Linkuri accesibilitate

Guvernul britanic acuză Rusia de tentativa de a influența procesele politice din țară


Clădirea Parlamentului din Londra (REUTERS/Henry Nicholls)
Clădirea Parlamentului din Londra (REUTERS/Henry Nicholls)

Londra a anunțat că a impus „sancțiuni adecvate” după ce l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, în urma acuzațiilor că grupări cu legături la FSB ar fi spionat personalități  britanice ca parte a unor încercări „eșuate” de a se „amesteca în politica britanică”.

Vicepremierul britanic Oliver Dowden a declarat joi, 7 decembrie, că Rusia se află „în spatele unei campanii ostile susținute de interceptări cibernetice, cu scopul de a influența anumite aspecte ale proceselor democratice din Marea Britanie”. Au fost vizați membri ai parlamentului, funcționari publici, grupuri de reflecție, jurnaliști și ONG-uri, a spus Dowden.

Fostul șef al Serviciului britanic de Informații, Sir Richard Dearlove, a confirmat că este una dintre persoanele vizate, relatează The Guardian.

Aflat în vizită la Washington, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a criticat drept „inacceptabile” atacurile cibernetice, precizând însă că eforturile rusești „au eșuat”.

„Sancționându-i pe cei responsabili și convocându-l pe ambasadorul Rusiei, expunem încercările lor maligne de a-și exercita influența și expunem încă un exemplu al modului în care Rusia alege să opereze pe scena globală”, a mai spus Cameron, care a asigurat că Londra va „cere socoteală Rusiei pentru acțiunile sale.”

Autori: „Cold River”

Ministerul britanic de Externe a precizat într-un comunicat că atacurile sunt atribuite unui grup de hackeri numit „Cold River”, format din experți în securitate cibernetică, care lucrează în solda Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Subsecretarul pentru Afaceri Europene în Ministerul de Externe, Leo Docherty, a informat că vor fi impuse sancțiuni împotriva a doi membri ai grupului „Cold River”, cunoscut și sub numele de „Star Blizzard” sau „Callisto”.

Aceștia au fost identificați drept Andrei Stanislavovici Korineț, cunoscut și sub numele de Alexei Doguziev, și ofițerul de informații FSB, Ruslan Alexandrovici Peretiatko.

Moscova nu a reacționat încă, relatează Reuters, dar de obicei în astfel de situații Rusia respinge acuzațiile de spionaj cibernetic drept tentative de defăimare din partea Occidentului.

În ianuarie anul acesta, Reuters a relatat în exclusivitate că grupul „Cold River” a vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite.

Acele informații, care s-au bazat pe înregistrările de pe internet și pe cercetările a cinci experți în securitate cibernetică, au relevat că o mare parte din infrastructura digitală folosită de „Cold River ”a fost creată de Andrei Korineț, un specialist în IT în vârstă de 36 de ani, din orașul Siktivkar, din nordul Rusiei.

​ Contactat telefonic de Reuters, Korineț a declarat că nu știe nimic despre sancțiunile britanice, sau de ce i s-ar impune lui.

Parlamentari britanici și hackeri ruși

În trecut, mai mulți deputați britanici s-au plâns că au fost vizați de hackeri, iar în 2019, deputatul laburist Ben Bradshaw a spus că în opinia sa a fost ținta unui atac al Rusiei.

Guvernul rus a fost, de asemenea, suspectat în 2017 că s-a aflat în spatele unui atac cibernetic asupra parlamentului de la Londra, când au fost sparte zeci de conturi de e-mail aparținând parlamentarilor.

În 2020, Comisia de Informații și Securitate a parlamentului de la Londra constata, într-un raport deosebit de critic, că guvernul britanic și agențiile de informații nu au reușit să efectueze nicio evaluare adecvată a încercărilor Kremlinului de a se amesteca în referendumul din 2016 privind Brexitul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană).

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG