La doar două săptămâni de la preluarea puterii, Bolojan a propus măsuri nepopulare, ca mărirea TVA și înghețarea salariilor din sectorul public pe un an, legându-le de un vot de cenzură în legislativ, relatează dpa.
Bolojan încearcă să-și pună aplicare planul prin asumarea răspunderii; dacă în termen de trei zile niciun partid nu inițiază moțiune de cenzură, pachetul de austeritate se consideră aprobat. Dacă se depune moțiune, iar ea este aprobată de o majoritate a parlamentarilor, atunci premierul este considerat demis, iar pachetul de măsuri - respins.
Liderul AUR George Simion, ultranaționalistul învins spectaculos la recentele alegeri prezidențiale de către pro-europeanul Nicușor Dan, spune că speră ca miercuri, cel mai târziu, să obțină destule semnături pentru o moțiune de cenzură.
Presa scrie că este puțin probabil să adune voturile necesare din tabăra puterii pentru ca demersul lui de a-l răsturna pe Bolojan să aibă succes.
Întrebat de reporteri dacă încearcă să-i convingă pe unii parlamentari ai puterii, Simion a părut să răspundă că nu, amestecând în declarația sa injurii la adresa forțelor progresiste din România și noi alegații nedovedite că alegerile prezidențiale au fost furate.
„N-am eu ce să negociez cu ei, nu am ce să vorbesc cu ei, doar românii au dreptul să decidă mergând la vot. Dar, li s-a luat și dreptul ăsta prin anularea alegerilor. A existat asumarea răspunderii, datoria mea este să depun această moțiune. (...) Eu n-am ce negocia cu hoții', a spus Simion, citat de Agerpres.
Trist record european
Deficitul bugetar al României de 9,3% din produsul intern brut (PIB) este cel mai mare din Uniunea Europeană, notează dpa.
Cel mai important punct din planul lui Bolojan este creșterea TVA cu două puncte procentuale. La sfârșitul lunii iulie, Bolojan intenționează să pună în aplicare un al doilea pachet de austeritate.
Potrivit criticilor, deficitul bugetar ridicat a fost cauzat de „cadourile” sociale ale guvernului social-democrat anterior, în special în anul electoral 2024.
Fostul politician regional Bolojan, un admirator declarat al președintei Maia Sandu, este considerat un reformator radical și un bun economist. El guvernează România din 24 iunie, conducând o coaliție de patru partide formată din Partidul Național Liberal (PNL) conservator, Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Salvați România (USR) liberală și Alianța Democrată a Maghiarilor din România.
În timpul negocierilor privind pachetul de austeritate, PSD a încercat să îl „îmblânzească” pe Bolojan, care se confruntă cu critici din cauza austerității și din interiorul propriului partid Liberal.
Extremiștii în ascensiune
Efortul lui Bolojan de a reduce deficitul bugetar-record al României vine pe fondul creșterii popularității extremiștilor de dreapta, în frunte cu AUR.
AUR conduce detașat în preferințele electoratului în cazul unor eventuale alegeri parlamentare, cu o intenție de vot de 40,5%, arată cel mai recent sondaj INSCOP Research, citat de Europa Liberă România. Punctajul este în creștere față de 38,1% în luna mai și dublu față de nivelul de la alegerile parlamentare din decembrie. Majoritatea care sprijină guvernul Bolojan pare stabilă, dar procentul ridicat indică tensiunea în creștere a societății, arată același sondaj.
Extremiștii din dreapta din România se află în aceste zile și în atenția UE, după ce un europarlamentar AUR s-a pus în fruntea unei inițiative de moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Reproșurile se concentrează pe presupusele greșeli făcute de ea în vremea pandemiei și în pretinsa „ocolire” a Parlamentului European în strategia de „reînarmare” a Europei. Votul ar urma să fie joi, având șanse minime de reușită. Luni, președinta CE a spus că acuzațiile sunt „minciuni” și a avertizat că „extremiștii”, mulți din ei finanțați de Rusia, nu au voie să „rescrie istoria” Europei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te