Surprinzător sau poate că invers, în R. Moldova campania de vaccinare decurge lent, mai ales față de rapiditatea cu care se propagă noile variante de virus. Autoritățile evită să instituie imunizarea obligatorie, cel puțin în anumite sectoare, evitând, poate, efectele blamului pentru o măsură nepopulară. Din Italia, însă, vin tot mai multe exemple sugerând contrariul. Mulți moldoveni de acolo sunt angajați în sectoare pentru care vaccinarea este obligatorie demult și, dacă nu s-au vaccinat din convingere, au făcut-o din necesitate, după cum i-a spus Valentinei Ursu într-un interviu Paulina Bojoga, asistentă medicală la Roma, unde se află de două decenii.
Paulina Bojoga: „În Italia la ziua de astăzi sunt vaccinați 81,55% din populație. Cum au reușit? Acuși eu vă explic: deoarece Italia a fost printre primele țări care a suferit cel mai mult, printre primele care au înțeles ce trebuie să facă, au învățat lucrurile cum trebuie și acum încet-încet ieșim din situația grea în care am fost. Deoarece au suferit foarte mulți, fiecare a doua familie din Italia are pe cineva decedat în această pandemie și frica asta i-a dus pe toți la gândul să se vaccineze, ca să nu se întâmple și cu ei la fel cum s-a întâmplat cu cei care au decedat. Când s-a început campania de vaccinare, aici erau rânduri zi și noapte, se lucra încontinuu și acum continuă să lucreze și lumea se vaccinează.”
Europa Liberă: Vaccinarea se face din convingere sau mai degrabă din obligație acum, pentru că se cere peste tot să fie prezentat pașaportul de vaccinare?
Paulina Bojoga: „Da, ni se cere green pass-ul. Aici o face din propria inițiativă o parte din populație, iar altă parte este obligată să se vaccineze. Bunăoară, noi, lucrătorii medicali, farmaciștii, angajații grădinițelor, ai școlilor, ai localurilor publice, ai centrelor comerciale, unde lucrătorii vin în contact mai strâns cu populația, aceștia sunt obligați să fie vaccinați numaidecât. Chiar în spitalul nostru au fost cazuri că asistentele medicale care n-au dorit să se vaccineze au fost eliberate din serviciu.”
Europa Liberă: Dar pentru Dvs. a fost un moment de gândire atunci când a trebuit să vă vaccinați?
Paulina Bojoga: „Da, foarte corect m-ați întrebat. Deoarece eu cu soțul am fost pozitivi la acest virus, am avut o perioadă urâtă și ne gândeam că, dacă nu ne vaccinăm, va fi și mai rău și am decis să ne vaccinăm. Pe mine m-au vaccinat la serviciu, iar soțul a mers după mine. Ce era să facă?... Au fost momente când unele persoane stăteau la îndoială, deoarece au fost prea puține explicații și de aceea au apărut diverse păreri, chipurile, vaccinul este pentru o perioadă experimentală, se vorbea de la început, dar acum nu se mai vorbește așa, acum trebuie să se vaccineze toată lumea.”
Europa Liberă: În Republica Moldova, acum se ating numere-record de noi infectări și decese legate de COVID-19, dar multă populație rămâne încă nepăsătoare. Medicii ajută la tratarea pacienților infectați, dar paturi în spitale se anunță că nu mai sunt. Cum credeți, de ce nu se grăbește moldoveanul să se vaccineze?
Paulina Bojoga: „Dna Valentina, este prea puțină iluminare sanitară la noi în Moldova. Ar trebui medicii, primarii, învățătorii, profesorii, toate categoriile de persoane care au de-a face cu lumea să fie implicați, să lămurească cetățenilor ce înseamnă asta, să le aducă la cunoștință fapte concrete, să le spună, fiindcă foarte puțini dintre moldoveni își imaginează că acest virus este mortal, ei încă nu cred. Eu aud diferite păreri că nu cred în existența virusului, dar lumea, într-adevăr, moare.”
Europa Liberă: Bine, dar cei din diasporă se vaccinează ușor și repede, iar cei de acasă tărăgănează, lasă de azi pe mâine. Există o explicație, de ce acasă e un comportament, iar peste hotare moldovenii au altă atitudine?
[În Italia] cetățeanul nu este primit la locul său de muncă dacă nu este vaccinat.
Paulina Bojoga: „Fiindcă aici cetățeanul nu este primit la locul său de muncă dacă nu este vaccinat. Nu poți munci, nu te poți prezenta într-o familie, chiar ca badantă sau orice lucrător ai fi ești întrebat: „Te-ai vaccinat? Dacă n-ai fost vaccinat, du-te și te vaccinează”. În felul acesta, ești constrâns să te vaccinezi. Iată unica modalitate de creștere a numărului celor imunizați, fiindcă nu poate lumea să se angajeze la lucru dacă nu este vaccinată, căci familiile italiene se tem să-i primească în casă pe cei nevaccinați. Italienii au trecut printr-o perioadă foarte grea când decedau mii de oameni în fiecare zi și asta a fost o învățătură, de aceea ei au acceptat vaccinarea mult mai ușor. Iată la noi acum se vorbește că trebuie să facă a treia doză, deja populația cu vârsta peste 60 de ani se pregătește să facă al treilea vaccin.”
Europa Liberă: Dar pentru tineri, pentru școlari?
Paulina Bojoga: „Aici elevii sunt vaccinați de la 16 ani în sus, dar e benevol. Școlile sunt organizate într-un mod diferit și aici mai puține cazuri de îmbolnăvire se întâlnesc la copii, chiar foarte-foarte rar se molipsesc copiii. Eu consider că ar fi bine și copiii să fie vaccinați, deoarece o persoană vaccinată, chiar dacă are pericolul de a se întâlni cu acest virus și a se molipsi, va ieși din boală mai ușor, simptomele sunt mai lejere, mai ușoare și tratamentul își face efectul mai repede.”
Europa Liberă: Copiii vă sunt acasă?
Copiii noștri sunt acasă, sunt vaccinați, toată familia noastră-i vaccinată.
Paulina Bojoga: „Copiii noștri sunt acasă, sunt vaccinați, toată familia noastră-i vaccinată. Le-am spus surorilor și rudelor pe cale le mai avem să-i convingă și pe alții, ei s-au vaccinat deja, că le-am explicat de la bun început ce înseamnă vaccinul și ce protecție oferă. Și încă ceva foarte important: nu știu dacă în Moldova se face analiza de sânge pentru anticorpi, aici, în Italia, noi facem, fiindcă imunitatea pentru virus după vaccin durează jumătate de an sau ceva mai mult, dar nu o perioadă foarte îndelungată și dacă cineva s-a vaccinat acum un an e de dorit să facă analiza de sânge pentru a-și verifica imunitatea și dacă imunitatea scade, atunci trebuie neapărat să facă din nou vaccinul.”
Europa Liberă: Cât de mult contează mesajele autorităților italiene pentru cetățenii acestei țări și cum poartă discuții cei de la putere cu cetățenii ca să fie convinși? Și în cine crede mai mult cetățeanul – în politician sau în doctor, în părerea doctorului sau a politicianului?
Paulina Bojoga: „Aici politica contează, dar oamenii ascultă mai mult medicii, ei se bazează mai mult pe vorba medicului și dacă zice un medic că trebuie, pentru cetățean „trebuie” este lege, trebuie și gata. Politicienii, de asemenea, informează, duc și ei lucru pentru vaccinare, dar vreau să spun că mai mult organizațiile din sistemul sanitar și angajații Ministerului Sănătății se ocupă de informarea populației.”
Europa Liberă: Ce ați face dacă ați fi în Republica Moldova într-o funcție-cheie ca să convingeți cetățenii că e nevoie de imunizare, de vaccinare?
