În mesajul său adresat către cetățeni, președinta a enumerat rezultatele actualei guvernări, spunând că aceasta a reușit să păstreze pacea, a avansat pe calea de integrare europeană a R. Moldova și a obținut sprijin internațional.
Vorbind despre pericolele interne și externe, Sandu s-a referit la încercările de „destabilizare” a situației din Moldova din partea Rusiei prin intermediul „grupărilor criminale”, inclusiv prin cumpărarea de voturi și controlul asupra autonomiei găgăuze. Ea recunoscut, de asemenea, că a avut așteptări mai mari legate de reforma justiției.
Referindu-se la alegerile parlamentare care urmează, președinta a spus că „cetățenii Moldovei trebuie să decidă viitorul țării”, instituțiile statului - să asigure alegeri libere și corecte, iar justiția - să-i pedepsească pe cei care organizează cumpărarea de voturi.
Deputații din majoritatea parlamentară din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune fondată de Sandu, au aplaudat în picioare discursul președintei la tribuna Parlamentului și i-au dăruit un buchet de lalele galbene.
În schimb, cei din opoziția socialistă și comunistă au huiduit-o și au părăsit sala chiar de la bun început. Ei aduseseră pancarte, pe care au scris „Jos dictatura”, „Sandu nu e președinta noastră” și „Sandu, regina criminalilor” și au explicat că discursul ei face parte dintr-o „campanie pre-electorală” și nu vor să participe la o „ședință de partid”.
Pe ordinea de zi a ședinței din 17 aprilie se regăsește proiectul de hotărâre înaintat de PAS pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare.
PAS propune ca alegerile să aibă loc pe 28 septembrie, în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor vrea ca scrutinul să fie organizat mai devreme, pe 27 iulie, pentru a „nu da timp PAS să folosească resursele administrative pentru a-și face campanie electorală”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te