Linkuri accesibilitate

Maia Sandu este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (G4Media)


Revista presei de la București.

Maia Sandu este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

„Maia Sandu este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop din 7 octombrie. Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban”, scrie G4Media. Titlul articolului anunță o altfel de întâietate a președintei Republicii Moldova : mesajul transmis de Maia Sandu cu prilejul Zilei Naționale a României a strâns 25.000 de like-uri pe Facebook, în timp ce două postări similare ale președintelui Klaus Iohannis au ajuns în total la doar 7000 de like-uri. În plus, explică pentru G4Media expertul Dan Arsenie, „Datele publice puse la dispoziție de Facebook arată că nicio postare din pagina Maiei Sandu nu a fost sponsorizată”. Arsenie, care este expert în Social Media, vine și cu propria explicație : „mesajul postării a fost unul extrem de inspirat în cazul Maiei Sandu, prin folosirea metaforei podurilor între țări și prin referințe la limba comună și chiar la un viitor comun. Este genul de mesaj patriotic care mobilizează audiențe mari și foarte mari. În cazul postării lui Klaus Iohannis, mesajul a fost scurt și rece, incapabil să genereze solidaritate”.

Platforma contributors.ro publică analiza lui Denis Cenușă despre obiectivele actuale ale diplomației de la Chișinău. „Pe lângă accelerarea dimensiunii de integrare europeană, (…) Moldova se arată hotărâtă să aprofundeze relațiile cu România, iar, în paralel, să însănătoșească dialogul cu Moscova”. Denis Cenușă adaugă și nuanțele lămuritoare : cu România, relațiile bilaterale trebuie „încărcate cu substanță”, în timp ce cu Rusia trebuie eliminate sursele de iritare. De asemenea, o aprofundare a relațiilor cu România va echilibra poziția pro-europeană a Republicii Moldova și va reduce vulnerabilitățile față de Moscova. Natura relațiilor bilaterale Moldova-România și respectiv Moldova-Rusia a fost influențată de calendarele politice. Criza politică din România, de pildă, a lăsat să aștepte până după instalarea noului guvern Ciucă semnarea „foii de parcurs”, în timp ce relația cu Rusia rămâne încă 10 ani în termenii Tratatului bilateral semnat în 2001 și prelungit în 2011. Încetarea lui putea fi cerută cel târziu în aprilie anul acesta, dar la momentul respectiv, explică analistul, nimeni nu prognoza victoria spectaculoasă a Partidului Acțiune și Solidaritate în alegerile parlamentare anticipate din iulie.

Ioana Ene-Dogioiu a realizat pentru spotmedia.ro un interviu cu europarlamentarul Dragoș Tudorache, membru marcant al Uniunii Salvați România. Acesta trage linie într-un mod interesant sub bilanțul trecerii acestei formațiuni prin guvern : „A venit timpul să facem acel pas către altceva, spune Tudorache. Nu mai suntem un partid antisistem. Decât zgomot, e mai util să creștem și să ne maturizăm. Te legi cu lanțul de Palatul Cotroceni, ce ai rezolvat? Nu ne dorim să rateze PNRR, iar creșterea noastră politică trebuie să vină din ceea ce ne vom asuma în continuare”. Dragoș Tudorache spune deschis că USR a mizat greșit pe Florin Cîțu și pe președintele Klaus Iohannis, creditându-i masiv pe amândoi cu dorință de reformă. În varianta în care actuala coaliție de guvernare, în care Partidul Social-Democrat a luat locul USR, s-ar rupe, Dragoș Tudorache nu respinge ideea revenirii USR în executiv, dar numai cu garanții solide pe un program de reforme.

XS
SM
MD
LG