În contextul economiei înfloritoare a Indiei și rolulului acesteia ca contrapondere față de China, oficialitățile americane sunt dornice să consolideze legăturile.
Cu toate că Statele Unite privesc India ca un aliat crucial, aceasta dorește o ordine mondială multipolară și nu vrea să se subordoneze Americii. În timp ce India a crescut achizițiile de energie rusă, obținând reduceri de prețuri și menține legături cu Moscova, ea vrea și echipamente militare americane. Cu toate că India are o abordare precaută în relația cu China, analiști consideră că totuși India s-ar alinia cu Statele Unite într-o confruntare cu China, dar numai dacă India însăși este direct amenințată.
Strategia Indiei în relația cu Beijingul implică atât Washingtonul, cât și Moscova. India este pregătită să facă față Chinei pe frontiera comună și la Oceanul Indian, dacă este necesar, dar acționează cu prudență în alte cazuri. Parteneriatul dintre Statele Unite și India se bazează în principal pe o aliniere a intereselor, mai degrabă decât pe valori democratice comune.
La conferința de presă comună președintele Biden a spus totuși „În calitate de democrați, putem valorifica mai bine talentul tuturor cetățenilor noștri și putem atrage investiții ca parteneri adevărați și de încredere, ca națiuni de frunte, având ca cel mai important export puterea exemplului nostru", subliniind importanța egalității în fața legii, libertății de exprimare și pluralismului religios. Relația dintre America și India este una complexă.
După cum afirmă Ashley Tellis de la Carnegie Endowment, „Avem dușmani, știm cum să ne ocupăm de aceștia. Avem aliați și avem așteptări clare de la ei. Și apoi avem India în mijloc și ne adaptăm pe măsură ce înaintăm."