Recean a spus, în debutul ședinței guvernului din 17 mai, că există bănuieli în legătură cu corectitudinea turului doi de scrutin din autonomie și că acestea trebuie rezolvate în instanța de judecată.
„Vreau să încep cu un mesaj pentru cetățenii noștri din autonomia găgăuză: nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul – nici Chișinăul, nici Moscova”, a spus șefului Guvernului, îndemnând „pe toată lumea să fim calmi, iar instituțiile să funcționeze, toate, la orice nivel”.
Imagini difuzate pe rețelele sociale în seara precedentă, înfățișau ofițeri CNA care descind la sediul Judecătoriei Comrat, scot de acolo câteva cutii de carton, urcă într-un microbuz și demarează.
În timpul operațiunii, mai mulți oameni despre care nu se știe cine sunt scandează împotriva forțelor de securitate, folosind inclusiv expresii licențioase.
Portalul Nokta din autonomia găgăuză a relatat că în centrul Comratului s-au adunat ulterior mai mulți oameni la un protest nocturn.
Comisia Electorală Centrală a autonomiei găgăuze a declarat-o câștigătoare a turului doi de scrutin din 14 mai pe candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, care l-ar fi învins pe candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Grigori Uzun. Rezultatele alegerilor au fost transmise spre validare Judecătoriei Comrat.
Politicieni din Adunarea Populară de la Comrat și reprezentanți ai Partidului Șor au spus că acțiunile CNA reprezintă presiuni asupra autonomiei găgăuze.
O declarație asemănătoare a difuzat pe 17 mai și Partidul Socialiștilor.
CNA spune că ofițerii săi au confiscat listele electorale găgăuze într-o anchetă privind finanțarea ilegală a campaniei unui concurent electoral, fără să numească explicit candidata Partidului Șor.
La anchetă mai participă Procuratura Anticorupție și Inspectoratul Național de Investigații. Anchetatorii au „bănuiala rezonabilă” că la alegeri ar fi votat persoane decedate și alegători care se aflau în străinătate și nu ar fi putut participa la scrutin, se mai spune într-un comunicat difuzat pe 17 mai.
- Te-ar putea interesa și: Percheziții la Comisia Electorală de la Comrat, înainte de validarea alegerilor bașcanului
În declarația sa din ședința Guvernului, premierul Recean a dat asigurări că va fi respectată și legislația electorală a R. Moldova, și prevederile specifice pentru autonomia găgăuză.
„Problemele care au fost identificate au fost documentate, vor fi prezentate în instanță și instanța va da o apreciere”, a spus prim-ministrul.
CNA precizează că la desigilarea cutiilor cu listele electorale confiscate de la Comrat au fost invitați reprezentanții Comisiei Electorale Centrale a autonomiei găgăuze. Procedura desigilării urmează să aibă loc pe 19 mai.
Tensiunile au loc pe fundalul unor confruntări mai largi între Guvern și Partidul Șor, pe care autoritățile îl acuză de tentative de a destabiliza R. Moldova în interesul Rusiei și de a împiedica apropierea ei de Uniunea Europeană.
Finanțarea ilegală a mai multor campanii ale candidaților Partidului Șor, pentru care aceștia au fost excluși de la alegeri în trecut, a fost invocată de Guvern într-o cerere adresată Curții Constituționale de a sprijini scoaterea partidului în afara legii. Decizia Curții Constituționale este așteptată cel mai devreme la 12 iunie.
De asemenea, pentru a arăta cât de mare este sprijinul popular pentru integrarea europeană și a da o ripostă forțelor pro-ruse, inclusiv Partidului Șor, guvernul pro-occidental pregătește pentru 21 mai o mare manifestație, la Chișinău. Acțiunea guvernamentală este plănuită înaintea unui summit european găzduit de R. Moldova pe 1 iunie, la Castel Mimi, în apropierea capitalei.
La Comrat, Adunarea Populară sau legislativul local s-a adunat într-o ședință pe 16 mai, sprijinind rezultatele alegerilor constatate de Comisia Electorală Centrală a autonomiei găgăuze, adică victoria Evgheniei Guțul.
Adunarea Populară a anunțat planuri pentru o ședință a aleșilor locali de toate nivelurile din autonomia găgăuză, pe 27 mai, la o săptămână după demonstrația de la Chișinău.