Paulina Bojoga: „Eu aș vrea ca în Piața Centrală a orașului nostru Chișinău să fie pus un ecran cu informație în fiecare zi – câte cazuri au fost astăzi, câți s-au imunizat, câți au murit –, ca oamenii în felul acesta să se pună pe gânduri. Noi ne uităm la ecranul acesta cum lumea în fiecare zi este informată. Ei merg la muncă și deja știu: „Ai văzut că astăzi au murit numai 13?”, deja ei duc contul că treptat sunt tot mai puține și mai puține decese. Așa și la noi, dacă lumea ar vedea în fiecare zi, că nu toți privesc televizorul acasă și nu toți au posibilitate la momentul când ei arată la telejurnal ceva să se uite, dar așa pe un ecran, chiar și în magazine informația aceasta trebuie să fie redată în fiecare zi și de zeci de ori pe zi ca lumea să se convingă și autoconvingă că-i pericol și trebuie să se vaccineze. Eu consider că vorba are efect, trebuie să vorbim mai mult cu populația.”
Europa Liberă: Ar trebui să fie înăsprite restricțiile, să fie anunțate restricții stricte pentru reducerea răspândirii infecției cu coronavirus?
Paulina Bojoga: „Da, foarte corect! Să fie controale mai aspre, deoarece dacă nu se respectă regula cu purtatul măștilor, de-o vorbă, vă spun, sora mea săptămâna trecută a fost internată în spital și îmi spune că nimeni nu purta mască. Este strigător la cer. Cum așa? Nu se protejează nici medicii, dar nici pacienții nu-i protejează și asta nu intră în nicio măsură de preîntâmpinare a răspândirii virusului, dar dacă te apropii măcar cu masca ceea la gură, înseamnă că într-o măsură oarecare o parte din viruși nu s-au transmis direct la pacient.
Este de dorit ca în fiecare zi să fie un control strict, ca în toate organizațiile să fie respectate minimum spălarea frecventă a mâinilor, igiena cu dezinfectanți și obligatoriu măștile pe față, lucruri pe care trebuie să le facem încă mult timp înainte, fiindcă sunt singurele care ne salvează.”
Europa Liberă: Cât de mult contează pentru cetățean dacă e vaccinat politicianul, cel care are funcție în stat, pentru că în Republica Moldova sunt mulți deputați care nu au acceptat vaccinul?
Buzunarul îl bate pe om și îl educă oleacă.
Paulina Bojoga: „În primul rând, să le fie rușine și, în al doilea rând, ar trebui de emis un ordin strict: „Cine nu vrea să se vaccineze, să nu vină la muncă” și să nu fie remunerat, deoarece buzunarul îl bate pe om și îl educă oleacă. Nu se poate în ziua de azi un politician să nu fie vaccinat, aici ei s-au vaccinat printre primii, chiar i-au constrâns pe toți și s-au vaccinat. În ceea ce privește reacția de după vaccin, vreau să spun că i-au speriat pe cetățeni și ei se tem să se vaccineze, de aceea că vaccinul dă reacții adverse, ceea ce nu este adevărat, din câți au fost vaccinați la noi aici la spital, de exemplu, nimeni n-a avut nicio reacție adversă.”
Europa Liberă: Ministerul Sănătății din Republica Moldova spune că asigură populația cu vaccin gratis, dar atâta timp cât pentru o bună parte din cetățeni contează mai degrabă lipsa COVID-ului, spitalul rămâne a fi cea mai solicitată instituție.
Paulina Bojoga: „O mare parte din lucrul Ministerului Sănătății ar fi să facă cât mai multe teste gratuite, testele la COVID să fie nu la un preț atât de mare, fiindcă, într-adevăr, dacă ar costa mai puțin, fiecare cetățean s-ar duce și ar face un test pentru a afla cum îi e sănătatea. Aici, noi ca lucrători medicali facem testele gratuit, o altă parte a angajaților care vin în contact zi de zi cu cetățenii, la fel, gratuit, pe când în Moldova totul e contra plată. Eu cred că asta joacă un rol important și la nivel de stat și trebuie pusă întrebarea ca să se dea prioritate la populație să fie controlată mai bine.”
Europa Liberă: Guvernul a anunțat că deja au redus prețul pentru teste.
Paulina Bojoga: „Dacă l-au redus, au făcut bine, dar oricum, dacă se află o persoană, de exemplu, într-un spital și se găsește o asistentă medicală pozitivă la COVID, tot colectivul cela trebuie să treacă testul pe degeaba, nu să constrângă persoanele să plătească testul, fiindcă nu-i normal așa. În Republica Moldova, probabil, lasă mult de dorit în ceea ce privește testele.”
Europa Liberă: Ce mesaj aveți Dvs. ca lucrător medical acolo, în Italia, pentru semenii Dvs. de acasă, pentru cei care încă mai ezită să meargă și să se vaccineze?
Paulina Bojoga: „Eu vreau să invit toată populația noastră, toți-toți să meargă să se vaccineze, pentru că se apropie perioada de iarnă și virusul nu se oprește și nici nu se va opri, mai ales dacă oamenii nu se vaccinează ca să asigure oleacă de protecție pentru organismul lor, să nu aibă de suferit și pentru ca să nu-și piardă apropiații. Să se ducă fiecare conștient să se vaccineze și să-și facă datoria, fiindcă asta este ca o datorie unul față de altul.”
Europa Liberă: Ce lecție au învățat italienii, iată, la aproape doi ani de la izbucnirea acestei pandemii de coronavirus?
Paulina Bojoga: „Italienii au învățat lecția bine, fiindcă se adresează deodată și spun că nu mai vor să moară cum au murit părinții sau surorile, sau frații lor și au învățat lecția că trebuie să asculte și să se vaccineze, că dacă nu ești vaccinat și devii pozitiv, stai în 4 pereți acasă sau în spital, dar nu-i mai bine să fii liber? Toți au înțeles asta, iar printre cei care au rămas nevaccinați, o bună parte sunt tineri, mai degrabă aici s-au vaccinat bătrânii, iată, de 80-90 de ani absolut toți s-au vaccinat.”
Europa Liberă: Dar există și moldoveni aflați acolo, în Italia, care refuză să se vaccineze?
Paulina Bojoga: „Puțini, deoarece vă spun că mai ales acum, de la data de 15 octombrie a intrat în vigoare green pass-ul, este vorba de certificatul acesta verde pe care trebuie să-l prezinți oriunde ai merge și dacă nu ești vaccinat, nu poți intra nicăieri, nici măcar la un centru comercial, dar și la locul de muncă dimineața te verifică: te-ai vaccinat – bine, dacă n-ai făcut vaccinul – du-te și-l fă și-apoi vino! Și controlul acesta îi constrânge pe toți ca să se vaccineze.”
Europa Liberă: Amenzile usturătoare au fost și ele o lecție pentru cetățeni?
O amendă de 400 de euro numai pentru că s-a dat jos din mașină fără mască.
Paulina Bojoga: „Exact! Aici amenzile, nu glumesc, sunt de la 400 de euro în sus, depinde unde și cum te prinde. Soțul unei colege lucrează șofer, l-a oprit poliția și el n-avea mască, a coborât din mașină să-i răspundă polițistului și s-a ales cu o amendă de 400 de euro numai pentru că s-a dat jos din mașină fără mască. E foarte strict. Ar fi bine ca și la noi să fie instituit un control mai riguros și poate chiar de pus amenzi, chiar dacă la noi e sărăcie mare, oleacă cetățeanul iresponsabil trebuie de bătut la buzunar, ca să conștientizeze omul că trebuie să se vaccineze pentru ca să se păzească pe dânsul și pe cei din jurul său.”
Europa Liberă: Paza bună trece primejdia rea!
Paulina Bojoga: „Așa este.”