Sannet a pierdut custodia celor doi copii ai săi - ambii mai mici de 12 ani - după ce s-a recăsătorit.
Anul trecut, un tribunal din regiunea Caucazului de Nord, din Rusia, s-a pronunțat în favoarea fostului soț, care a declarat că nu dorește ca copiii săi să fie crescuți de tatăl lor vitreg.
Cazul lui Sannet este departe de a fi unic în regiunea conservatoare, predominant musulmană, unde copiii sunt adesea considerați proprietatea exclusivă a taților lor și a familiei tatălui lor.
Asemenea convingeri locale contrazic clar legislația federală rusă. Cu toate acestea, ele influențează adesea hotărârile judecătorești, privând multe mame de custodia copiilor dacă divorțează, se recăsătoresc sau rămân văduve.
În timpul audierii pentru custodie, Sannet a declarat că judecătorul și avocatul fostului ei soț i-au spus deschis că nu are dreptul să își păstreze copiii pentru că s-a recăsătorit.
„Și fostul meu soț s-a recăsătorit, dar nimeni nu spune că copiii nu ar trebui să fie crescuți de o mamă vitregă", s-a plâns Sannet, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.
„Mi s-a spus că [spre deosebire de recăsătorirea mamei], recăsătorirea tatălui nu afectează cazul și că tatăl ar trebui să crească copiii”, a adăugat femeia în vârstă de 31 de ani, care locuiește în regiunea Ingușetia din Rusia.
Instanța i-a acordat lui Sannet drept de vizită pentru a-și vedea fiica o dată pe săptămână și pentru a-și întâlni fiul o dată pe lună. Dar Sannet a declarat că, adesea, fostul ei soț nu îi permite să își vadă copiii.
Mai mult, fostul soț al lui Sannet a acționat-o în instanță, cerându-i să plătească 26.000 de ruble (260 de dolari) pe lună drept pensie alimentară. Salariul mediu lunar în Ingușeția este de 39.000 de ruble (380 de dolari), potrivit Serviciului Federal de Statistică de Stat din Rusia.
Judecătorii „influențați" de obiceiurile locale
Numărul exact al femeilor din regiune care au pierdut custodia copilului în favoarea soțului nu este cunoscut. Dar se crede că astfel de cazuri sunt răspândite.
În 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat autorităților ruse să o reunească pe cecena Luisa Tapaieva cu cei patru copii minori ai săi, care au fost luați de bunicul lor patern după moartea soțului.
Socrul Luisei Tapaiev i-a spus acesteia că copiii ei „aparțin” familiei tatălui lor. După ce nu a reușit să obțină custodia copiilor săi în Rusia, Tapayeva și-a prezentat cazul la CEDO.
În hotărârea sa, CEDO a declarat că a abordat anterior cazuri similare din regiunile Cecenia și Ingușetia din Caucazul de Nord al Rusiei.
Un avocat specializat în dreptul de familie din regiune, care a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor, a declarat că mulți judecători din Cecenia și Ingușeția sunt „influențați” de obiceiurile locale și le aplică în hotărârile judecătorești, în loc să respecte legislația rusă.
Avocații care reprezintă tații în procesele de custodie folosesc adesea decizia mamei de a se recăsători ca un trumf pentru a câștiga cazul, a spus avocatul.
Potrivit unor învățați islamici, mamele ar trebui să păstreze custodia copiilor lor dacă divorțează, dar nu se recăsătoresc. Tații trebuie să ofere sprijin financiar pentru copiii lor, indiferent de condițiile lor de trai, potrivit teologilor.
„Când aud astfel de argumente, le spun că aceasta este o instanță seculară și că ar trebui să meargă să caute o instanță islamică dacă vor o hotărâre bazată pe religia lor”, a declarat avocatul.
„Ei îmi spun pe coridoare că nu este în tradiția noastră să lăsăm copiii cu mama lor dacă aceasta se recăsătorește. Dar când îi întreb: este în tradiția noastră să primim pensie alimentară de la o mamă? - nu au niciun răspuns.”
Scris de Farangis Najibullah pe baza relatării Lidiei Mihalcenko, corespondentă pentru Caucasus.Realities RFE / RL.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te