Linkuri accesibilitate

În R. Moldova a ajuns primul organ pentru transplant prin intermediul unui mecanism internațional


Transplantul de ficat este efectuat în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Transplantul de ficat este efectuat în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Un bărbat român în moarte cerebrală a devenit donator pentru o femeie de 47 de ani din R. Moldova. Este primul organ care ajunge în țară prin intermediul mecanismului paneuropean de partajare a organelor coordonat de organizația FOEDUS din care face parte și R. Moldova.

Potrivit directorului Agenției de transplant, Vladimir Bolocan, donatorul nu și-a găsit un receptor în România. La introducerea în programul SIA Transplant, datele despre ficatul donatorului au arătat că acesta s-ar potrivi unei paciente de 47 de ani, care avea nevoie urgent de un transplant.

„Au fost mai mulți pacienți, dar o singură pacientă era foarte urgentă, deoarece avea un risc foarte ridicat. Pacienta se afla într-o situație destul de complicată. Acum are loc intervenția și sperăm ca totul să fie bine. Și perioada post-intervenție este cu riscuri”, a declarat Bolocan pentru Europa Liberă.

Ficatul a fost adus în Moldova cu elicopterul SMURD, din București.

Primul schimb de transplant de organe dintre România și R. Moldova a avut loc acum un an. O femeie din R. Moldova a primit un ficat de la un donator din România. În același timp, rinichii unui bărbat din Moldova au fost transplantați la doi pacienți din țara vecină.

R. Moldova a aderat la platforma internațională FOEDUS, din care fac parte 19 țări, în toamna anului trecut. Este vorba despre un sistem informațional în care statele-membre plasează date despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, prioritare fiind cele vecine.

În prima jumătate a anului 2023 au fost realizate doar două transplanturi: unul de ficat și unul de rinichi.

În ultimii 3 ani, numărul de transplanturi de organe a scăzut în R. Moldova. Specialiștii spun că de vină ar fi restricțiile din perioada pandemiei de Covid-19, inclusiv lipsa medicilor care ar detecta potențialii donatori.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG