Linkuri accesibilitate

„În esență...” | De ce R. Moldova n-are „curajul” să-și facă sistem nou de pensii


Un poștaș îi oferă pensia unei bătrâne din satul Iepureni, comuna Cania, raionul Cantemir.
Un poștaș îi oferă pensia unei bătrâne din satul Iepureni, comuna Cania, raionul Cantemir.

Instituționalizarea Pilonului II (pensiile private) ar reduce povara de pe Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat din care sunt plătite acum pensiile în R. Moldova, însă o asemenea „reformă curajoasă” a sistemului de pensii ar da „roade” abia în 20-30 de ani, spune Stanislav Ghilețchi, expert al IPRE.

De ce R. Moldova n-are „curajul” să-și facă sistem nou de pensii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:12 0:00

Director adjunct pe cercetare la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) de la Chișinău, Stanislav Ghilețchi vorbește în podcastul audio „În esență...” despre starea actuală a sistemului moldovean de pensii și nevoia de reformare a acestuia.

Statul, încă nepregătit

O tranziție de la sistemul baza pe principiul solidarității [Pilonul I] la cel mixt [cu Pilonul II] ar apropia R. Moldova de sistemul de pensii existent în mai multe state ale Uniunii Europene, spune invitatul podcastului.

„E o reformă curajoasă care ar necesita mult sprijin politic și explicații pentru cetățeni. Dar este o reformă care ar da roade în 20-30 de ani”, afirmă Stanislav Ghilețchi.

Expertul susține că are dubii că o reformă a sistemului de pensii ar putea fi implementată în timpul apropiat, deoarece atât autoritățile, cât și politicul manifestă reticență în acest sens.

„Consider [însă] că ar fi una dintre reformele care poate schimba traiectoria de dezvoltare a sistemului de pensii în R. Moldova”, explică expertul.

Pe de altă parte, Stanislav Ghilețchi consideră că actualul sistem de pensii din R. Moldova „se află într-o stare destul de precară”.

Întrebat de ce decidenții evită să implementeze un sistem mixt de pensii, Stanislav Ghilețchi a explicat, între altele, că redirecționarea contribuțiilor, chiar și de 1%, către Pilonul II – cel privat – ar cauza creșterea deficitului în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS), iar din acest considerent, probabil, autoritățile nu-și doresc să diversifice sistemul. Invitatul a admis că statul nu este încă pregătit de acceptarea unui sistem mixt de pensii, deși formarea lui ar spori încrederea în acesta.

În prezent, tariful contribuției la BASS este pentru angajații din sectorul bugetar de 29%, iar pentru cei din sectorul privat – de 24%.

Jurnalistul Eugen Urușciuc și Stanislav Ghilețchi, expert IPRE, în studioul Europa Liberă Moldova, în timpul înregistrării podcastului „În esență”.
Jurnalistul Eugen Urușciuc și Stanislav Ghilețchi, expert IPRE, în studioul Europa Liberă Moldova, în timpul înregistrării podcastului „În esență”.

Politicul și chestiunea pensiilor

Vorbind despre starea actuală a sistemului de pensii, expertul IPRE spune că asigurarea pensiilor depinde, în mare măsură, de cea a economiei.

„Toți discută despre necesitatea creșterii pensiilor, dar ele nu pot crește într-un vid sau într-un context artificial”, susține Ghilețchi, remarcând că economia moldoveană este acum „destul de amorfă”.

Cât despre indexările pensiilor, invitatul podcastului a spus că acestea, în esență, „nu au cum să rezolve structural problema pentru cetățenii” și că, de regulă, guvernările – indiferent de coloratura politică – încearcă să câștige capital electoral pe seama asta, chiar dacă indexarea este „un exercițiu obligatoriu anual” pentru guvernări. Tentațiile politicului de a specula pe problemele pensiilor se explică prin faptul că pensionarii sunt parte a unui „bazin electoral foarte valoros.”

În R. Moldova, sunt peste 670 de mii de pensionari, în timp ce numărul angajaților – adică al celor care contribuie la formarea bugetul asigurărilor sociale – e de peste 815 de mii. Studiile arată că, în 2024, numărul persoanelor în vârstă de și peste 65 de ani va fi de peste 26% din populație, iar al populației tinere va scădea sub 18%.

Chiar dacă în acest an, unul electoral, guvernarea a reușit să opereze o indexare de 10%, față de una de circa 7 la sută așteptată, Stanislav Ghilețchi spune că oricum pensiile din R. Moldova nu sunt ajustate la nivelul recomandărilor Organizației Internaționale a Muncii. Potrivit acestora, pensia medie trebuie să atingă nivelul de cel puțin 40% din salariul mediu. Astfel, pensia medie ar trebui să constituie acum în jur de 6000 de lei, explică invitatul podcastului.

În prezent, pensia medie este de ceva mai mult de 4400 de lei, iar cea minimă – de 3300 de lei.

ÎN ATENȚIA URMĂRITORILOR! Podcastul „În esență...” își suspendă aparițiile în contextul disputei în justiție dintre Radio Europa Liberă/Radio Libertatea și Agenția Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM) care a oprit eliberarea fondurilor alocate de Congresul SUA pentru activitatea instituției.

Alte chestiuni discutate în podcast

  • Principalele provocări ale sistemului de pensii din R. Moldova.
  • De ce deficitele Bugetelor Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) se mențin mari de la un an la altul?
  • Cât de viabil este actualul sistem de pensii din R. Moldova?
  • Cum influențează situația demografică sistemul asigurărilor sociale [al pensiilor]?
  • Ce politici trebuie să aplice statul pentru a echilibra raportul dintre numărul celor care contribuie la BASS și cel al beneficiarilor?
  • Este gata R. Moldova să adopte un sistem mixt de pensii – Pilonul I (principiul solidarității) și Pilonul II (fondurile private de pensii)?
  • Sunt oare indexările suficiente pentru ca pensionarii să-și poată rezolva problemele cotidiene?
  • Problema pensiilor și pensionarilor – dintotdeauna a fost exploatată politic: cum poate fi îndepărtat politicul de speculațiile pe tema pensiilor?
  • Există voință în R. Moldova pentru realizarea unei reforme serioase și eficiente a sistemului de pensii, astfel ca să nu să se ajungă la prăbușirea lui?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – Laboratorul Social; Reporterii; Pe agendă și Dincolo de știri.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG