Linkuri accesibilitate

Cum a alimentat Norvegia mașina de război a Rusiei în ciuda sancțiunilor UE


Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a redus stocurile de vehicule ale armatei ruse - care s-a bazat din ce în ce mai mult pe camioanele civile, de când a început invazia la scară largă acum trei ani -, inclusiv cele destinate transportului de echipamente și personal.

Sancțiunile impuse de SUA și UE la scurt timp după invazia din februarie 2022 au avut ca obiectiv blocarea aprovizionării cu piese auto occidentale, care ar fi putut contribui la menținerea în funcțiune a armatei președintelui rus Vladimir Putin.

Cu toate acestea, un important furnizor norvegian a exportat piese de camioane în valoare de milioane de dolari. Acestea au ajuns să alimenteze mașinăria de război a Rusiei prin intermediul unui broker turc, care le-a revândut eludând sancțiunile UE, după cum au constatat jurnaliștii de la Schemes, unitatea de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, și de la radiodifuzorul public norvegian NRK.

Kongsberg Automotive, cu sediul la Kongsberg, din sudul Norvegiei, este un furnizor important de piese pentru mărci auto de renume precum Volvo, Ford, Scania, Jaguar și Land Rover. Compania spune că a oprit toate exporturile directe către Rusia în 2022 din proprie inițiativă, numind vânzările către un stat „agresor” „imorale și reprobabile”.

Însă, înregistrările vamale rusești obținute de Schemes arată că cel puțin 126 de transporturi de piese Kongsberg Automotive au fost efectuate către Rusia în perioada iulie 2022 - aprilie 2024 de către Hidirusta Otomotiv, unul dintre clienții companiei norvegiene din Turcia, care nu s-a alăturat coaliției de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Valoarea totală a acestor transporturi a fost de aproximativ 2,8 milioane de dolari, arată documentele divulgate.

Ruta ocolitoare a pieselor de schimb auto ale companiei norvegiene scoate în evidență dificultățile cu care s-au confruntat guvernele occidentale în aplicarea sancțiunilor pentru a stopa fluxul de echipamente și electronice esențiale pentru armata rusă.

Înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, Hidirusta Otomotiv, cu sediul la Istanbul, nu avea nicio livrare înregistrată către Rusia, potrivit agregatorului de date vamale ImportGenius. Dar se pare că situația s-a schimbat peste noapte: Până în 2023, Rusia a devenit cea mai mare piață de desfacere a firmei turcești - și așa rămâne și în prezent, după cum arată registrele ImportGenius.

Majoritatea transporturilor efectuate de Hidirusta Otomotiv către Rusia au fost reprezentate de piese Kongsberg Automotive, achiziționate de la alți distribuitori, în timp ce restul au fost importate direct de la compania norvegiană.

Hidirusta Otomotiv nu a răspuns la o cerere de comentarii. Kongsberg Automotive a numit revânzarea pieselor sale în Rusia „inacceptabilă și contrară valorilor noastre”.

Piese norvegiene, mașină de război rusească

În timp ce majoritatea transporturilor Hidirusta Otomotiv care conțineau piese Kongsberg Automotive au fost expediate către companii rusești implicate în reparații de camioane sau servicii de transport, două - A.P.R. și Gruzavtozapchast-36 - au legături comerciale documentate cu firme de apărare rusești.

A.P.R. a furnizat piese auto către Orenburgagrosnabtekhservis, un partener al uneia dintre cele mai vechi și mai mari întreprinderi de construcții de mașini și metalurgice din Rusia, Kirovsky Zavod, care face obiectul sancțiunilor americane din 2023.

Una dintre filialele Kirovsky Zavod, Universalmash, cu sediul la Sankt Petersburg, furnizează piese pentru echipamentele militare rusești pe care Kremlinul le-a desfășurat în Ucraina.

Gruzavtozapchast-36, între timp, are legături cu Baltic Leasing, o companie rusă care anul trecut a furnizat buldozere uneia dintre cele mai mari baze de instruire militară din Rusia, care se află sub sancțiunile Ucrainei din 2023.

Nici A.P.R., nici Gruzavtozapchast-36 nu au răspuns la solicitările de comentarii, în timp util, pentru publicare.

Lansarea dronelor de atac

Furgonetele și camioanele civile au devenit din ce în ce mai importante pentru efortul de război al Rusiei din cauza pierderilor de vehicule militare, potrivit lui Aage Borchgrevink, consilier principal la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Norvegia și coordonator al unui proiect privind sancțiunile.

„Războiul din Ucraina ține foarte mult de logistică. Întreaga economie rusă este orientată către producerea bunurilor și serviciilor care vor face posibil acest război. Unul dintre cele mai importante lucruri aici sunt camioanele și piesele auto”, a declarat Borchgrevink.

Mai mult decât atât, camioanele civile pot fi utilizate nu numai pentru transport, ci și pentru lansarea dronelor de atac precum Shahed-136 de fabricație iraniană, pe care Rusia le folosește activ în loviturile sale asupra Ucrainei. În martie 2022, publicația iraniană cu profil militar IMA Media a publicat un videoclip care detaliază modul de funcționare a acestora.

„Pentru a ține roțile în mișcare - la propriu - Rusia a avut nevoie de o flotă complet nouă de camioane, care a avut nevoie de piese de schimb”, a spus Borchgrevink.

Un studiu realizat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului și firma norvegiană de analiză a riscurilor Corisk arată că importurile de camioane ale Rusiei au crescut în iarna anului 2023. De atunci, Moscova și-a mărit de zece ori importurile de camioane, potrivit unui raport Corisk, o măsură menită să susțină logistica pe câmpul de luptă în ciuda sancțiunilor occidentale severe.

Erlend Bollman Bjortvedt, cercetător la Corisk, a declarat că Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe vehiculele civile pentru a transporta „totul, de la alimente la muniție și grenade către liniile frontului”.

Mass-media din Rusia a reflectat această tendință, îndemnând cetățenii să doneze vehicule civile pentru efortul de război, invocând un deficit sever provocat inclusiv de folosirea pe scară largă a dronelor de către Ucraina.

"O singură piesă mică poate cauza defectarea unui camion. Așadar, atunci când ești o companie occidentală și produci, poate, piese mici care par inocente - un inel de cauciuc de numai câțiva dolari sau un rulment - se poate întâmpla, de fapt, ca tocmai acea piesă mică să facă un camion defect să înceapă să funcționeze din nou”, a declarat Bjortvedt.

Neglijență sau eludarea sancțiunilor?

Confruntată cu aceste constatări, Kongsberg Automotive s-a distanțat de tranzacții, declarând că a încetat vânzările directe către Rusia în 2022.

Într-un răspuns scris, compania norvegiană a declarat: „Credem că este inacceptabil și trist dacă produsele noastre ajung în locuri în care se aplică sancțiuni. Presupusa revânzare de către clienții noștri este inacceptabilă și contrară valorilor noastre”.

Cu toate acestea, Kongsberg Automotive a susținut că urmărirea produselor după vânzare este dificilă.

„Odată ce ne vindem produsele, pierdem dreptul de proprietate și controlul asupra lanțului de aprovizionare dacă acestea sunt revândute de mai multe ori, așa cum pare să fie cazul aici”, a spus compania.

Kongsberg și-a exprimat, de asemenea, surprinderea că Hidirusta Otomotiv a revândut un volum atât de mare de piese în Rusia, afirmând că nu și-a verificat corespunzător clientul turc și a susținut că nu știa că cea mai mare piață de export a Hidirusta este Rusia.

„Am fi putut avea proceduri mai bune în timpul procesului de îmbarcare”, a declarat Kongsberg.

În urma investigațiilor Schemes și NRK, producătorul norvegian a declarat că a pus capăt relației cu Hidirusta Otomotiv și a instruit toți clienții săi să nu mai facă afaceri cu firma turcă. În plus, compania a precizat că solicită acum clienților de pe piața pieselor de schimb să semneze angajamente contractuale de respectare a sancțiunilor.

Experții juridici afirmă că Kongsberg Automotive ar putea suporta consecințe în cazul în care autoritățile stabilesc că nu a aplicat măsurile de precauție corespunzătoare.

Obligația de a verifica respectarea sancțiunilor revine autorităților din statele membre ale UE respective. În Norvegia, aceasta revine Serviciului de securitate al poliției (PST).

Directorul adjunct al PST, Inga Bejer Engh, a declarat că o companie poate fi pedepsită - inclusiv penal - dacă nu face suficient pentru a afla că clientul său încalcă sancțiunile.

Engh a afirmat că nu este familiarizată cu cazul Kongsberg Automotive și că aceasta ar depinde de faptul dacă a fost demonstrat un grad suficient de vinovăție.

„Pentru a decide ce constituie un comportament prudent, trebuie să vă întrebați cum ar fi acționat în aceeași situație o persoană în mod normal rezonabilă și conștiincioasă. Pentru a fi pedepsită pentru încălcarea din neglijență a sancțiunilor, compania trebuie, prin urmare, să fi acționat diferit de ceea ce se poate aștepta de la o companie în mod normal rezonabilă și conștiincioasă”, a declarat Stian Oby Johansen, profesor asociat la Catedra de drept public a Universității din Oslo.

Experții spun că Turcia este considerată de mulți drept o portiță pentru eludarea sancțiunilor, ceea ce înseamnă că societățile care exportă bunuri în această țară ar trebui să acorde o atenție sporită revânzărilor potențiale către Rusia.

Borchgrevink, de la Comitetul Helsinki pentru drepturile omului din Norvegia, a declarat că este „descurajant” faptul că Kongsberg Automotive pare să „depună mult mai puține eforturi pentru a-și urmări bunurile și a preveni apariția acestor situații”.

După examinarea constatărilor Schemes și NRK, Vladislav Vlasiuk, comisarul pentru politica de sancțiuni al președintelui ucrainean Volodomir Zelenski, a declarat că acest caz „aruncă o umbră asupra întregii politici de sancțiuni și asupra eficienței acesteia în UE”.

Vladislav Vlasiuk, comisarul pentru sancțiuni al Președinției de la Kiev, spune că exemplul Kongsberg Automotive „aruncă o umbră asupra întregii politici de sancțiuni și asupra eficienței acesteia în UE”.
Vladislav Vlasiuk, comisarul pentru sancțiuni al Președinției de la Kiev, spune că exemplul Kongsberg Automotive „aruncă o umbră asupra întregii politici de sancțiuni și asupra eficienței acesteia în UE”.

„Piesele de schimb, pentru camioane în special, sunt cele care ajută Rusia să fie puternică pe câmpul de luptă. De aceea, aceasta este o problemă”, a spus Vlasiuk.

Oleh Simoroz, un veteran ucrainean în vârstă de 28 de ani, care a devenit activist anticorupție după ce a suferit o rană gravă pe câmpul de luptă, a spus că se întreabă adesea dacă UE și statele sale membre fac suficient pentru a aplica sancțiunile.

„Țările occidentale, inclusiv Norvegia, pot face ca sancțiunile să fie eficiente. Și dacă și-ar exercita această putere, vânzările respective către Rusia nu ar fi avut loc”, a spus el.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG