În regiuni siberiene precum Irkutsk și Novosibirsk, autoritățile locale au promovat foarte activ printre voluntari angajarea la oaste prin contract. Așa încât, primele de înscriere au ajuns în unele localități să depășească salariul mediu anual, după cum se desprinde atât din anunțurile oficiale, cât și din spusele recruților.
Serghei, care a cerut ca numele său real să nu fie folosit și ca orașul său din regiunea Irkutsk să nu fie menționat, a spus că, atunci când s-a prezentat la un comisariat militar, a fost dus imediat într-o încăpere unde i s-a înmânat o broșură cu o „cifră mare și roșie” pe copertă: 1,4 milioane de ruble (16.700 de dolari).
„Cică atâta îți plătesc că să te duci să mori. Sau să omori. Depinde cum îți e norocul, bănuiesc”, a declarat spus Serghei portalului Sibiri Realii.
Oficialii ruși nu au mai dat publicității din 2022 date despre pierderile suferite în Ucraina, dar estimări occidentale arată că peste 790.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă, în februarie acel an.
Partea leului din aceste pierderi este pusă pe seama tacticilor de luptă tradiționale ale comandanții ruși: asalturi frontale de infanterie, care se deplasează inclusiv pe jos, care urmăresc să copleșească apărarea ucraineană.
Salarii și beneficii extrem de mari
Pentru a-și completa rândurile, autoritățile ruse au recurs mai ales la promisiunea unor salarii și beneficii extrem de mari făcută voluntarilor care sunt gata să meargă la luptă în Ucraina. Primele de înscriere sunt de obicei compuse atât din plăți federale, cât și din bugetele locale.
Autoritățile de la Moscova au pus presiune pe liderii regionali pentru a atinge cotele necesare de noi voluntari.
În Iskitim, un orășel de lângă Novosibirsk, o femeie care nu a vrut să-și dea numele adevărat, prezentându-se drept Galina, a spus că a vizitat comisariatul militar local în numele nepotului său, care fusese anterior respins din motive medicale.
Ea a spus că recrutorul a insistat ca ea să-l aducă la fața locului pe nepot, nu doar să-i transmită broșura. „I-am spus că mă mai gândesc”, a zis ea adăugând: „Îi iau pe toți”.
„Poți muri din prima săptămână”
Galina a mai spus portalului Sibiri Realii că autoritățile oferă prime de înscriere de 1,2 milioane de ruble (14.300 de dolari), dar scot mereu în evidență și salariul lunar pentru cei care merg pe front. Acesta pornește de la 210.000 de ruble (2.500 de dolari).
„Apoi tot adaugă cifre (...), de parcă n-ar conta că poți muri și din prima săptămână”, a mai spus femeia.
În ziua în care ea a fost la biroul de recrutare, a întâlnit acolo doi bărbați. Unul încerca să obțină un certificat de „dispărut în acțiune” pentru o rudă, iar celălalt – un certificat de deces pentru fiul său de 24 de ani, ca să poată primi compensațiile care i se cuvin. Dar nu avea dovada necesară.
Omul i-a spus Galinei că, desigur, familiei îi pare rău după băiat. Dar banii de compensație, dacă ajunge să o ia, le ajunge pentru renovarea casei și o mașină nouă.
„Nu știu, poate că doar încerca să justifice cele întâmplate, poate că doar așa poate să treacă prin această suferință”, a spus Galina.
Unii experți spun că mărirea constantă a primelor, salariilor și beneficiilor este o dovadă că autoritățile au dificultăți în a recruta suficienți voluntari pentru a continua războiul.
În Ekaterinburg, un mare oraș din munții Ural, o femeie care s-a prezentat ca Alexandra a vizitat recent un comisariat militar unde a văzut un bărbat care părea să aibă aproape 60 de ani, trimis la un control medical.
„I s-a spus că va fi o simplă formalitate”, a relatat femeia pentru Sibiri Realii. Alexandra susține că a aflat la comisariat nu doar că, după ce au fost majorate recent beneficiile, se înscriu în armată mai mulți voluntari, dar că se poate înrola chiar și un membru al familiei sale care avusese nevoie recent de internare într-un spital psihiatric.
În cuvintele sale, „este de parcă li s-ar fi spus să ia pe oricine”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te