Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Cât regimul va controla țara, nimic bun nu se poate întâmpla pentru cetățenii ei”


Maia Sandu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Maia Sandu în studioul Europei Libere de la Chișinău

La mitingul de 1 mai de la Chișinău, fruntașii PSRM au declarat că își doresc o coaliție durabilă pentru a evita alegerile anticipate. Președintele Igor Dodon, care a participat la manifestație, a criticat opoziţia pro-europeană reprezentată de Blocul ACUM pentru că refuză să formeze o coaliție de guvernare împreună cu socialiştii. Lidera PAS, co-președinta Blocului ACUM, respinge acuzațiile liderilor PSRM: ​

Maia Sandu: „Cât regimul va controla țara, nimic bun nu se poate întâmpla pentru cetățenii ei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:12 0:00
Link direct


Europa Liberă: Prima întrebare ar fi: mai credeți în succesul dialogului Blocului ACUM cu PSRM?

Maia Sandu: „Noi considerăm că, atât timp cât regimul va controla Republica Moldova, nimic bun nu se poate întâmpla pentru cetățenii acestei țări și de aceea suntem în continuare în căutarea tuturor posibilităților de a elibera țara de sub regimul oligarhic. Așa cum am zis de fiecare dată, indiferent de declarațiile iresponsabile ale altor actori politici, noi spunem că suntem deschiși în continuare să discutăm și să votăm legile care ar permite eliberarea instituțiilor statului din captivitate.”

Europa Liberă: Deci credeți că merită să insistați pe această discuție cu colegii Dvs. socialiști?

Maia Sandu: „Atât timp cât n-a fost dizolvat Parlamentul, noi facem tot ce putem ca să votăm aceste legi și ca să începem dezoligarhizarea statului.”

Europa Liberă: Îl citez pe șeful statului, Igor Dodon, care la mitingul de la 1 Mai a spus că „socialiștii nu vor crea nicio coaliție parlamentară cu prețul renunțării la principiile fundamentale ale partidului”. Știți foarte bine care sunt aceste principii ale socialiștilor. Oricum, trebuie să-i răspundeți. Dacă ei nu vor crea nicio coaliție parlamentară cu cei care nu acceptă ce propun ei în agenda lor, atunci ce discutați?

Maia Sandu: „Ei sunt cei care trebuie să răspundă. Noi am venit cu clarificări, inclusiv am făcut un angajament public că reprezentantul Blocului ACUM care este delegat pentru a fi votat în funcția de președinte al Parlamentului își va da demisia imediat după votarea acestor legi, astfel încât socialiștii nu pot să ne mai învinuiască acum că suntem interesați de funcții. Noi suntem interesați de votarea unor inițiative extrem de necesare pentru Republica Moldova, care să nu permită alunecarea totală a țării în dictatură.”

Europa Liberă: Dvs. lăsați acum să se înțeleagă că trebuie ales dl Năstase ca spicher al Parlamentului pentru a îndeplini planul minim pe care îl propuneți dvs. Ei nu sunt de acord.

Maia Sandu: „Noi spunem că prioritatea zero este dezoligarhizarea și propunem niște pași foarte concreți pentru a îndeplini acest plan fără să intrăm în această dezbatere sterilă pe funcții, așa cum face Partidul Socialiștilor. Dacă Partidul Socialiștilor își asumă la modul practic angajamentele pe care le-a făcut în campania electorală, atunci ar trebui să aibă disponibilitatea să discute exact pe aceste subiecte. În momentul în care Partidul Socialiștilor caută nod în papură, caută tot felul de justificări de ce nu pot cei din fracțiunea PSRM să voteze pentru aceste legi, alegătorii dânșilor își fac propriile concluzii. Noi bănuim în continuare și tot mai mult că le este frică de regim, le estre frică de Plahotniuc și de aceea vin cu aceste justificări de ce nu vor să voteze legile.”

Europa Liberă: Dar fruntașii socialiștilor vă critică dur că pentru dvs. ar fi o prioritate să obțineți funcțiile, iar pentru ei nu e această luptă pentru a lua câteva fotolii în stat.

Maia Sandu: „E un fals. Tocmai de aceea am făcut acest angajament public că spicherul Blocului ACUM se retrage după votarea legilor. Cei care vorbesc despre funcții sunt cei din Partidul Socialiștilor.”

Maia Sandu
Maia Sandu

Europa Liberă: Dar asta ați spus după ce Igor Dodon a anunțat că Zinaida Greceanîi, lidera socialiștilor, urmează să fie spicher?

Maia Sandu: „Noi întotdeauna am vorbit despre necesitatea eliberării statului din captivitate și am venit cu acțiuni concrete. Ei vorbesc despre tot pe lumea asta numai nu despre eliberarea instituțiilor, numai nu despre concursuri transparente, corecte, prin care în funcțiile-cheie în aceste instituții să ajungă oameni independenți și buni profesioniști. Pe noi ne interesează construcția statului, pe ei îi interesează orice altceva, dar nu statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar iată o teză din rezoluția aprobată la mitingul organizat de PSRM la 1 Mai în centrul Chișinăului: „PSRM este convins că orice adoptare a legilor antioligarhice ar fi posibilă numai în cadrul unei coaliții de guvernare stabile, în caz contrar Republica Moldova se va confrunta din nou cu haos și cu sărăcie”.

Maia Sandu: „Este un pericol mai mare decât cel cu care ne confruntăm astăzi? Haosul este peste tot, sărăcia este prezentă. E un argument fals, dimpotrivă eliberarea instituțiilor statului ar permite ca statul să înceapă să funcționeze în interesul cetățenilor, inclusiv să reducă sărăcia, să creeze locuri de muncă acasă, să le redea oamenilor încrederea în Republica Moldova, pentru că, în timp ce noi discutăm, oamenii pleacă, oamenii nu văd nicio perspectivă acasă și pleacă.”

Haosul este peste tot, sărăcia este prezentă...

Europa Liberă: Deci despre o coaliție de guvernare stabilă nu poate fi vorba?

Maia Sandu: „Nu vorbim despre acest lucru. Și am spus de ce – pentru că există prea multe divergențe în programele celor două formațiuni politice.”

Europa Liberă: Pentru dvs. contează să se creeze o majoritate temporară, asta lăsați să se înțeleagă?

Maia Sandu: „Pentru noi contează să se facă niște pași concreți care să demonstreze angajamentul real al socialiștilor față de agenda de dezoligarhizare, pentru că până acum ei au tot evitat aceste discuții, pentru că dimpotrivă au făcut jocul regimului, au ajutat la consolidarea puterii regimului și acum este clar pentru toată lumea că le este frică.”

Europa Liberă: Și tot Igor Dodon a mai făcut un anunț-surpriză că ar exista doi potențiali candidați pentru funcția de premier. El a spus că ar putea să fie unul din rândul socialiștilor, iar altul de la Președinție, asta înseamnă că oricum rămâneți în afară.

Maia Sandu: „Nu știu ce are în vedere Igor Dodon și nici nu vreau să pierd timpul încercând să ghicesc la ce se referă el. E liber să facă orice declarații, mai ales că ne-a obișnuit de-a lungul timpului cu declarații iresponsabile. Deci nu cred că trebuie să le luăm prea în serios.”

Europa Liberă: Știți că la Curtea Constituțională există o sesizare pe care a înaintat-o consilierul instituției prezidențiale, sesizare prin care se cere obținerea interpretării privind dreptul președintelui de a propune candidatura la funcția de premier în cazul în care Parlamentul nu are o conducere?

Maia Sandu: „Aceste subiecte au fost clarificate anterior de către Curtea Constituțională. Dacă președintele sau consilierii lui ar fi citit aceste decizii ale Curții Constituționale, nu trebuia să mai meargă încă o dată, pentru că lucrurile sunt deja clarificate. Dacă încearcă, așa cum s-a întâmplat în cazul deciziei Curții Constituționale cu referire la schimbarea sistemului electoral să obțină o decizie prohibitivă, iarăși pentru a se ascunde în spatele nedorinței sau să-și ascundă nedorința de a vota schimbarea sistemului electoral în spatele unei decizii ilegale, atunci poate avea alt scop această adresare la Curte.”

Europa Liberă: Dar admiteți că ar putea Curtea să interpreteze acest lucru în favoarea solicitării Președinției?

Maia Sandu: „Curtea ar putea să scrie orice vrea Plahotniuc, trebuie să recunoaștem lucrul acesta. Curtea este total controlată de către regim și Curtea poate să dea orice decizie, oricât de năstrușnică ar fi aceasta, dacă ea servește interesului regimului. Și să mergi la Curte acum, înseamnă să fii conștient că decizia va fi în favoarea regimului.”

Europa Liberă: Unii vă fac reproșuri că ați fost prea categorici când ați spus că închideți ușa pentru dialogul cu Partidul Democrat. Ar putea totuși să existe o ferestruică deschisă și pentru a iniția discuții cu democrații?

Maia Sandu: „Nu am văzut până acum în rândul Partidului Democrat, cel puțin în rândul fracțiunii, oameni care să recunoască public că regimul oligarhic în frunte cu Plahotniuc este cel mai mare rău și că e necesar să ne mobilizăm cu toții să scăpăm țara de acest regim.

E necesar să ne mobilizăm cu toții...

Iată când o să aud din gura deputaților PDM acest lucru, că e nevoie să scăpăm de regimul Plahotniuc, atunci poate o să ne răzgândim.”

Europa Liberă: Care din cele două scenarii credeți că ar avea șanse să fie realizat – alegeri parlamentare anticipate sau totuși o coaliție PSRM-PD?

Maia Sandu: „Cred că ambele opțiuni sunt deschise și e greu să spunem acum care dintre ele e mai probabilă. Mai probabilă e și opțiunea prin care se merge conștient în alegeri anticipate, având o înțelegere ca după aceste alegeri anticipate să se facă coaliția între PD și PSRM.”

Europa Liberă: Citisem un comentariu al unui analist, care spunea că ar fi posibilă și o coaliție inspirată de americani și ruși, cel mai probabil rezultatul unei înțelegeri la acest nivel ar fi o coaliție socialisto-democrată. Ar putea să discute occidentalii despre crearea acestei coaliții? Ar putea să intervină un mediator din afară?

Maia Sandu: „Din câte înțelegem noi, cel puțin din presa scrisă, rușii sunt cei care nu le permit socialiștilor să facă coaliție cu PD, înțelegând că în cazul acesta Partidul Socialiștilor se va pierde, așa cum s-au pierdut toate celelalte partide care au făcut coaliție cu PD. În sensul acesta, nu știu care ar fi raționamentul unei înțelegeri din afară, dar, mă rog, nu pot să speculez prea mult pe un subiect despre care putem doar să ghicim.”

Europa Liberă: Dar la anumite etape de dezvoltare a Republicii Moldova au intervenit și cei din afară, îndeosebi europenii, și au ajutat ca să fie create coalițiile de guvernare. În această situație ar fi posibil?

Maia Sandu: „Este adevărat. Am asistat cu toții în trecut când anumiți politicieni europeni, anumite forțe politice au încercat să încurajeze coaliții proeuropene, nu s-au soldat cu lucruri prea bune. De exemplu, înțelegerea cu procurorul european și alte înțelegeri care pe hârtie arătau foarte bine, la ele s-a renunțat atunci când au intervenit interesele reale ale politicienilor din Republica Moldova, doar că acum nu prea văd pentru ce ar putea să opteze forțele proeuropene, de exemplu, pentru că o coaliție PD-PSRM nu are cum să avanseze sau să ajute la avansarea țării pe drumul european.

Am văzut că Partidul Democrat a fost total incapabil în ultimii ani cel puțin de a menține o relație bună cu instituțiile europene, relațiile au fost deteriorate, Republica Moldova a fost lăsată sau nu a primit mai multe resurse pentru dezvoltare anume pentru că e incapabil Partidul Democrat. Să ne imaginăm că o coaliție dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor ar putea să genereze un Guvern care ar fi mai potrivit, mai responsabil în relația cu Uniunea Europeană e naiv.”

Europa Liberă: Dar dacă eventual ajungeți dvs., cei din Blocul ACUM, la o înțelegere cu deputații socialiști, credeți că ați putea să-i convingeți pe ei să duceți Moldova pe calea eurointegrării? Igor Dodon spunea iarăși ieri, pe 1 mai, foarte clar că Federația Rusă este partenerul strategic, dar el promovează o politică externă echilibrată, ar trebui să existe relații bune și cu Estul și cu Vestul, dar trebuie să fie în primul rând promovat interesul național.

Maia Sandu: „Asta este una dintre marile divergențe, pentru că noi, cei din Blocul ACUM vedem dezvoltarea Republicii Moldova după modelul european, noi vrem o țară liberă în care oamenii au dreptul să își exprime punctul de vedere fără să riște să ajungă la închisoare, unde oamenii pot să protesteze liber, unde oamenii muncesc cinstit și obțin banii după muncă, unde oamenii știu că există un viitor previzibil. Socialiștii optează pentru un model foarte diferit de acesta, un model în care cei care critică guvernarea sunt închiși și am văzut ce s-a întâmplat la Sankt Petersburg pe 1 mai.

Noi vrem o țară liberă...

Deci există o mare diferență dintre valorile pe care le promovăm și există o mare diferență dintre politica pe care o fac socialiștii pe bază de manipulare și dezinformare și politica pe care o facem noi, pentru că noi comunicăm sincer cu oamenii, le spunem adevărul în față, le spunem ce vrem să facem, inclusiv atunci când e vorba de reforme complicate, dar ne asumăm aceste lucruri și le promovăm. Pe de altă parte, socialiștii speculează întotdeauna pe reformele nepopulare și-i mint pe oameni.”

Europa Liberă: Și atunci nu ar fi mai potrivit dialogul cu democrații care insistă că ei nu renunță la parcursul european?

Maia Sandu: „Democrații au renunțat demult la parcursul european, nu contează ce spun, contează ce simțim noi în fiecare zi din urma guvernării lor. Și acest regim al democraților este cel mai autoritar din toate regimurile pe care le-a avut Republica Moldova de la independență încoace. Nu am mai văzut oameni atât de speriați, atât de terorizați, indiferent dacă sunt din sectorul public sau dacă sunt din sectorul privat; nu a mai existat un regim atât de urâcios în raport cu propriii cetățeni. Așa că ei pot să povestească multe și vrute și nevrute la televiziunile lor mincinoase, oamenii altceva simt pe pielea proprie și, respectiv, nu avem ce să discutăm cu ei.”

Europa Liberă: Dar atunci când occidentalii sugerează că ei vor continua să colaboreze, să aibă relații bune cu orice guvernare, cu excepția atragerii deputaților din Partidul „Șor” la guvernare, nu vi se sugerează că totuși trebuie să analizați și posibilitatea unei coaliții cu PD-ul?

Maia Sandu: „Nouă nu ne-a sugerat nimeni. La toate discuțiile pe care le-am avut cu ambasadele occidentale nimeni nu ne-a sugerat să facem coaliție cu Partidul Democrat. Din mesajele publice și mesajele private pe care le-am auzit deducem un singur lucru: Occidentul vrea ca Republica Moldova să construiască stat de drept, să facă reforme autentice ale justiției, să construiască instituții puternice de luptă împotriva corupției. Asta își dorește Occidentul și cu o asemenea guvernare va lucra, dacă va exista o altfel de guvernare, atunci va fi o situație, un statu-quo, atunci când nu se întâmplă nimic. Da, avem reprezentați aici, dar proiectele nu se întâmplă sau se întâmplă foarte puține proiecte, cele implementate la nivel de sector privat, de societate civilă, de mass-media, administrația publică locală, dar nu o conlucrare serioasă prin care Republica Moldova ar putea beneficia de resurse enorme ca să urgenteze procesul de dezvoltare.”

Maia Sandu
Maia Sandu

Europa Liberă: O să-l citez pe un alt fruntaș al democraților, Andrian Candu. El spunea că lipsa unei majorități parlamentare sau declanșarea alegerilor anticipate nu vor fi un impediment pentru organizarea alegerilor locale în această vară. Sunteți pregătiți pentru locale?

Maia Sandu: „Bineînțeles că ne pregătim pentru locale, oricând ar avea acestea loc, dar democraților le amintim că e bine să încerce să respecte măcar din când în când legea și să nu stabilească această dată a alegerilor ilegal. Parlamentul există, nu e nevoie...”

Europa Liberă: ...nu e funcțional.

Maia Sandu: „Ce înseamnă „nu e funcțional”?”

Europa Liberă: Nu adoptă legi.

Maia Sandu: „Parlamentul nu e funcțional, pentru că democrații și socialiștii nu se prezintă la ședințele Parlamentului. Noi suntem acolo, să vină, să se prezinte, să se pună pe agendă subiectul votării datei alegerilor locale și să se voteze. Nu există niciun impediment altul decât dorința Partidului Democrat de a încurca ițele și de a stabili data alegerilor locale așa cum vor ei, evitând Parlamentul.”

Europa Liberă: Dar, cel puțin, ei lasă să se înțeleagă că alegerile locale nu se vor suprapune, eventual dacă se ajunge la declanșarea anticipatelor?

Maia Sandu: „Nu putem ști cu siguranță, putem doar să bănuim din enunțurile netransparente pe care le fac ei.”

Europa Liberă: Iarăși, adversarii dvs. politici vă învinuiesc pe dvs. că, dacă nu se ajunge la un deznodământ, veți purta cea mai mare responsabilitate pentru faptul că se ajunge la anticipate.

Maia Sandu: „E absurd evident atunci când deții toate instituțiile în stat să ne acuzi pe noi, care nu avem niciun control asupra acestor instituții, de deprecierea leului sau, invers, de aprecierea lui, de faptul că nu funcționează Parlamentul, de faptul că sunt gropi pe drumuri ș.a.m.d.

Partidul Democrat controlează toate resursele statului...

E un absurd care e folosit prin intermediul mass-mediei controlate și, mă rog, pentru o anumită parte a populației care nu este informată, poate unii dintre acești oameni cred că da, opoziția are o vină, că nici nu putem acum vorbi de opoziție sau de putere, putem vorbi la modul real cine controlează în continuare puterea și da, e adevărat că Partidul Democrat controlează în continuare puterea, controlează toate resursele statului, iar cei care controlează resursele statului, banii pe care-i plătim noi în fiecare zi sub formă de impozite, ei sunt responsabili și de starea lucrurilor în țară, de starea națiunii. Așa că toate pretențiile – la Partidul Democrat, toate problemele cu care se confruntă în continuare țara sunt din vina Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Și tot multe voci spun că, dacă se ajunge la alegeri anticipate, Blocul ACUM va fi perdant, pentru că pentru ei e situația mai vulnerabilă.

Maia Sandu: „E foarte hazliu să-i auzi pe cei de la Partidul Democrat și pe cei de la Partidul Socialiștilor care își fac griji despre scorul electoral al Blocului ACUM. Să-și facă griji despre propriul scor, să-și facă calculele mai bine. Vedeți că cei de la Partidul Democrat au cam dat-o în bară cu proiectul „Șor”, pentru că nu pot să-l folosească acum. Asta a fost ideea, să mai rupă niște voturi, în special de la socialiști, probabil, astfel încât odată ajunși în Parlament să controleze aceste mandate. Iată acum au primit un mesaj foarte tranșant de la partenerii externi că orice majoritate formată împreună cu Șor, care figurează în raportul Kroll, este absolut inacceptabilă pentru Occident.

Așa că eu zic să se gândească la propriile lor proiecte de manipulare pe care sunt sigură că le pun la cale în cazul alegerilor anticipate. Noi credem că alegerile anticipate, în special în condițiile actuale, când nicio instituție a statului nu poate asigura corectitudinea acestor alegeri nu au rost, sunt doar o cheltuială de bani, de aceea și venim cu această propunere – inițial să eliberăm instituțiile statului, să ne asigurăm că în cele mai importante instituții din stat ajung oameni independenți politic, profesioniști și curajoși, care să se apuce de făcut ordine. Și doi: ca să evităm alegerile anticipate, noi propunem ideea Guvernului minoritar, pe care ACUM și-l asumă și este o idee iarăși fezabilă, pentru că se întâmplă în mai multe țări cu situații politice similare.”

Europa Liberă: Ați văzut că există deja plecări din sistem, procurorul Viorel Morari și-a anunțat demisia. Ce vă spune acest gest?

Maia Sandu: „E greu de analizat acest gest, pentru că nu există transparență, în primul rând și într-al doilea rând nu există credibilitate. A fost acuzat de către alte instituții de stat, e la mijloc un proces de preluare a afacerilor. În situația în care Republica Moldova afacerile se preiau non-stop, nu mai ai încredere în nicio instituție publică și nu știi când e adevărat ceea ce spune instituția în raport cu Viorel Morari și cu omul din sectorul privat care este acuzat sau e invers, că poate fi și invers. Asta se întâmplă atunci când nu există absolut niciun gram de încredere în instituțiile publice și asta este foarte grav.”

Europa Liberă: Dar vedeți că în lipsa unei guvernări veritabile se fac privatizări? Aceste privatizări rămân iarăși netransparente, nu se știe...

Maia Sandu: „Aceste privatizări s-au făcut și până la alegerile din februarie, dacă vă referiți la asta. Nu știu ce aveți în vedere printr-un Guvern veritabil. E adevărat că noi nici până în alegerile din februarie nu am avut un Guvern veritabil, am avut un grup de oameni care reprezintă o gașcă de corupți. Nu așa arată un Guvern, nemaivorbind de modul în care a fost ales ș.a.m.d. Aceste privatizări s-au făcut în toată perioada de până la alegeri și continuă după alegeri și da, este o sfidare a legii, este o sfidare a bunului-simț. Noi am transmis mai multe interpelări la acest subiect în calitate de deputați, dar ca să se oprească aceste lucruri trebuie să înceapă să funcționeze instituțiile statului – Procuratura, CNA ș.a.m.d.

Nici până în alegerile din februarie nu am avut un Guvern veritabil...

De asta insistăm pe eliberarea acestor instituții, ca ele să poată să înceapă să facă ordine, să transmită semnale foarte clare că e periculos să mai comiți asemenea ilegalități, să mai faci privatizări în care bunurile statului se vând la prețuri de două-trei ori mai mici decât prețul de piață, după care ei povestesc că nu sunt bani pentru a achita salariile. De unde să fie bani? Banii trebuie să ajungă la buget inclusiv atunci când se vând anumite proprietăți sau când se dau în chirie anumite proprietăți. Și dacă prețurile de vânzare, de închiriere sunt sub prețul de piață, atunci evident că nu vor ajunge bani pentru pensii și salarii. Cineva se îmbogățește, doar că toată lumea trebuie să știe că aceste operațiuni ilegale n-au cum să rămână așa. Ele vor trebui revizuite și vor fi revizuite.”

Europa Liberă: Dna Sandu, dar Dvs. cum comentați tăcerea democraților în această perioadă postelectorală?

Maia Sandu: „Democrații fură între timp, de asta nu prea vorbesc că fură știind că iarăși nu este o instituție a statului care să-i oprească; se ocupă în continuare de terorizarea oamenilor, inclusiv a activiștilor noștri. Noi avem situații foarte dramatice după alegeri acolo unde Blocul ACUM a obținut un scor foarte bun, acolo unde noi am câștigat în circumscripții, acolo este o teroare greu de descris. Deci, oamenii sunt presați într-un hal fără de hal, unii dintre colegii mei au ajuns să-și scoată casele la vânzare și să fugă din țară doar pentru simplul motiv că au îndrăznit să facă campanie electorală deschis, civilizat, în afara orelor de muncă pe perioada campaniei. Acum, Partidul Democrat este ocupat cu lichidarea oricărei opoziții, doar că acest lucru nu are cum să țină foarte mult, pentru că ei sunt nesuferiți, se poartă într-un mod nesuferit, inclusiv cu propriii lor membri și cu propriii lor activiști și eu sper că există o limită a răbdării.”

Europa Liberă: Deci nu știți când se întrunește Parlamentul, nu știți când continuați dialogul cu deputații socialiști?

Maia Sandu: „Sperăm să se întrunească... Noi suntem deschiși să discutăm pe pachetul de legi, așa cum am spus. Am făcut un angajament public că cerem funcția de președinte al Parlamentului doar pentru perioada de vot a legilor, după care renunțăm la această funcție; să fie foarte clar pentru toți oamenii – nu ne ținem de funcții. Vrem pași concreți, unul câte unul, privind eliberarea statului din captivitate; vrem angajament concret, nu vorbe multe și goale.”

Europa Liberă: Dar la Guvern minoritar ați renunțat?

Maia Sandu: „Noi am propus câteva opțiuni: sau se votează doar pachetul de legi pentru eliberarea instituțiilor statului din captivitate, se votează inclusiv schimbarea sistemului electoral, după care dacă Partidul Socialiștilor nu-și dorește să susțină un Guvern minoritar, atunci să-și asume și se merge la alegeri anticipate, dacă nu, atunci am propus și ideea unui Guvern minoritar, care este unul temporar și care ar duce mai departe procesul de eliberare a statului din captivitate. Acum dacă asta se face în șase luni sau într-un an, sau într-un an și jumătate e altă întrebare. Socialiștii întotdeauna ar avea posibilitatea să demită acest Guvern în momentul în care ar simți că s-au eliberat instituțiile în măsura în care se poate conta pe alegeri libere și corecte.”

Europa Liberă: Despre când vă convocați în ședință, în plenul Parlamentului nu cunoașteți?

Maia Sandu: „Noi suntem gata să ne convocăm în orice zi, noi mergem la Parlament în fiecare zi. Din păcate, nu întâlnim pe nimeni altcineva pe acolo, în afară de deputații Blocului ACUM. Dar noi cerem ca să fie reluată ședința și ne întrebăm unde s-o fi pierdut președintele primei ședințe, care a întrerupt-o și, iată, nu mai vine să o continue.”

Europa Liberă: Vă referiți la deputatul socialist dl Smirnov?

Maia Sandu: „Exact!”

XS
SM
MD
LG