Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un mesaj video postat în dimineața de 4 martie că tancurile rusești ar trage în centrală nucleară de la Zaporijjea. Zelenski a făcut apel la europeni să exercite presiuni pentru oprirea a ceea ce a numit „terorism nuclear” al Rusiei. Se relatează că, în urma bombardamentelor, a izbucnit în flăcări primul bloc energetic al centralei, una din cele mai mari din Europa.
Serviciul de stat al Ucrainei pentru situații de urgență a spus în dimineața de 4 martie că incendiul izbucnit în cursul nopții la stația nucleară Zaporojie, în urma bombardamentelor rusești, a fost stins.
Suprafața incendiului a fost de 2.000 de metri pătrați. Nu au fost morți sau răniți, potrivit datelor preliminare. Începând cu ora 3 dimineața, mai funcționa doar un bloc energetic din șase ale centralei nucleare, celelalte fiind deconectate.
Președinții ucrainean și american, Volodimir Zelenski și Joe Biden, au purtat o convorbire telefonică în legătură cu situația de la centrala nucleară Zaporijjea, a informat Casa Albă. Președintele Biden a discutat, de asemenea, chestiunea cu subsecretarul american pentru securitate nucleară, Jill Hruby.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba spune că va pune din nou problema impunerii unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, când se întâlnește cu reprezentanții statelor membre în NATO pe 4 martie.
Ucraina face presiuni asupra liderilor occidentali pentru impunerea zonei de non-survol pentru a interzice accesul avioanelor rusești, dar Wahingtonul și NATO au respins până acum ideea, pentru că se tem că asta ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia.
Liderii ucraineni au refuzat însă să accepte acest răspuns, iar președintele Ucrainei Volodimir Zelinski a pus din nou problema pe 3 martie într-o conferință de presă, iar consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak s-a referit la ea într-o postare pe Twitter mai devreme în aceeași zi
„Aproximativ un milion de refugiați în timpul celor 7 zile de război și distrugerea totală a centrelor istorice din principalele orașe ale Ucrainei. Acesta este prețul cerului încă NEînchis de deasupra [Ucrainei].”
Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a alăturat acestor apeluri într-o declarație dată publicității seara târziu pe 3 martie, când a spus că a cerut deja asta Alianței Nord-Atlantice și Agenției ONU pentru energie atomică.