Linkuri accesibilitate

În ce circumstanțe pot fi invalidate alegerile, după valul dezvăluirilor de fraudă electorală?


Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase

Rezultatele unui scrutin electoral pot fi anulate dacă Înalta Curte ar avea probe că a fost comisă o fraudă electorală în măsură să „influențeze rezultatul final”, spune ex-președintele Curții Constituționale moldovene, Alexandru Tănase, în contextul mai multor dezvăluiri de corupere a alegătorilor.

„Dacă, bunăoară, s-a depistat că au fost cumpărate 100 de voturi, Curtea n-ar putea să invalideze întregul scrutin”, explică Alexandru Tănase, unul dintre foștii președinți ai Curții Constituționale din R. Moldova, în podcastul video „Pe Agendă”.

„Probatoriu convingător”

Reprezentații guvernării vorbesc despre încercări de cumpărare de către „grupări criminale” a 300 de mii de voturi, după ce au fost anunțate rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE.

„Dacă, în același timp, Curtea Constituțională ar avea pe masă un probatoriu convingător că au fost cumpărate câteva mii de voturi, ceea ce înseamnă procente electorale, sigur că atunci Curtea ar putea să dispună invalidarea acestui scrutin”, afirmă Tănase.

El susține că, după cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, candidatul care va pierde alegerile „cu certitudine că va ridica o excepție de ilegalitate a acestui scrutin”, bazându-se pe acele informații din spațiul public, de la Ministerul de Interne, Procuratura Generală, că alegătorii ar fi fost corupți.

Poliția moldoveană spune că circa 39 milioane de dolari au ajuns în contul a peste 138 de mii de moldoveni care ar fi fost corupți în favoarea grupării criminale Șor. Procurorul general al R. Moldova, Ion Munteanu, a acuzat serviciile speciale rusești că au elaborat schema de transfer a banilor lui Șor în R. Moldova pentru a cumpăra voturile mai multor alegători.

Tănase afirmă că Rusia „mereu a încercat să intervină în procesul politic din Republica Moldova”, pentru „a instaura la Chișinău un regim loial Moscovei”.

Autoarea podcastului „Pe Agendă”, Cristina Popușoi, discută online cu constituționalistul Alexandru Tănase.
Autoarea podcastului „Pe Agendă”, Cristina Popușoi, discută online cu constituționalistul Alexandru Tănase.

„Fragilele democrații” din R. Moldova și Georgia în fața „intervenției” Rusiei

Rusia este acuzată de „o operațiune specială” de președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, și de partidele de opoziție pro-europeană, după ce ar fi „furat votul georgienilor” la alegerile parlamentare din 26 octombrie, câștigate de partidul „Visul Georgian”, apropiat Moscovei.

În opinia lui Tănase, în ambele țări, de pe urma „imixtiunii și intervenției Federației Ruse” în procesele politice interne, „pierde teren democrația fragilă”, și nu Uniunea Europeană, întrucât „ideea europeană este simpatică” în ambele state post-sovietice.

„Problema mare pe care o generează Federația Rusă este că prin blocarea sau compromiterea proceselor democratice electorale, vrea, de fapt, să țină aceste două țări, în continuare, cât mai departe de civilizația europeană și cât mai aproape de orbita intereselor sale”, afirmă în podcast Alexandru Tănase.

Georgia și R. Moldova ar putea face față ingerințelor ruse prin consolidarea instituțiilor democratice și a unor mecanisme transparente atât de administrare, cât și de transfer democratic al puterii, susține Tănase.

Pe lângă faptul că alegerile din cele două țări poartă caracter geopolitic, pentru Tănase există și alte similitudini între R. Moldova și Georgia, „în diferite perioade de timp”.

Cele mai alarmante asemănări fiind politicienii care își asumă idei sau direcții pro-europene de fațadă, dar și calitatea slabă a unor reforme, în special din justiție și măsurile de combatere a corupției, declară Tănase, care a fost la Chișinău și ministru al Justiției.

Ce mai puteți afla din acest episod cu Alexandru Tănase:

  • Ce se va întâmpla cu validarea referendumului? Există premise ca rezultatele acestui exercițiu să fie invalidate?
  • Cum poate demonstra statul că alegătorii ar fi fost corupți și anume în favoarea unui anumit actor politic?
  • Ce consecințe ar putea avea acuzațiile procurorului șef de la Chișinău că Rusia ar fi mediat coruperea alegătorilor moldoveni?
  • Forțe politice pro-europene din Georgia acuză Rusia de implicare în alegerile parlamentare. Prin ce sunt diferite cazurile celor două țări? Ce lecții poate învăța R. Moldova din experiența recentă a alegerilor din Georgia?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG