Din lipsă de muniții, contraofensiva ucraineană a fost întârziată, ceea ce a dat Rusiei posibilitatea de a-și întări pozițiile, a explicat duminică, 23 iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu cu postul american de televiziune CNN.
Ucraina sperase să lanseze mult anticipata contraofensivă la începutul primăverii, dar a fost împiedicată din lipsă de armament, a declarat președintele Zelenski.
„Am avut planuri să începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer, nu aveam suficiente muniții și armament și nu aveam suficiente brigăzi pregătite corespunzător pentru a folosi noile arme, cu atât mai mult că misiunile de antrenament s-au desfășurat în afara Ucrainei”, a spus Zelenski în interviul difuzat duminică în cadrul emisiunii „Fareed Zakaria GPS” de la CNN.
Amânarea contraofensivei, a mai spus Zelenski, „a dat Rusiei timp să ne mineze pământurile și să construiască mai multe linii de apărare. Cu siguranță, a avut chiar mai mult timp decât avea nevoie. Așa au ridicat mai multe linii defensive. Și, într-adevăr, aveau o mulțime de mine cu care să ne mineze câmpurile.”
„Din acest motiv, contraofensiva noastră avansează mai lent. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Iar militarii noștri nu au vrut să piardă echipamentul din cauza asta”, a mai spus Zelenski.
În mai, Zelenski a făcut un turneu de trei zile în Europa, care a inclus escale în Italia, Germania, Franța și Marea Britanie, în care a cerut aliaților să livreze Ucrainei mai multe arme și muniții și mai ales, să se livreze mai repede, reamintește Politico. A continuat să facă presiuni și pentru a obține avioane moderne de luptă F-16, în vederea lansării contraofensivei. Promisiunea a venit, dar câteva zile mai târziu, după ce administrația americană a decis să permită aliaților să livreze aceste avioane. Fiind concepute în Statele Unite, nu pot fi livrate decât cu aprobarea Washingtonului.
Danemarca a fost una din primele țări NATO care a declarat că ar putea livra aceste avioane de luptă, eventual de la sfârșitul anului, după ce au fost antrenați piloții ucraineni, antrenament care durează cel puțin trei luni. Între timp s-a creat și o așa-numită „coaliție F-16”, condusă de Danemarca și Olanda, care se va ocupa de pregătirea pililoților iar România, independet, a anunțat că va crea un hub pentru antrenarea piloților săi pe F-16, la care pot participa și aliații, inclusiv Ucraina.
În interviul de la CNN; președintele Zelenski a recunoscut că ofensiva ucraineană avansează „mai încet decât era de dorit”, dar la conferința internațională de securitate de la Aspen, Colorado – la care a participat virtual – și-a exprimat convingerea că armata sa „se apropie [de] momentul când ofensiva va lua viteză”.