Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că deși NATO nu caută conflictul, alianța e pregătită pentru unul, și va apăra teritoriile statelor membre în contextul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei. Declarațiile făcute de Blinken înaintea reuninii miniștrilor de externe NATO au venit pe fundalul unității declarate a statelor membre împotriva agresiunii rusești, fără să accepte însă impunerea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, cerută cu insistență de autoritățle de la Kiev, pentru a putea contracara forțele rusești mult mai numeroase.
Reuniunea de la Bruxelles are loc după incendierea și ocuparea în timpul nopții trecute a centralei nucleare ucrainene de la Zaporijjia, cea mai mare din Europa de către forțele rușești, eveniment care l-a făcut pe președintele ucrainean Volodimr Zelisnki să vorbească de un „terorism nuclear” al președintelui rus Vlaimir Putin. Zelinski a avertizat pe 4 martie că doar o zonă non-survol ar putea „garanta că Rusia nu va bombarda” infrastructura nucleară a Ucrainei.
Guvernele NATO, inclusiv cel american, au sugerat că e puțin probabil să fie instituită o zonă non-survol, pentru că ar pune forțele lor în conflict deschis cu armata Rusiei. Pe 4 martie, șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte a repetat acest avertisment.
Consiliul ONU pentru drepturile omului a votat în favoarea unei rezoluții pentru condamnarea presupuselor încălcări ale drepturilor omului în timpul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și pentru înființarea unei comisii de anchetă care să le investigheze.
„Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis să înființeze de urgență o comisie internațională independentă de anchetă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-o postare pe Twitter.