Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Ceea ce îşi doreşte Igor Dodon putem presupune că este „modelul Putin””


Igor Boţan
Igor Boţan

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:19 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Boțan, cum am rolul de avocat al diavolului, vreau să vă întreb: de ce n-ar fi republică prezidențială? Socialiștii, probabil, se gândesc – cu un asemenea președinte potrivit, de ce n-ar avea, într-adevăr, și împuternici, și o republică pe potriva dânsului? Ce aveți de ripostat?

Igor Boțan: „N-am avea de reproșat nimic acestei inițiative. Problema e că la început socialiștii ar trebui să obțină majoritatea parlamentară după alegerile care urmează să aibă loc la sfârșitul anului viitor, 2018; după care, în virtutea art. 75 din Constituție, vor încerca să promoveze așa-zisa democrație referendară și să ajungă la acest obiectiv pe care îl promovează acum.”

Europa Liberă: Dar ei vor să sară din feudalism direct în capitalism?

Igor Boțan: „Nu, ei nu vor să sară, pentru că inițiativa lor este o inițiativă eminamente politică, preelectorală, ei doar spun foarte clar că acest referendum sau trecerea la republica prezidențială va avea loc doar după alegerile parlamentare, pe care ei intenționează să le câștige. Iar ceea ce fac ei acum, ca să nu fie pedepsiți de Comisia Electorală Centrală, fac o campanie politică care nu este interzisă; au început colectarea semnăturilor…”

Europa Liberă: Deci, în fapt și-ar dori „modelul Voronin”: și un grup parlamentar dominant constituțional, și un președinte puternic?

Ceea ce-și dorește dl Dodon, putem presupune că este „modelul Putin”

Igor Boțan: „Nu, nu, nici într-un caz, „modelul Voronin” a dat faliment după opt ani de zile de guvernare. Ceea ce-și dorește dl Dodon, putem presupune că este „modelul Putin”, adică un sistem de origine franceză care a fost, dacă putem spune așa, mutilat în Federația Rusă, astfel încât președintele să aibă toate pârghiile, dar absolut toate pârghiile pentru puterea executivă, dar mai are și un prim-ministru, un Guvern, pe care le poate pedepsi în orice moment.”

Europa Liberă: Dar de ce n-a fost eficient „modelul Voronin”? Era mimat un parlamentarism democratic, în timp ce deciziile erau impuse de la șefia partidului. De ce n-ar conveni socialiștilor un asemenea model?

Igor Boțan: „Pentru că Voronin, câștigând alegerile din 2009, a pierdut puterea. Dacă era un regim pe care și-l dorește acum dl Dodon și cred că acestea sunt lecțiile pe care le-a învățat dl Dodon, fiind parte a guvernării dlui Voronin, putem spune că nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat după 7 aprilie. Dlui Voronin nu i-au ajuns aproximativ 2.000 de voturi pentru a avea cel de-al 61-lea mandat și posibilitatea de a-și alege președintele.”

Europa Liberă: Totuși, pe bune, ce avantaje oferă o republică prezidențială, pornind de la logica socialiștilor? Ei spun că, iată, democrația parlamentară bate pasul pe loc și există riscul uzurpării puterii chiar în condițiile concurenței politice și atunci, mai bine un „monarh” luminat și bine intenționat.

Igor Boțan: „Eu cred că dl Dodon are un anumit plan și toată lumea îl știe – apropierea de Uniunea Euroasiatică, iar în Uniunea Euroasiatică avem regimuri preponderent prezidențiale. Deci, el trebuie…”

Europa Liberă: Autoritare.

Igor Boțan: „Autoritare, da, asta își dorește. Și așa cum spuneam, aceste regimuri sunt foarte specifice. Ele au fost mutilate de așa o manieră, încât președintele să aibă toată puterea, dar toată vina să fie dată pe prim-miniștri, pe guverne și aceste guverne sunt schimbate ca mănușile anume de către președinte.”

Europa Liberă: Și tocmai din cauza asta socialiștii, bănuiesc eu, vor folosi aceste exemple ca să spună: „Uitați-vă cât de eficient este regimul lui Lukașenko, uitați-vă cât de bine conduce Nazarbaiev, uitați-vă ce ordine și ce curățenie este în Azerbaidjan”?

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că, dacă dl Dodon ar recurge la o astfel de retorică, oamenii ar trebui să-l întrebe: dar care sunt sursele economice pentru menținerea acestor regimuri? Azerbaidjanul are petrol, Kazahstanul are petrol și gaze, Rusia este foarte bogată, iar Belarusul supraviețuiește și chiar întrece Rusia după Indicele Dezvoltării Umane datorită celor două rafinării care transformă aproximativ 23-24 de milioane de tone de petrol în benzină și alte fracțiuni și are un venit de aproximativ 7-8 miliarde de dolari numai din această „bijuterie” care i-a rămas în colecție după destrămarea Uniunii Sovietice.”

Europa Liberă: Și aici socialistul Bulă va sări să vă spună, dar, în schimb, aceste regimuri, ținând căpăstrul la tot felul de ONG-uri care pledează pentru valori non-ortodoxe, în timp ce, iată, ne spune și patriarhul Chiril, ecumenismul exacerbat și exagerat duce în prăpastie lumea în republicile post-sovietice?

Igor Boțan: „Care republici, trebuie să menționăm și să subliniem foarte clar – Republicile Baltice sunt înfloritoare. Acolo chiar recent am fost și am văzut niște societăți foarte bine puse la punct, oameni liniștiți…”

Europa Liberă: Dar din punctul de vedere al Russia today ele merg în prăpastie?

Dl Dodon vrea acum să câștige alegerile parlamentare; nu ascunde acest lucru și și-a găsit cel mai bun căluț de bătaie, dacă-i putem spune așa, trecerea la republica prezidențială

Igor Boțan: „Da, sigur, propaganda își face lucrul. Dl Dodon vrea acum să câștige alegerile parlamentare; nu ascunde acest lucru și și-a găsit cel mai bun căluț de bătaie, dacă-i putem spune așa, trecerea la republica prezidențială.”

Europa Liberă: Admitem că se adună două milioane de voturi în favoarea republicii prezidențiale. La modul practic, ce face dl Dodon sau Zinaida Greceanîi cu aceste două milioane de liste de subscripție?

Igor Boțan: „Le folosește în campania electorală pentru alegeri parlamentare…”

Europa Liberă: Adică, efecte juridice sau organizatorice nu au?

Igor Boțan: „Nu, nu, dar ei înțeleg foarte bine…”

Europa Liberă: Dar oamenii care vor semna înțeleg?

Oamenii care vor semna vor avea posibilitatea să discute cu agenții electorali ai Partidului Socialiștilor, care vor face propagandă așa cum știu s-o facă foarte bine și acest lucru va fi de mare folos la alegerile parlamentare

Igor Boțan: „Oamenii care vor semna vor avea posibilitatea să discute cu agenții electorali ai Partidului Socialiștilor, care vor face propagandă așa cum știu s-o facă foarte bine și acest lucru va fi de mare folos la alegerile parlamentare. Asta este miza. Deci, noi avem acum patru linii de comportament majore. Cea mai eficientă, din punctul meu de vedere, este cea a socialiștilor, pentru că știm din sondaje că mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova își doresc o republică prezidențială, unde să existe un șef care le rezolvă toate problemele. Celelalte trei sunt mai slabe. De exemplu, Partidul Democrat promovează ideea introducerii în Constituție a clauzei privind integrarea europeană. Știm că integrarea europeană este susținută de aproximativ 40%. Pe această opțiune a democraților se pliază și mesajul anti oligarhic al partidelor proeuropene emergente – PAS și DA. Și există cea de-a patra linie de comportament – cea pe care o promovează dl Traian Băsescu. Aceasta se bucură de susținerea a aproximativ 20%. Deci, Dodon și Partidul Socialiștilor cu această inițiativă au un avantaj.”

Europa Liberă: Ucrainenii spun așa: „Iak ne zim, to nadkusiu”, ceea ce ar însemna; „chiar dacă nu reușesc să mănânc mărul, poate măcar o mușcătură iau din el”, deci, chiar dacă nu vor reuși să obțină republică prezidențială, cel puțin își rezolvă un subiect electoral.

Igor Boțan: „Acest mesaj și această activitate politică de colectare a semnăturilor trebuie să fie un fel de piatră de temelie pentru a prelua puterea și majoritatea în Parlamentul cutare.”

Europa Liberă: Dar a prelua prin Parlament?

Igor Boțan: „Prin Parlament, da, după care…,.”

Europa Liberă: Adică prin sistemul parlamentar, adică spui că vrei republică prezidențială, dar de fapt câștigi bine-mersi Parlamentul?

Igor Boțan: „Sigur, dar eu cred că asta e logica și ei nu ascund. Acum mergem și ne întâlnim cu oamenii, îi convingem că asta e salvarea, îi convingem să ne voteze…”

Europa Liberă: Deci, câștigăm Parlamentul, ca să-l distrugem?

Igor Boțan: „Câștigăm Parlamentul pentru a-i da împuterniciri lui Dodon…”

Europa Liberă: Exact așa cum făcea Partidul Nostru, spunea: „Hai să câștigăm alegerile, ca să dizolvăm Parlamentul”.

Igor Boțan: „Exact. Da. Și mai departe ne dăm seama ce se poate întâmpla, dar singura stavilă în fața socialiștilor, dacă câștigă cumva alegerile parlamentare, va fi Curtea Constituțională, deși ei vor invoca art. 75 și vor porni așa-zisa democrație directă, referendară. Curtea Constituțională acum vreo 18 ani a încercat să interpreteze acest articol din Constituție, dar, cred că, dacă socialiștii reușesc să câștige alegerile parlamentare, atunci nu vor exista piedici mari.”

Europa Liberă: Deci, cu atât mai importantă este capacitatea de mobilizare a celor care înțeleg încotro merge societatea?

Igor Boțan: „Sigur. Sigur că acesta este cel mai important lucru, ca cetățenii să fie informați și să înțeleagă cine și ce urmărește, care sunt scopurile finale și să poată întrevedea dacă atingerea acestor scopuri ale politicienilor va face țara noastră înfloritoare sau dimpotrivă va păstra-o în zona gri, în sărăcie și cu o migrație a cetățenilor din această țară.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG