Linkuri accesibilitate

În Letonia, zeci de profesori pleacă din școli din cauza testelor la limba letonă


Școala din Daugavpils, care a pierdut 10 profesori în mijlocului anului de studii.
Școala din Daugavpils, care a pierdut 10 profesori în mijlocului anului de studii.

De la 1 septembrie 2025, toate școlile și instituțiile preșcolare din Letonia vor fi obligate să asigure predarea numai în limba de stat - letona.

Pentru mulți profesori și directori de școli și grădinițe din estul Letoniei, unde există o numeroasă populație de etnici ruși și unde procesul educațional era bilingv, această normă legală a fost o surpriză neplăcută.

Buna cunoaștere a limbii letone de către angajații instituțiilor de învățământ este verificată de inspectorii Centrului lingvistic de stat. Și, adesea, inspecțiile duc la demiterea unor cadre didactice. Până acum, asemenea controale au avut loc în cel puțin 27 de școli din Letonia, iar numai la Daugavpils 20 de profesori din 7 școli și-au dat deja demisia fără să mai aștepte interviul.

Daugavpils: 10% din profesori au demisionat

Orașul Daugavpils, din estul Letoniei, este al doilea ca mărime din țară și are o numeroasă comunitate rusofonă. Opt profesori de la cea mai mare școală din oraș și-au dat recent demisia după ce au aflat că la școală urma să fie organizat un test la limba letonă.

Școala a pierdut încă doi profesori după testul de limbă - pe care aceștia nu l-au promovat.

„A trebuit să revizuim tot orarul lecțiilor din școală. Programul de lucru al profesorilor de matematică și engleză a fost modificat”, spune directoarea școlii, Kristine Ivantsova. „Cum am acționat? Am comasat grupele în clase. Dacă înainte profesorii lucrau cu 15 elevi, acum, din păcate, trebuie să lucreze cu 30. Dar procesul de învățământ continuă ca de obicei.”

Totodată, potrivit directoarei școlii, peste douăzeci de profesori au trecut cu succes testul lingvistic.

Referitor la cei care au demisionat, directoarea școlii nu își ascunde regretul. „În opinia mea, aceste decizii au fost luate foarte emoțional, pentru că sunt sigură că toți acești opt profesori ar fi putut trece cu succes de interviu și ar fi continuat să lucreze”.

Școală din Daugavpils
Școală din Daugavpils

Centrul lingvistic de stat: nu monitorizăm demisiile

Centrul lingvistic de stat din Letonia spune că scopul inspecțiilor în școlile în care învață minoritățile naționale este de a asigura o tranziție de calitate către letonă ca limbă de predare în întreaga țară.

„În ceea ce privește demisiile - noi nu monitorizăm această problemă. Este alegerea fiecărei persoane. În unele cazuri este vorba de o alegere personală, în alte cazuri se întâmplă în conformitate cu legea”, remarcă Vilnis Kuškis, un director regional al centrului. „Centrul lingvistic de stat nu are nici o legătură cu aceste probleme. Întotdeauna este important să folosim limba de stat. În Letonia - întotdeauna. Dacă lucrați ca profesor, trebuie să folosiți limba de stat în fiecare zi.”

VIDEO// Reportaj din Estonia, unde cataloagele electronice se folosesc de 20 de ani, iar tehnologiile moderne, precum tabletele sau ochelarii VR, nu sunt o noutate pentru elevi.
Cum a reușit Estonia să aibă unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:25 0:00

Potrivit Centrului lingvistic de stat, care intervievează profesorii la cererea Ministerului Justiției, 200 de profesori din Daugavpils au fost deja testați în diferite școli și s-a constatat că numai doi aveau un nivel de cunoaștere a limbii letone insuficient. Potrivit profesorilor înșiși, întrebările de la interviu nu sunt dificile, inspectorii se comportă prietenos, iar conversația durează de obicei aproximativ 10 minute.

„Au fost multe întrebări și veneau într-un ritm destul de rapid, dar eu cunosc limba - am făcut față”, spune despre test Karina, o profesoară de matematică. „De exemplu, întrebările au fost următoarele: vorbește-ne despre tine, care sunt îndatoririle tale la locul de muncă, cum îi înveți pe copiii talentați - în timpul lecțiilor sau după ore, care este sistemul de notare la orele de matematică?”

Sunt verificați toți, inclusiv letonii

Inspectorii spun că îi verifică și pe profesorii care sunt etnici letoni și au făcut studii în limba de stat. Profesorii confirmă acest lucru.

Monument sovietic la Daugavpils, Letonia.
Monument sovietic la Daugavpils, Letonia.

„Și eu a trebuit să trec prin acest test lingvistic, chiar dacă limba mea maternă este letona”, spune Sigrid, profesoară de limbă și literatură letonă. „Un asemenea examen este deja al doilea în viața mea. Cineva ar putea crede că nivelul meu de cunoștințe în letonă a scăzut. Desigur, cred că am trecut cu succes, întrebările nu au fost dificile și conversația a durat aproximativ cinci minute.”

Cu toate acestea, verificarea profesorilor letoni a stârnit nemulțumiri în rândul populației. De aceea, ministerul Justiției a cerut Centrului lingvistic de stat să-i verifice mai întâi pe profesorii care fuseseră reclamați anterior pentru lipsa lor de cunoștințe de letonă, în loc să înceapă cu etnicii letoni.

Însă Centrul Lingvistic de Stat consideră că acționează corect. „În prezent, actele normative nu prevăd diferențierea (pe criterii etnice) și nici abordări specifice. De aceea, sunt verificați toți profesorii. Nicăieri nu este stabilit, scris, nu există un registru în care să fie indicat care dintre profesori are letona ca limbă maternă”, afirmă oficialii.

Teste lingvistice, în toiul anului școlar

Unii profesori și directori de școli se plâng, totuși, că testele lingvistice efectuate la mijlocul anului școlar generează doar un stres suplimentar pentru cadrele didactice, în timp ce concedierile afectează calitatea procesului educațional.

Directoarea școlii de la Daugavpils, care a pierdut 10 profesori deodată, încearcă acum să ocupe posturile vacante invitând specialiști din alte orașe. În opinia ei, cel mai bun moment pentru inspecții ar fi sfârșitul primăverii sau vara.

Pe de altă parte, Departamentul de Educație din Daugavpils nu consideră că inspecțiile ar genera probleme majore.

„În general, directorii de școli ne informează că procesul educațional decurge în mod normal, totul este în ordine. În acele școli, unde profesorii au decis să plece ori s-au îmbolnăvit brusc - există și astfel de cazuri -, procesul educațional continuă, de asemenea. Poate că este perturbat mai mult procesul de educație extracurriculară”, spune Marina Isupova, șefa Departamentului de Educație din orașul Daugavpils.

Funcționara regretă, totuși că unii profesori concediați au fost cei care îi învățau pe copii dansuri populare, muzică și canto coral. Iar în ajunul festivalului școlar de cântece și dansuri, acest lucru poate afecta negativ pregătirea unor grupuri de copii.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG