Linkuri accesibilitate

Investigație: Belarus vinde în UE ulei de rapiță din teritorii ocupate ale Ucrainei


Înainte de invazia rusă, Ucraina era cel mai mare furnizor de ulei de rapiță pentru UE.
Înainte de invazia rusă, Ucraina era cel mai mare furnizor de ulei de rapiță pentru UE.

După invazia rusă la scară largă în Ucraina, Minskul a depășit Kievul ca cel mai mare furnizor de ulei de rapiță pentru UE. Jurnaliștii RFE/RL au aflat că unul din cei mai mari producători de ulei de rapiță din Belarus primește materii prime din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

În iunie 2022, într-un moment în care suprafețe întinse de terenuri fertile din sudul Ucrainei ajunseseră de curând sub ocupația militară rusă, liderul belarus pro-Kremlin, Aliaksandr Lukașenko, s-a lăudat cu creșterea cererii europene pentru uleiul de rapiță din țara sa.

„Chiar și în această perioadă de sancțiuni nebunești, Europa cere: «Dați-ne ulei de rapiță»”, le-a spus Lukașenko oficialilor locali în timpul unei vizite în regiunea Mahilou din estul Bielorusiei.

La sfârșitul aceluiași an - primul an al invaziei brutale și la scară largă a Rusiei în Ucraina - Belarus era într-adevăr principalul furnizor de ulei de rapiță al Uniunii Europene, cu livrări de 114.000 de tone ale acestui produs.

Cine era însă, cu un an mai devreme, principalul exportator de ulei de rapiță în UE? Răspunsul - Ucraina.

Explicația pentru scăderea exporturilor Kievului este evidentă.

Din cauza ocupației rusești, dar și a minării teritoriului și altor activități militare de pe partea sa a liniei frontului, Ucraina a pierdut aproximativ 18% din totalul terenurilor arabile pe care le deținea înainte de invazie, potrivit Institutului Leibniz pentru Dezvoltare Agrară în Europa Centrală și de Est (IAMO).

Dar cum rămâne cu indicatorii record pentru uleiul de rapiță din Belarus, o țară aliată Rusiei și al cărui teritoriu a fost folosit pentru invazia Kremlinului din februarie 2022?

Conform datelor Eurostat, numai în prima jumătate a anului 2024, statele membre ale UE au cumpărat 90.400 de tone de ulei de rapiță din Belarus - în valoare de 67,7 milioane de euro (71 de milioane de dolari SUA) - de aproximativ patru ori mai mult decât volumele exportate de Minsk în anul 2021.

Importurile UE de ulei de rapiță din Belarus în prima jumătate a anului 2024
Importurile UE de ulei de rapiță din Belarus în prima jumătate a anului 2024

Jurnaliștii de la Schemes - echipa de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL - și partenerii lor media au reușit să afle că unul din cei mai mari procesatori de rapiță din Belarus se aprovizionează cu materii prime din teritorii ucrainene ocupate de Rusia, furnizând fără restricții produsul finit către UE.

De asemenea, investigația a arătat că aceeași societate a continuat să exporte ulei de rapiță în Lituania, singura țară din UE care a interzis până acum exporturile de produse alimentare din Belarus prin Letonia și Polonia.

Investigația Schemes a fost realizată împreună cu publicația independentă 15min.lt din Lituania, canalul privat de televiziune leton TV3, Centrul belarus de investigații din exil și grupul de opoziție Comunitatea feroviarilor din Belarus. Cercetarea s-a bazat pe datele furnizate de grupurile de hackeri-activiști Cyber Partisans și KibOrg.

Jaful din Herson

Dacă Ucraina este uneori numită „grânarul Europei”, atunci regiunea sudică Herson este adesea numită „grânarul Ucrainei”.

În 2021, fermierii din Herson au recoltat o cantitate record de culturi timpurii, iar autoritățile locale au anunțat planuri de dezvoltare a agroturismului în regiune.

Lan de rapiță
Lan de rapiță

Invazia la scară largă a Rusiei a dat peste cap toate aceste planuri.

Armata rusă a cucerit mai multe teritorii din regiunea Herson în primele săptămâni ale războiului, iar exporturile ilegale de produse agricole au început curând sub noua administrație controlată de Rusia.

În august 2024, datorită unei scurgeri de date vamale rusești, Schemes a descoperit că cerealele produse în regiunea Herson erau transportate în cantități mari spre Belarus.

În 2023, aproape 5 000 de tone de rapiță ar fi fost transportate în această țară de către companii rusești, inclusiv Torgtreyd, o companie care are legături cu familia Isayev, apropiată de regretatul tată al liderului cecen autoritar, Ramzan Kadîrov, și Agrotreyd, o companie ce are legături cu Anton Tihomirov, un fost înalt funcționar al partidului de guvernământ Rusia Unită, din orașul Ialta, în Crimeea.

Alte livrări au fost efectuate de o societate cu sediul la Moscova, numită Veles-Agro, și de Aleksei Lukiancenko, un om de afaceri din orașul rus Barnaul.

Cel puțin cinci companii din Belarus au primit semințe de rapiță din regiunea Herson ocupată de Rusia, au constatat reporterii.

Dintre acestea, una, Agroprodukt, este un producător și exportator important de ulei de rapiță.

Lukașenko a gustat produsul acestei companii de mai multe ori în fața camerelor televiziunii de stat.

Și același ulei de rapiță a fost exportat în cantități mari către țările UE.

Ocolind interdicția Lituaniei

În ciuda sancțiunilor occidentale impuse Bielorusiei pentru rolul său în sprijinirea invaziei Moscovei, exporturile de produse alimentare belaruse nu au fost vizate de aliații europeni ai Ucrainei.

Lituania și-a impus însă propria interdicție asupra unei game largi de produse agricole rusești și belaruse în iunie 2024, ca parte a eforturilor sale de a „slăbi economiile statelor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Lituaniei”.

Această interdicție a fost semnificativă, deoarece Lituania și Letonia au fost principalii importatori de ulei de rapiță belarus în UE.

Pe parcursul anului 2024, aceste două țări au primit fiecare aproximativ 50 000 de tone de ulei de rapiță de la Agroprodukt.

Exporturile Agroprodukt spre UE în 2024
Exporturile Agroprodukt spre UE în 2024

Datele despre livrările respective au fost obținute de Comunitatea feroviarilor din Belarus, un grup de opoziție format în timpul protestelor antiguvernamentale din 2020, care beneficiază de scurgeri de informații de la compania de stat Căile Ferate din Belarus.

Schemes a relatat pentru prima dată în august 2024 că Agroprodukt cumpăra materii prime din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

La rândul său, directorul și cofondatorul Agroprodukt, Aleh Tsiasliuk, a declarat în august 2023 că societatea sa era în criză de materii prime.

„Avem nevoie de peste 300.000 de tone de rapiță pe an. Întreaga Republică Belarus produce aproximativ 900.000 de tone. Există o mulțime de procesatori, iar toată lumea are nevoie de rapiță. Prin urmare, aproximativ 30% din cantitatea necesară trebuie să fie cumpărată de la vecini. Mai înainte, rapița era adusă din Ucraina și Rusia, iar acum au rămas doar livrările rusești”, a declarat Tsiasliuk jurnaliștilor.

Linia de îmbuteliere a uleiului de rapiță, compania Agroprodukt
Linia de îmbuteliere a uleiului de rapiță, compania Agroprodukt

Registrele de expediție ale Agroprodukt, consultate de jurnaliștii de la Schemes, arată că societatea primește transporturi a căror origine este menționată ca fiind „regiunea Herson” din „Federația Rusă”.

Cu alte cuvinte, regiunea ucraineană Herson, ocupată de Rusia.

Registrele Agroprodukt indică livrări din „regiunea Herson” a Federației Ruse.
Registrele Agroprodukt indică livrări din „regiunea Herson” a Federației Ruse.

În Letonia, compania de logistică K.I.F. este una din cele patru firme importatoare de ulei de rapiță de la Agroprodukt.

