba despre izolarea Chinei; nu este vorba despre a nu face afaceri cu China. Ar trebui să o facem în același mod în care China o face cu noi”, a spus Pavel. „Să nu creăm dependențe. Să facem afaceri și să cooperăm atunci când este benefic pentru ambele părți, dar să ținem cont de faptul că interesele și valorile pe termen lung ale Chinei nu sunt compatibile cu ale noastre.”