Pe fondul tensiunilor de la granița dintre Ucraina și Rusia, zeci de oameni au răspuns ieri chemării europarlamentarilor Petras Auštrevičius (Lituania, Renew) și Viola von Kramon (Germania, Verzi) de a ieși în piața Luxemburg din Bruxelles, pentru a susține pacea în Ucraina. „Nu este admisibil ca o țară terță (Rusia) să intervină într-o politică pașnică a UE (Parteneriatul Estic) Este un moment decisiv în care trebuie să spunem Rusiei: Ajunge!”, declară într-un interviu acordat Europei Libere europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius (raportorul PE pentru Belarus și membru al Delegației la Comitetul de cooperare a Parlamentului European cu Ucraina). Auštrevičius laudă evoluțiile din Moldova și „linia politică clară” a actualei conduceri de la Chișinău.
Europa Liberă: Dle Auštrevičius, câți colegi din Parlament vi s-au alăturat ieri la demonstrația pro-Ucraina?
Petras Auštrevičius: „Zeci de colegi din Parlament ni s-au alăturat la acest eveniment și aproximativ 100 de oameni care s-au strâns ieri în Piața Luxemburg din Bruxelles. Nu a fost un eveniment politic, ci unul de solidaritate între oameni. O susținere totală a Ucrainei și liniei politice pro-europene a acestei țări. A fost mai mult o manifestație de la oameni către oameni, decât una în care să se țină discursuri politice. Ucrainienii au nevoie de înțelegere din partea noastră, iar Ucraina are nevoie ca UE să extindă cooperarea cu această țară, și să nu se lase intimidată de nimic. Astfel de acțiuni vor continua și se vor extinde pe întreg globul: înțeleg că la nivel internațional, comunitatea lituanienilor va organiza astfel de manifestații împreună cu cea a ucrainienilor, ideea principală fiind: pace în Ucraina!”.
Europa Liberă: Dar pace nu este în Ucraina din 2014 încoace. În timp ce noi vorbim, soldați ucrainieni mor în lupte cu separatiștii din Luhansk și Donețk. Unii analiști ar defini ceea ce se întâmplă astăzi în această parte de lume drept o reinterpretare a Pactului Ribentrov-Molotov. O modalitate soft, hibridă, de restabilire a unor zone de influență, in absența unui document asumat, care să indice sub semnătura unor lideri o împărțire pe sfere de influență. Pur și simplu lucrurile curg, se întâmplă, nu le poți opri, și la final ai o nouă ordine mondială. Câtă realitate este în astfel de scenarii?
Petras Auštrevičius: „Haideți să ne întrebăm de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă. De ce deodată Rusia nu doar că se opune Parteneriatului Estic, dar folosește în mod agresiv forțele armate, intervenții hibride și tot felul de presiuni politice împotriva statelor din Parteneriatul Estic. Eu cred că Rusia înțelege foarte bine că aceste țări se schimbă, că se reformează. Uitați-vă la Moldova, la Ucraina, chiar și la Georgia, deși acolo are loc un regres. Până și Armenia se mișcă pas cu pas către un sistem mai civilizat bazat pe domnia legii. Rusia nu are nici o influență asupra acestui proces. Pierde pur și simplu. De aceea încearcă să destabilizeze, să divizeze și să scoată aceste țări de pe parcursul lor european, folosind intimidarea la scenă deschisă și chiar amenințările. Rusia nu mai este demult un exemplu bun de dezvoltare politică sau economică. Cred că dacă Vestul reușește să ajute partenerii estici să se apere de aceste amenințări și intimidări din partea Rusiei, atunci acestea vor avea o șansă reală să continue cu reformele, să se transforme. Altfel va fi foarte greu de înțeles cum este posibil ca o țară terță (Rusia) să intervină într-o politică pașnică a UE (Parteneriatul Estic)? Fie ne vedem de treabă ca până acum, fie acceptăm că există o parte țerță care are putere de decizie. Acceptăm asta? Din punctul meu de vedere este total inacceptabil. Este un moment decisiv în care trebuie să spunem Rusiei: Ajunge! Dacă nu vom face asta, vom urma noi, Occidentull!”
Europa Liberă: De ce nu își asumă UE un risc minim dând lumină verde pentru integrare unei țări ca Moldova, care are tot ce îi trebuie ca să reușească: este o țară mică (ușor de administrat pentru UE) și are acum o conducere pro-europeană. Acceptând Moldova ca membru UE cu drepturi depline, UE ar putea obține entuziasmul celorlalte state din Parteneriatul Estic, care să le ducă la un angajament fără echivoc pentru calea europeană.
Petras Auštrevičius: „Așa este. Moldova este un foarte bun exemplu de dezvoltare în contra-sens. După ani de zile, iată, avem acum o revenire la o linie politică de afiliere clară cu UE. Bun, nu totul este perfect. Există o opoziție la aceste evoluții, care, evident, este susținută de Moscova. Încă nu avem transparență cu privire la fondurile care vin din afara țării, în Moldova, iar noi știm de unde vin banii aceștia. Apoi, încă avem o problemă cu loialitatea în serviciul public, în condițiile în care lobbyștii ruși se află încă acolo, în mod ilegal. Partea bună este că avem o conducere extrem de hotărâtă în Moldova. Moldova este un exemplu din care întelegem că atunci când liderii au o linie politică clară, nu își mint nici poporul, nici partenerii externi.”