Începând cu 2021, anul dinaintea invaziei la scară largă a Rusiei, cifra de afaceri a firmei K.I.F. a crescut de la peste 1 milion de euro anual la 2,3 milioane de euro începând cu 2023, conform rapoartelor oficiale ale companiei.

În ianuarie, când postul de televiziune leton TV3 a vizitat biroul companiei din Riga, un reprezentant al K.I.F. a declarat reporterilor că nu dețin „nicio informație că produsul importat din Belarus a fost fabricat din materii prime provenind din teritoriile ocupate”.

Reprezentantul companiei a promis că va efectua o verificare a furnizorilor acesteia.

Între timp, interdicția Lituaniei privind exporturile de produse alimentare din Belarus nu pare să fi împiedicat produsele alimentare belaruse să intre în această țară baltică.

Într-un interviu pentru publicația 15min.lt, un manager al firmei lituaniene de logistică TLSC a declarat că mărfurile ar putea fi aduse în continuare prin Letonia sau Polonia, eludând astfel interdicția.

Jurnaliștii postului de televiziune leton TV3, discutând cu un reprezentant al companiei K.I.F. din Riga.
Jurnaliștii postului de televiziune leton TV3, discutând cu un reprezentant al companiei K.I.F. din Riga.

O altă firmă de transport lituaniană, Baltijos Pervezimai, a recomandat aceeași soluție reporterului 15min.lt, care se dădea drept potențial client.

Reprezentantul firmei Baltijos Pervezimai a recunoscut că lucrează cu Agroprodukt din Belarus, în ciuda interdicției.

Prieteni la nivel înalt?

Agroprodukt este mai mult decât un simplu producător de ulei de rapiță.

Compania este deținută în proporție de 70% de firma belarusă Tranzit-Avto 2003, sancționată de Ucraina în ianuarie 2023.

Comentând decizia respectivă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că măsurile punitive vizează „persoanele juridice și fizice utilizate de statul agresor pentru a transporta echipamente militare și soldați pe calea ferată”.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski

Nu este limpede în ce circumstanțe Tranzit-Avto 2003 ar fi putut transporta soldați ruși sau echipamente militare.

Serviciul ucrainean de securitate nu a răspuns la o solicitare de informații suplimentare în timp util pentru publicare.

Mai evidentă este însă legătura dintre Agroprodukt și compania sa mamă cu regimul Lukașenko.

Într-un interviu din 2021, Tsiasliuk de la Agroprodukt s-a lăudat că „autoritățile [de la Minsk] mă cunosc și le pot aborda și transmite doleanțele oamenilor, știind că acestea vor fi luate în considerare”.

Aliaksandr Lukașenko, degustând ulei de rapiță (fotografie de arhivă)
Aliaksandr Lukașenko, degustând ulei de rapiță (fotografie de arhivă)

Singurul proprietar listat al Tranzit-Avto 2003, Aliaksei Șvedov, este și mai aproape de scaunul puterii.

Datele privind punctele de trecere a frontierei obținute de Cyber Partisans, un grup de hackeri-activiști belaruși a arătat că Șvedov a călătorit de mai multe ori în Ucraina, în aceeași mașină cu Aliaksandr Zaitsau, un angajat al biroului de afaceri administrative al președintelui belarus.

Cu toate acestea, nici sancțiunile europene, nici cele ucrainene nu au fost impuse societății Agroprodukt ca atare.

Aceasta înseamnă că societatea poate vinde ulei în UE și poate cumpăra rapiță de la fermierii europeni și ucraineni.

Totuși, acest lucru s-ar putea schimba.

După ce a analizat concluziile investigației comune a mass-media, Vladislav Vlasiuk, comisarul lui Zelenski pentru politica de sancțiuni, a declarat: „Putem vorbi de acțiuni ale unei entități juridice străine care creează amenințări reale sau potențiale la adresa intereselor naționale și a integrității teritoriale a Ucrainei, care pot servi drept motive pentru impunerea de sancțiuni ucrainene”.

Reporterii au reușit să ajungă la directorul Agroprodukt, Aleh Tsiasliuk, dar acesta a refuzat să discute despre activitățile companiei sale.

Scris de Chris Rickleton, pe baza reportajului realizat de Schemes, echipa de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG