Preşedintele celui mai mare partid de opoziție din România, Partidul Naţional Liberal, Ludovic Orban face apel la toate forţele politice şi civice din Republica Moldova să facă un „front comun pentru promovarea şi apărarea valorilor naţionale româneşti democratice şi europene˝.Politicianul roman se află la Chișinău unde s-a întâlnit cu conducerile partidelor PAS şi PDA . S-a vorbit în mod deosebit de „capturarea statului de către un grup de oligarhi locali şi despre perspectiva europeană a Republicii Moldova”.
Ludovic Orban: „Partidul Național Liberal a fost întotdeauna susținător al unui parcurs european pentru Republica Moldova. Integrarea în Uniunea Europeană este singura soluție care poate oferi cetățenilor Republicii Moldova șansa de a trăi mai bine; este singura soluție care poate asigura fiecărui cetățean din Republica Moldova o perspectivă de viață decentă, posibilitatea de a face o carieră, posibilitatea de a i se respecta drepturile și libertățile fundamentale, posibilitatea de a obține un venit decent. Valorile, principiile…”
Europa Liberă: Și dacă ați discuta cu șeful statului moldovean, Igor Dodon, el o să vă contrazică, spunând că și apropierea Moldovei de Federația Rusă e în beneficiul țării și că această apropiere a Moldovei de Uniunea Euroasiatică ar fi tot în avantajul cetățenilor.
Ludovic Orban: „Europa înseamnă democrație, spre deosebire de direcția Est, care înseamnă non-democrație. Europa înseamnă un respect aproape religios față de cetățean, față de demnitatea omului, față de drepturile, libertățile fundamentale ale omului, în timp ce perspectiva cealaltă înseamnă călcarea în picioare a demnității umane și absența aproape completă a oricărei libertăți politice și economice.”
Europa Liberă: O guvernare proeuropeană poate să compromită parcursul european?
Ludovic Orban: „Parcursul european trebuie susținut de fiecare cetățean din Republica Moldova, pentru că este singura soluție normală, firească, pentru că – n-am terminat expunerea – Europa înseamnă prosperitate, în timp ce celălalt punct cardinal nu înseamnă nicidecum prosperitate; înseamnă prosperitate numai pentru unii, în timp ce pentru marea majoritate a cetățenilor înseamnă cea mai cruntă sărăcie.
Eu cred că lucrurile sunt evidente, iar dacă cineva nu a prezentat corect realitatea, cetățenii Republicii Moldova trebuie să se informeze corect, să nu se lase manipulați, să nu se lase vrăjiți de tot felul de povești de adormit copiii. Europa este destinul Republicii Moldova. Acolo, Republica Moldova va fi parte din civilizație, va fi parte din dezvoltare, va putea Republica Moldova într-adevăr să stea la masa celor care oferă cetățenilor lor o viață decentă, o viață normală.”
Europa Liberă: Ați putea în câteva cuvinte să ne spuneți avantajele de pe urma aderării României la Uniunea Europeană și câtă prosperitate a fost adusă în acești ani?
Ludovic Orban: „Pot să vă spun doar că veniturile populației au crescut spectaculos. În 11 ani de la integrarea europeană, de la un venit mediu pe cap de locuitor care reprezenta 30 la sută din media europeană, astăzi în România venitul mediu – așa cum este calculat statistic – reprezintă aproape 70 la sută. Vă dați seama ce creștere a puterii de cumpărare efective, pentru că aici este vorba de puterea de cumpărare efectivă, nu vorbesc de câte resurse financiare s-au aflat la dispoziția României pentru foarte multe lucruri – de la școli, refacerea sistemului școlar, dotarea sistemului școlar, modernizarea rețelei sanitare, dezvoltarea infrastructurii de transport, dezvoltarea infrastructurii de apă, canal, tot ceea ce înseamnă elementele de bază ale civilizației, dezvoltarea agriculturii.
Fiecare fermier român primește aproape 200 de euro subvenție la hectar, de asemenea foarte multe alte măsuri active de sprijinire a integrării profesionale a cetățenilor sunt finanțate prin intermediul fondurilor europene, programe de recalificare. Cetățenii care au o meserie care nu este căutată pe piața muncii pot în mod gratuit să aibă acces la cursuri de recalificare, astfel încât să dobândească abilitățile pentru exercitarea unei meserii care este căutată pe piață și care este mai bine plătită. Sunt extrem de multe avantaje, aproape nu pot fi cuantificate. Sigur că și noi, românii, de multe ori uităm toate aceste avantaje, dar ele sunt benefice. De exemplu, în exercițiul financiar 2014-2020 România poate accesa 49 de miliarde de euro, asta înseamnă șapte miliarde de euro pe an, care pot fi un suport extrem de serios pentru dezvoltarea economică, pentru creșterea nivelului de viață a oamenilor, pentru creșterea calității serviciilor asigurate către cetățeni.”
Europa Liberă: Uniunea Europeană a fost și este preocupată de bunăstare și la hotarul ei. Și iată că a fost creat acest aranjament regional – Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, doar iată că de la un „elev silitor” a ajuns să se vorbească despre țară ca despre un „elev corigent”.
Ludovic Orban: „Din păcate, actualele autorități – atât Președinția, cât și Guvernul – au făcut foarte mulți pași înapoi. Este pusă sub semnul întrebării pe bună dreptate democrația; este pusă sub semnul întrebării independența justiției, se vede din ce în ce mai clar că există o justiție selectivă; este pusă sub semnul întrebării libertatea de a face politică, libertatea de asociere în partide politice. Și atâta timp cât asistăm la un traseism politic absolut revoltător
Nici astăzi nu există niciun responsabil pentru acel miliard, celebrul furt ...
atât în ceea ce privește parlamentarii, cât și în ceea ce privește aleșii locali, de asemenea există extrem de multe suspiciuni privind fapte de corupție care sunt săvârșite de cei aflați la putere, la care nu se dă niciun fel de răspuns.
Nici astăzi nu există niciun responsabil pentru acel miliard, celebrul furt al unui miliard, pentru care nimeni nu este făcut responsabil. De asemenea, nu sunt parteneri de încredere. Uitați-vă la schimbarea legislației electorale, în ciuda
Problema acestui sistem electoral este foarte gravă, pentru că ea denaturează grav reprezentarea proporțională a populației...
punctului de vedere al Comisiei de la Veneția, în ciuda poziției Uniunii Europene, în ciuda poziției Statelor Unite ale Americii. Știți foarte bine că Uniunea Europeană a condiționat alocarea resurselor financiare disponibile pentru Republica Moldova de o schimbare a deciziei privind sistemul electoral. Problema acestui sistem electoral este foarte gravă, pentru că ea denaturează grav reprezentarea proporțională a populației. Ne-am uitat la alegerile din Chișinău, din 11 colegii trasate, nouă colegii sunt câștigate. Asta înseamnă o reprezentare de 85% când tu ai în spate numai 40% nici 40% din voturi. Deci, este o gravă afectare a principiului reprezentării corecte a voinței exprimate de cetățeni. Acest sistem trebuie schimbat de urgență, pentru că el va produce o gravă afectare a democrației și mai ales a legitimității reprezentării la nivelul Parlamentului.”
Europa Liberă: Cine poate ajuta astăzi Republica Moldova să depășească toate aceste situații, pentru că Republica Moldova figurează în rapoartele internaționale, că nu a reușit să urce trepte la combaterea corupției, că democrația este fragilă și rămâne a fi un capitol vulnerabil?
Ludovic Orban: „Ba chiar s-a înregistrat un regres grav în ceea ce privește…”
Europa Liberă: Cine se mai gândește la Republica Moldova?
Ludovic Orban: „Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă grijă să-și aleagă niște reprezentanți care să creadă cu adevărat în acest parcurs european, care să fie corecți, care să nu planeze asupra lor suspiciuni legate de implicarea în fapte de corupție și care să fie oameni cinstiți, oameni onești, oameni care într-adevăr să poată readuce Republica Moldova pe drumul european.”
Europa Liberă: Dle Orban, în România se vorbește mult despre calitatea clasei politice. Asta vor și cetățenii din Republica Moldova – să aibă politicieni integri moral care s-ar gândi și la interesul național.
Ludovic Orban: „Au astfel de posibilități, trebuie numai să deschidă ochii și să alegă bine. Ați văzut că în primul tur la Chișinău, în ciuda sondajelor manipulatorii, scrise special pentru a tulbura mințile oamenilor, până la urmă adevărul exprimării voinței de către oameni s-a văzut.”
Europa Liberă: Cât e de ușor să cureți clasa politică?
Ludovic Orban: „Aceea nu e o curățare a clasei politice. Pentru un cetățean lucrurile sunt simple – trebuie să urmărească cu atenție candidații și trebuie să aleagă acei candidați care îl reprezintă cel mai bine. E simplu, nu e nimic complicat.”
Europa Liberă: Candidații vin cu promisiuni și promisiunile nu se respectă.
Ludovic Orban: „Ei, și asta e, orice om care are bun-simț poate să măsoare dacă niște promisiuni sunt realizabile sau nu sunt realizabile. Un om care promite mult mai mult decât se poate realiza este evident că este un om pe care trebuie să te întrebi dacă merită să-l votezi sau nu, pentru că încearcă cu orice preț să ajungă la putere. De regulă, trebuie să aibă grijă să aleagă oameni onești, oameni corecți, oameni care nu aruncă praf în ochi și nu promit luna de pe cer în campanii, ci promit lucruri realizabile, lucruri pentru care există într-adevăr fundamentări serioase.”
Europa Liberă: Într-un an centenar trebuie să vă întreb și despre înfrățirea multor localități din Republica Moldova cu cele de peste Prut.
Ludovic Orban: „Noi am avut o reuniune a Consiliului Național al Partidului Național Liberal și am dat un îndemn cât se poate de clar, ferm, precis către aleșii locali ai Partidului Național Liberal să sprijine aceste înfrățiri, și nu numai înfrățirile simbolice, ci mai ales să sprijine efectiv proiecte comune în localități din Basarabia, pentru că este clar că noi trebuie să reclădim punțile care există, punțile sufletești, punțile culturale, chiar trecutul comun, istoria comună trebuie să le reclădim, pentru că mai devreme sau mai târziu, chiar dacă nu s-au văzut mult timp, doi frați se recunosc imediat, dacă se văd.”
Europa Liberă: Ziceam că de la simbolism la pragmatism e cale lungă sau e o cale mai scurtă, pentru că, dacă să ținem cont de proiectele care au început să se implementeze între cele două state, lucrurile uneori au arătat că se bate pasul pe loc. Ne referim la interconectarea energetică…
Ludovic Orban: „Interconectarea este inadmisibil să nu se finalizeze nici măcar în 28 de ani, interconectarea energetică în condițiile în care România are capacitate de export de energie electrică și poate să fie competitivă în acest domeniu, adică poate să ofere electricitate la un preț mai mic decât alți furnizori de electricitate. Se bate pasul pe loc și cu gazoductul, se bate pasul pe loc și cu eventuala achiziție a distribuției de electricitate…”
Europa Liberă: Aveți o explicație?
Ludovic Orban: „Există rea-voință și în anumite zone din România. România a făcut destule lucruri concrete, dar, din păcate, din punctul meu de vedere, a făcut mult prea puțin față de ceea ce ar fi putut să facă pentru apropierea de
Oricine a urmărit poate să vadă cu ochiul liber că România a ajutat de câte ori a putut Republica Moldova...
Republica Moldova, pentru strângerea legăturilor economice, culturale, în domeniul educației, în domeniul cercetării, în toate domeniile; o interpătrundere, o stimă reciprocă. Trebuia să facă mult mai mult, dar oricum a făcut ceva și oricine a urmărit poate să vadă cu ochiul liber că România a ajutat de câte ori a putut Republica Moldova. De multe ori aceste ajutoare sau aceste forme de sprijin nu au ajuns până la cetățean, adică uneori autoritățile, guvernele au utilizat aceste resurse nu neapărat în beneficiul cetățeanului sau și atunci când au folosit în beneficiul cetățeanului și-au făcut mai mult lor campanie, capital politic, în loc să spună adevărul și să spună că anumite resurse au venit din România.”
Europa Liberă: Iar cele două guverne de la Chișinău și București spun că niciodată nu a existat o cooperare atât de strânsă ca acum între PSD și PD. PSD de la București și PD de la Chișinău.
Ludovic Orban: „Orice partid din România care girează modul de a face politică impus de Plahotniuc face rău Republicii Moldova. În ceea ce ne privește pe noi, suntem categoric împotriva acestui mod de a face politică – traseism politic, intimidare, folosirea justiției selective, amenințarea militanților altor partide, în special a partidelor proeuropene și proromânești, folosirea corupției ca instrument de impunere în politică, toate sunt practici care n-au nicio legătură cu democrația, care îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană și de România.”
Europa Liberă: Cât de păguboasă este această oligarhie pentru un stat democratic?
Ludovic Orban: „În momentul în care capturează statul și folosește instituțiile statului în scop propriu sau de grup este profund dăunătoare, pentru că niciodată un grup mic nu poate să se mențină dominant asupra unei societăți în condiții democratice. Pentru a se menține la putere, ajunge să folosească mijloace nedemocratice, adică exact situația în care ne găsim noi astăzi.”
Europa Liberă: Cât de mult este preocupată România de soluționarea problemei transnistrene, pentru că mulți își pun întrebarea: ce preț ar putea să plătească Republica Moldova, fiind silită să meargă la negocieri în detrimentul statului, să facă cedări, să se ajungă peste noapte la o soluție care să nu împace populația, pentru că se vorbește despre o federalizare a Republicii Moldova? Cât de mult e preocupat Bucureștiul de identificarea unei soluții pentru problema transnistreană?
Ludovic Orban: „Nu pare Guvernul nostru să se implice în niciun fel în această temă extrem de importantă pentru Republica Moldova. În ce mă privește pe mine, cu siguranță este extrem de preocupat și orice soluție care trebuie găsită, trebuie găsită în condițiile în care să nu fie afectate interesele fundamentale ale Republicii Moldova, dar repet: Guvernul nostru are alte preocupări, parcă are preocupări să copieze din modelul Plahotniuc, să captureze și ei cât mai multe din instituțiile statului, să le subordoneze politic, lucru la care noi ne opunem cu toate forțele.”
Europa Liberă: Ce evoluții vedeți în cooperarea moldo-română?
Ludovic Orban: „Sper ca oamenii să ajungă să fie din ce în ce mai fermi în exprimarea voinței, să determine ca deciziile celor care dețin puterea să fie în favoarea unei interpătrunderi, a unei colaborări extrem de strânse și mai ales a unei colaborări care să fie în interesul comun. E clar că prezența mea la Chișinău se datorează întâlnirii pe care am avut-o cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, partenerii noștri cu care avem un protocol de colaborare și cu care împreună suntem membri în Partidul Popular European, care este cea mai mare forță politică de la nivelul Uniunii Europene, forța politică ce deține astăzi atât președinția Uniunii Europene, cât și președinția Consiliului European, și președinția Parlamentului European.
Am făcut un schimb de impresii, m-au informat privitor la derularea campaniei,
Destinul Chișinăului va depinde în mare parte de o prezență la vot cât mai semnificativă a celor cărora le pasă de Chișinău...
la problemele pe care le-au întâmpinat în campania electorală și am discutat de asemenea și de perspectivele ulterioare, evident turul doi, că mai sunt câteva zile până la ziua Z. Aici singurul mesaj pe care pot să-l transmit este evident mesajul unei prezențe cât mai mari la vot. Destinul Chișinăului va depinde în mare parte de o prezență la vot cât mai semnificativă a celor cărora le pasă de Chișinău și de direcția spre care se va îndrepta municipiul Chișinău.”