Linkuri accesibilitate

Greta Thunberg condamnă războiul Israelului în Gaza, atrăgându-și multe critici


Greta Thunberg la un miting pentru climă la Amsterdam, 12 noiembrie 2023 (AP Photo/Peter Dejong)
Greta Thunberg la un miting pentru climă la Amsterdam, 12 noiembrie 2023 (AP Photo/Peter Dejong)

Activista de mediu suedeză Greta Thunberg, fondatoarea mișcării climatice Fridays for Future, a condamnat împreună cu mai mulți colegi „genocidul” pe care l-ar comite Israelul în Fâșia Gaza ca răspuns la atacul din 7 octombrie al mișcării Hamas, catalogată drept teroristă în SUA și UE.

Într-un articol de opinie apărut în ziarul suedez Aftonbladet și în britanicul Guardian, Thunberg și alți trei activiști scriu că „omorurile oribile de civili israelieni de către Hamas nu pot justifica în niciun fel crimele de război pe care le comite Israelul. Genocidul nu este auto-apărare și nu este în niciun caz o reacție adecvată”.

Anticipând criticile la adresa luării lor de poziție, activiștii semnatari ai articolului spun că nu au fost „radicalizați”, nici nu s-au „apucat de politică” peste noapte, amintind că mișcarea lor a fost mereu politică și a luat mereu partea oamenilor marginalizați.

Autorii articolului, Greta Thunberg, Alde Nilsson, Jamie Mater și Raquel Frescia, condamnă atât antisemitismul, cât și islamofobia în creștere și insistă că vorbesc doar în numele mișcării Fridays for Future, nu al întregii mișcări climatice globale.

Potrivit estimărilor palestiniene, peste 15.000 de oameni, dintre care 6.000 de copii, au fost uciși în cele aproape două luni de bombardamente israeliene asupra Fâșiei Gaza, cu care Israelul încearcă să distrugă mișcarea extremistă Hamas.

Thunberg a fost deja amplu criticată pentru simpatia ei față de victimele civile ale bombardamentelor israeliene.

La 20 octombrie, ea a postat pe X (fost Twitter) o poză în care arată pancarte propalestiniene împreună cu alte trei persoane.

I-a răspuns însuși contul oficial al statului Israel, cu o postare ironică în care spunea că „Hamas nu folosește materiale reciclabile pentru rachtele cu care a MĂCELĂRIT israelieni nevinovați”.

Reacții și contrareacții

Israelul a repudiat în ultimele săptămâni ca dovezi de antisemitism multe critici la adresa operațiunilor sale din Gaza, inclusiv din partea unor celebrități.

La o lună după atacul Hamas, președintele israelian Isaac Herzog a criticat-o pe actrița americană Angelina Jolie pentru remarci legate de riposta israeliană.

Actrița, care a lucrat 20 de ani în slujba ONU pentru ajutorarea refugiaților, deplânsese în postări pe rețele soarta civililor din Gaza.

„Ce s-a întâmplat în Israel a fost un act de teroare. Dar el nu poate justifica pierderile de vieți omenești nevinovate în Gaza”, a scris Angelina Jolie, avertizând că enclava palestiniană „se transformă rapid într-o groapă comună”.

Angelina Jolie vorbind în calitate de Emisar Special pentru Refugiați ONU la sediul Națiunilor Unite din New York, 29 martie 2019. Jolie a demisionat din funcție după 20 de ani în decembrie 2022 (AP Photo/Bebeto Matthews, File)
Angelina Jolie vorbind în calitate de Emisar Special pentru Refugiați ONU la sediul Națiunilor Unite din New York, 29 martie 2019. Jolie a demisionat din funcție după 20 de ani în decembrie 2022 (AP Photo/Bebeto Matthews, File)

În replică, președintele israelian Herzog a spus într-un interviu cu presa engleză că Jolie „nu a fost niciodată în Gaza”, deci nu cunoaște situația de la fața locului. „În Gaza acum este război, dar nu există vreo criză umanitară care să nu le permită (palestinienilor) să supraviețuiască”, a mai spus liderul israelian la 7 noiembrie.

În acea zi, autoritățile medicale palestiniene estimau la 10.000 numărul celor uciși într-o lună de bombardamente în Gaza.

Angelina Jolie a fost criticată pentru declarațiile sale, în public, chiar de tatăl ei, actorul John Voigt (84 de ani), care are o poziție ferm pro-israeliană în ce privește conflictul din Gaza.

Sport și Gaza

În presa internațională au făcut vâlvă în ultima vreme remarci pro-palestiniene ale unor celebrități mai ales din lumea sportului, inclusiv fotbaliști ca francezul Karim Benzema, sau jucătoarea de tenis din Tunisia Ons Jabeur, care și-a „împrumutat” imaginea pentru o campanie de ajutorare a civililor din Gaza.

Ons Jabeur la WTA Finals, 3 noiembrie 2023. Ea a donat tot câștigul din meciurile jucate la Cancun civililor din Gaza. (foto: AP)
Ons Jabeur la WTA Finals, 3 noiembrie 2023. Ea a donat tot câștigul din meciurile jucate la Cancun civililor din Gaza. (foto: AP)

Postările lui Jabeur despre „Palestina liberă” au fost criticate de Federația Israeliană de Tenis, care a acuzat-o de „sprijin pentru o mișcare teroristă”.

Postarea incriminată a sportivei aflată pe locul 6 în clasamentul WTA conținea remarcile: „Toți vrem să ajungem la pace. Pacea e tot ce dorim și merităm. Opriți violența. Palestina liberă”.

După ce Greta Thunberg a publicat marți, 5 decembrie, pe contul său de X articolul despre Gaza, postarea a provocat zeci de reacții, multe adverse, în care utilizatorii o acuză de sprijin pentru Hamas, implicare politică neavenită, lipsă de simpatie pentru israelieni și altele.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG