Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „A picat foarte prost această vizită în SUA”


Fostul permier Ion Sturza
Fostul permier Ion Sturza

Fostul premier despre vizita la Washington a şefului executivului Pavel Filip şi contextul politic intern cu declararea alegerilor din Chişinău nule

Șeful executivului de la Chişinău, Pavel Filip, a avut la Washington o întrevedere cu secretarul de stat american, Mike Pompeo. Din comunicatul Departamentului de Stat american se desprinde limpede ideea nevoii ca în R. Moldova să aibă loc alegeri libere și corecte și care „trebuie să reflecte dorința cetățenilor țării fără interferențe politice”. Despre semnificația acestei vizite, o discuţie cu fostul premier Ion Sturza.

Ion Sturza: „A picat foarte prost această vizită în Statele Unite ale Americii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:08 0:00
Link direct


Europa Liberă: Aflat într-o vizită peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, premierul moldovean s-a întâlnit cu secretarul de stat american. De ce acum această vizită și ce importanță conferiți acestui dialog moldo-american?

Ion Sturza: „Orice întâlnire dintre autoritățile Republicii Moldova, indiferent cine se află în aceste funcții, cu oficialii din Statele Unite ale Americii sunt binevenite. Ele denotă o dinamică a relațiilor bilaterale, deși, sincer vorbind, e cam confuză informația și cam inopinată pare, puțin anunțată, dar poate că există și o agendă ascunsă, pe care nu o cunosc analiștii și cetățenii Republicii Moldova, care l-a făcut pe dl prim-ministru Filip să ia avionul și să plece în Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: A mers tocmai după ce noul ambasador a prezentat scrisorile de acreditare președintelui american.

Ion Sturza: „Da, bineînțeles că o asemenea vizită se pregătește din timp pe canalele diplomatice, dar să nu uităm că partidul din care face parte dl Filip cheltuie milioane de dolari pentru lobby în Statele Unite și pe agenda lobbiștilor este inclusiv organizarea de întâlniri cu oficialitățile americane, lucru care nu este desconsiderat sau blamat în Statele Unite. Faptul că a avut o întrevedere scurtă, cu secretarul de stat, cu doi congresmeni și câțiva oameni de afaceri, mă rog, este un minimum care a fost posibil de organizat.”

Europa Liberă: Dl Filip se află la Washington când la Chișinău situația nu e atât de stabilă: au fost invalidate de către Curtea Supremă de Justiție rezultatele alegerilor locale și iată că secretarul de stat al SUA i-a spus șefului executivului de la Chișinău că „alegerile libere și corecte reprezintă însemnul unui guvern democratic și trebuie să reflecte dorința cetățenilor țării fără interferențe politice”. Ce i se sugerează prin acest mesaj?

Ion Sturza: „Din păcate, această vizită a picat extrem de rău pentru dl prim-ministru Filip. Poate că a fost o coincidență, poate că domnia sa nu a cunoscut – și chiar cred că nu a fost informat – care va fi decizia finală cu validarea sau invalidarea alegerilor de la Chișinău, altfel, sincer vorbind, ar fi trebuit să-și contramandeze această vizită, pentru că era inevitabil ca funcționarul american de așa rang să se preocupe de democrația și procesul electoral din Republica Moldova. Dacă e să citim atent acest comunicat de presă, care este pe site-ul oficial al Departamentul de Stat, este unul foarte clar: „Rezolvați-vă problemele grave cu democrația și statul de drept în Republica Moldova și atunci vom continua dialogul strategic”. Deci a picat foarte prost această vizită în Statele Unite ale Americii, cunoscând faptul că chiar dacă astăzi poate guvernul american nu e atât de preocupat de valorile fundamentale, era inevitabil să primească o așa replică de la Washington.”

Europa Liberă: Alături de UE, și SUA au insistat mereu pe o reformă până la capăt a sistemului judiciar în Republica Moldova. Vor fi afectate relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în urma a ceea ce se întâmplă la Chișinău?

Ion Sturza: „Eu am făcut un calcul: Statele Unite au alocat pentru reforma în justiție mai mult de 60 de milioane de dolari pe parcursul anilor. Nu mai vorbesc de Uniunea Europeană și la nivelul bilateral, dar, știți, reformele în sine nu înseamnă doar legi, nu înseamnă doar coduri aprobate sau votate în parlament, asta înseamnă implementarea lor și, bineînțeles, calitatea oamenilor care le implementează. O să fim mirați, dar noi până la urmă avem un sistem judiciar mai mult sau mai puțin modern și avem un sistem de coduri și legi moderne. Cum le implementăm, care-i interferența politicului, arbitrariului, care-i nivelul de corupție în sistem? Asta-i deja altă poveste.

În afară de stoparea finanțării, care de fapt este și ea destul de modestă pentru Republica Moldova, alte lucruri puțin probabil că se vor întâmpla...

Cred că partenerii noștri și-au făcut datoria – au finanțat niște programe, au adus know-how, au adus cele mai bune practici, dar dacă noi, moldovenii, n-am fost capabili să le implementăm și să le respectăm propriu-zis spiritul lor, aceasta-i o problemă a moldovenilor, nu a partenerilor noștri de dezvoltare. Va afecta sau nu? Sunt foarte sceptic că se poate duce mai jos, se va păstra un fel de diplomație, de bună manieră gen: suntem alarmați, am luat act, dorim să… În afară de stoparea finanțării, care de fapt este și ea destul de modestă pentru Republica Moldova, alte lucruri puțin probabil că se vor întâmpla. Dar, dacă se va ajunge la sancțiuni personale împotriva unor politicieni de la Chișinău, asta ar fi cu totul altă politică, dar nu cred că se va ajunge la asta din simplul motiv că Moldova nu este astăzi o prioritate sau pe radarul democrațiilor occidentale.

Problemele în justiție au existat pe parcursul tuturor anilor în această perioadă de tranziție de la fondarea statului Republica Moldova. Adevărul e că în timpul regimului comunist al lui Voronin exista un pact între sistem și elita politică sau liderul suprem. „Voi faceți cam tot ce doriți, numai când vă dau eu un ordin, să fie executat!”. Cam așa lucrurile s-au perindat și în sistemul actual, numai că lucrurile au degradat și mai mult, pentru că noi ne focusăm pe niște decizii care au impact politic și care sunt, bineînțeles, fundamentale. Și bine a spus cine a spus că de fapt această decizie este echivalentă cu furtul miliardului sau chiar mai gravă pentru democrația sau pentru statul moldovenesc, dar să nu uităm ce se întâmplă în jurisprudența care afectează astăzi omul simplu, ce se întâmplă în tribunalele noastre, în judecătoriile noastre, în organele de drept unde practic nimeni astăzi nu se poate simți în siguranță și în mare parte deciziile sunt luate la niște competiții cine dă mai mult. Deci, noi nu trebuie să ne ascundem după această stare de fapt, cum este afectat fiecare cetățean în parte când are un necaz. Până la urmă, chiar și protestul de azi al avocaților denotă că ceva profund nu-i corect în acest sistem.”

Europa Liberă: Dar PDM, prin vocea liderului său, zice că cel mai mult i-a fost afectată imaginea partidului de guvernământ în baza acestui verdict pe care l-au luat cele trei instanțe, inclusiv Curtea Supremă de Justiție?

Ion Sturza: „Și au perfectă dreptate, cel mai mult i-au afectat imaginea liderului și partidului, numai că am mari dubii că asta-i o judecată în ultima instanță, lucrurile acestea trebuiau anticipate când s-a început toată această schizofrenie cu invalidarea alegerilor.”

Europa Liberă: Și cum se va îndreptăți acum un partid de guvernare, inclusiv în fața cetățenilor?

Ion Sturza: „În folclorul moldovenesc sunt foarte multe bancuri cu fata ceea care nu-i prea corectă în comportament. Poți să spui tu orice, dar, dacă popa din sat a spus că ești cine ești, nu mai poți face mare treabă. Deci, eu nu văd cum astăzi ar putea să-și mai restabilească și mica încredere sau susținerea populației Partidul Democrat. Până la urmă, activitatea politică este făcută de un număr restrâns de oameni, activi în societate sunt, nu știu, 5-6% din oameni. Dacă îi ai pe acești 5-6%, poți să miști toată țara. Ei, cred că marea majoritate, practic, sută la sută din acești oameni activi conștienți astăzi sunt în defavoarea Partidului Democrat și a guvernării de la Chișinău și acesta e rezultatul a toate strategiile de comunicare, schimbări de legislație ș.a.m.d. Deci, prevăd o perioadă destul de confuză și complicată pentru Partidul Democrat în timpul apropriat.”

Europa Liberă: Și deznodământul care poate fi?

Ion Sturza: „Mă tem că vor fi proteste în masă, care vor duce la o zguduire profundă a societății moldovenești și a sistemului politic actual, care sper eu că va fi finalizat cu o cedare din partea guvernării, care va înțelege că ar trebui de revenit la sistemul electoral inițial, ar trebui de avut niște alegeri corecte în toamnă, monitorizate internațional care, în principiu, ar discerne preferințele electoratului cu o eventuală înfrângere usturătoare a actualei guvernări, dar care le-ar da o posibilitate onorabilă să se retragă din spațiul public cu minime pierderi de imagine, de active financiare ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar comportamentul justiției?

Să nu ne temem de proteste, nici guvernarea și nici opoziția, pentru că este și ea o formă democratică de a-ţi arăta nemulțumirea. Ceea ce este foarte important e să nu trecem la faza de violențe...

Ion Sturza: „Asta este o temă aparte. Acum nu cred că e cazul să linșăm niște bieți judecători, care sunt profunzi dependenți de butoanele guvernării și care nu prea au avut alternative, cred eu. Noi aici putem să judecăm despre morală, etic, competență profesională, dar acesta e un caz pentru studii academice, care cred că vor fi cu duiumul, când vor vorbi despre R. Moldova în viitor.”

Europa Liberă: Și lecțiile opoziției care ar trebui să fie?

Ion Sturza: „Opoziția, mă rog, este o vorbă chinezească, ai răbdare, stai pe mal și vezi când va pluti cadavrul oponentului. Poate că e prea brutal spus, trebuie de acționat. Evident că opoziția se află într-o situație extrem de dificilă, pentru că trebuie să acționeze, dar nu mai are cred că forță și entuziasm pentru lucrul acesta. Au fost destul de mult hăituiți de către oponenții lor, dar trebuie acțiune, pentru că masele de oameni, de protestatari au nevoie de lideri, au nevoie de a fi ghidați, au nevoie de un plan foarte concret de acțiuni. Să nu ne temem de proteste, nici guvernarea și nici opoziția, pentru că este și ea o formă democratică de a-ţi arăta nemulțumirea. Ceea ce este foarte important e să nu trecem la faza de violențe, care pot veni inclusiv din zona provocărilor din extern sau din intern, așa cum s-a întâmplat pe 7 aprilie. Deci, asta ar fi, să aibă un plan foarte clar, să fie foarte transparenți și să comunice bine cu protestatarii și cu populația și au șansa ca în mod democratic, așa cum s-a întâmplat și în multe alte țări, inclusiv în zona noastră, să aibă o schimbare dramatică de guvernare. Să punem regim, deci cuvântul acesta mie nu-mi prea place, dar cred că, după evenimentele din ultimele zile la Chișinău, putem să vorbim despre un regim antidemocratic cu elemente de dictatură.”

XS
SM
MD
LG