Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Primele o sută de zile ale Guvernului Recean. R. Moldova se menține pe linia de plutire grație Occidentului


Prim-ministrul R. Moldova Dorin Recean.
Prim-ministrul R. Moldova Dorin Recean.

La primele 100 de zile ale activității Guvernului Recean, comentatorul politic Nicolae Negru susține că prestația acestuia trebuie analizată prin prisma originii problemelor și a contextului geopolitic. Echipa lui Dorin Recean a reușit să facă față situației, deși a admis și o serie de greșeli.

Primele o sută de zile ale Guvernului Recean. R. Moldova se menține pe linia de plutire grație Occidentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:37 0:00

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Nicolae Negru a spus că atunci când sunt identificate anumite probleme în funcționarea Guvernului, acestea trebuie privite în context.

„[...] Problemele acestea există pentru că Guvernul nu reușește sau Guvernul e rău sau, pur și simplu, această conjunctura e foarte complicată, e peste puterile Guvernului? Doar cu ajutorul partenerilor din Occident și al României în primul rând R. Moldova se menține pe linia de plutire”, a afirmat Nicolae Negru în context.

Comentatorul politic a mai afirmat că cei doi premieri ai partidului de guvernământ – Natalia Gavrilița și Dorin Recean – au fost puși în situația să facă față unor provocări fără precedent. Nicolae Negru spune că situația actuală nu poate fi comparată nici măcar cu anul 1992, „când Rusia a declanșat un război împotriva R. Moldova.” Analistul a mai sugerat că dacă acum, la Chișinău, ar fi existat o guvernare pro-rusă, R. Moldova ar fi eșuat.

Într-o altă ordine de idei, invitatul podcastului „În esență...” a spus că, anunțând obiective majore în campania electorală, guvernarea PAS abia acum descoperă problemele din sistem. Cu referire la reformele din justiție care au loc „cu întârziere”, Nicolae Negru a spus că, totuși se fac „pași înceți înainte” și asta pentru că oligarhii își mai păstrează influența în sistem.

„Oligarhii au plecat, dar relațiile lor cu sistemul nu au fost rupte. Ba unii au și zis că se întorc în politică [...]”, a afirmat Nicolae Negru.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Cum este apreciat gestul premierului Dorin Recean de a „rupe” tradiția prezentării rapoartelor activității Guvernului la primele o sută de zile?
  • Și-a avut rostul schimbarea „locomotivelor” guvernamentale în februarie 2023?
  • Criticile opoziției și domeniile pe care și-a concentrat atenția Cabinetul Recean;
  • Scăderea valului protestatar: este opoziția extenuată sau măsurile Guvernului și-au făcut efectul?
  • Premierul Dorin Recean și partenerii externi;
  • Poate deveni Cabinetul Recean „groparul” relațiilor cu CSI?
  • Relațiile Chișinăului cu Tiraspolul și Comratul;
  • A depășit, oare, actualul executiv problemele de comunicare pe care le-a avut echipa Nataliei Gavrilița?
  • Trei teme majore care au marcat căderea cortinei la primele o sută de zile ale Guvernului Recean: protestele fermierilor; majorarea salariilor unor categorii de bugetari, inclusiv a miniștrilor cu până la 50.000 de lei și achiziția de gaze naturale. Pot ele genera „deraierea” Guvernului?
  • Ce notă dă Nicolae Negru activității de până acum a Guvernului Recean?

* * *

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG