Vacanțele din copilăria Adrianei Rotaru erau la bunici, ca și în cazul celor mai mulți copii din anii ‘80-’90 ai secolului trecut. Escapadele la mare în Ucraina sau în România erau mai degrabă o excepție decât o regulă. Pentru adulți, concediile erau ocazii pentru a face reparație în casă, conserve și alte treburi prin gospodărie. Adriana își amintești și azi cum a descoperit cu uimire că apa de mare e sărată, dar și vara în care planul de a merge la mare a fost dat peste cap de programul încărcat de muncă al tatălui. Oricum, pentru mulți dintre adulții de atunci, obișnuiți cu munca din copilărie, mersul în vacanță nu era pe lista priorităților, ci mai degrabă o întâmplare fericită. Acum, peste ani, Adriana regretă că nu are mai multe amintiri din vacanțe cu părinții.
În prezent, Adriana merge în vacanțe cu soțul și cei patru copii, pentru a se odihni, dar și pentru a descoperi locuri și culturi noi. Pentru tot mai mulți moldoveni vacanțele devin ceva obișnuit. Doar prin agențiile de turism, anual, circa jumătate de milion de moldoveni merg în vacanță. Mulți alții își organizează singuri vacanțele.
Ascultă episodul #15 din podcastul „Laboratorul social” și descoperă ce i-a făcut pe moldoveni să-și schimbe atitudinea față de vacanțe, care sunt destinațiile de vacanță preferate, dar și cum poți să murezi harbuz la mare.