Centrul de informare al poliției din Teheran a anunțat noile cazuri pe 2 mai, după ce anterior a raportat că au fost deschise procese împotriva actrițelor Katayoun Riahi și Pantea Bahram pentru infracțiuni similare.
Centrul spune că motivul pentru deschiderea cazurilor împotriva actrițelor este că „și-au dat jos hijabul în public și au publicat de imagini pe rețelele de socializare”.
De asemenea, Motamed-Arya apăruse anterior fără hijabul obligatoriu la o ceremonie funerară publică pe 18 aprilie, împreună cu actrițele Golab Adineh și Riahi.
„Este regretabil că cele mai frumoase și sincere credințe ale noastre au fost călcate în picioare de ipocrizie, dictatură, ignoranță și înșelăciune", afirma pe Instagram actrița iraniană Afsaneh Bayegan, care a participat la același eveniment public fără a purta vălul islamic obligatoriu.
„Astăzi, iată ce le spune inima mea tuturor copiilor din patria mea, inimilor tuturor mamelor îndurerate și adevărului și iluminării: În numele unei femei, viață și libertate; în numele unui bărbat, patrie și prosperitate", a adăugat ea.
De la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției pentru moralitate, pe 16 septembrie, pentru o presupusă infracțiune legată de hijab, astfel de acte de nesupunere civilă s-au înmulțit în Iran, unde legea privind „hijabul și castitatea” le obligă pe fetele de peste 9 ani și pe femei să poarte eșarfa pe cap în public.
Când s-a aflat de moartea lui Amini, iranienii au ieșit pe străzile din întreaga țară pentru a protesta împotriva lipsei de drepturi, femeile și școlile făcând demonstrații de susținere fără precedent în ceea ce este considerat a fi una dintre cele mai mari amenințări la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.
Statul a trecut la represalii, forțele de ordine și de securitate ucigând zeci de demonstranți, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.
Protestele par să se diminueze, dar rezistența față de hijab este posibil să crească, spun analiștii, deoarece acesta este considerat acum un simbol al reprimării femeilor de către stat și al represiunii mortale a societății.
În ultimele săptămâni, oficialii au avertizat femeile să respecte legea hijabului și au amenințat că le vor pedepsi pe cele care o încalcă. De asemenea, autoritățile au închis afaceri, restaurante, cafenele și, în unele cazuri, farmacii din cauza nerespectării de către proprietari sau manageri a legilor islamice și a regulilor hijabului.
Mai mulți cineaști iranieni și personalități publice proeminente au fost, de asemenea, convocați de poliție sau arestați, inclusiv regizorul Hamid Pourazari. Alte celebrități, printre care actorul Hamid Farrokhnejad, au fost interogate și li s-au confiscat pașapoartele după ce și-au manifestat sprijinul pentru proteste.