Linkuri accesibilitate

Guvernul propune instituirea stării de urgență, plenul Parlamentului se întrunește miercuri


Premierul interimar Aureliu Ciocoi în redacția Europei Libere, Chișinău, 3 martie 2021.
Premierul interimar Aureliu Ciocoi în redacția Europei Libere, Chișinău, 3 martie 2021.

R. Moldova între starea de urgență, din motive sanitare și dizolvarea Parlamentului, din motive politice. Guvernul interimar propune instituirea stării de urgență, Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă s-au întrunit condițiile pentru dizolvarea legislativului.

Guvernul a decis marți, 30 martie, să ceară Parlamentului impunerea stării de urgență pe tot teritoriul R. Moldova, în baza unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind situația epidemiologică îngrijorătoare legată de pandemia de coronavirus. „Proiectul a fost elaborat pe baza raportului Comisiei Situații Excepționale, recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, dar și discuțiilor din societate”, a declarat ministrul Justiției Fadei Nagacevschi în cursul ședinței de guvern, relatează Ziarul de Gardă.

Marți s-a înregistrat un număr record de decese legate de Covid-19, și anume 46 de noi decese. Numărul total a ajuns la 4.915. În spitale sunt internați 4.288 de pacienți confirmați cu Covid-19, dintre care 330 în stare extrem de gravă, 72 de pacienți erau conectați la aparate de respirație asistată, informează Ministerul Sănătății.

Tot marți au fost confirmate încă 917 cazuri noi de contaminare cu coronavirus, 29 sunt printre lucrători medicali.

Nu se știe când va fi dezbătută propunerea guvernului, care fiind interimar, nu poate cere direct instaurarea stării de urgență. Parlamentul se întrunește în ședință plenară astăzi, miercuri, 31 martie. Ordinea de zi nu a fost făcută publică deocamdată dar s-ar putea ca starea de urgență să fie discutată. Un indiciu este faptul că potrivit regulamentului Parlamentului, ședințele plenare nu au loc miercuri, dar joi și vineri.

Acum un an R. Moldova a mai fost în stare de urgență, aprobata de parlament pe întreg teritoriul, pentru o perioadă de 60 de zile.

Dacă se instituie starea de urgență pe tot teritoriul țării, dizolvarea parlamentului nu va putea avea loc decât după încheierea acesteia, și asta indiferent dacă judecătorii Curții Constituționale constată că s-au întrunit condițiile pentru dizolvare, așa cum a cerut președinta Maia Sandu printr-o adresare la CC.

Mulți experți constituționali atrag atenția că demersul guvernului ar putea ridica la rândul său probleme de constituționalitate, pentru că instituirea stării de urgență nu poate fi cerută de un executiv interimar, după cum a precizat pentru Europa Liberă și Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional.

Interviu cu Teodor Cârnaț despre starea de urgență si anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:36 0:00
Link direct

Pe de altă parte, marți 30 martie, liderul fracțiunii parlamentare a Patidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații au fost informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru. „La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, a spus Furculiță, citat de Moldpres.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG