Agenția de monitorizare financiară din Kazahstan a declarat la 17 iulie că cei doi foști adjuncți ai lui Masimov, Anuar Sadîqulov și Daulet Erghojin, au fost, de asemenea, adăugați pe listă.
Masimov, cândva un apropiat aliat al președintelui kazah Nursultan Nazarbaev, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în aprilie pentru rolul său în sângeroasa reprimare a protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2022, fără precedent în fosta republică sovietică în ianuarie 2022.
Sadîqulov și Erghojin au fost condamnați și ei atunci la 16 ani, respectiv, 15 ani de închisoare. Un tribunal din Astana i-a găsit pe cei trei bărbați vinovați de înaltă trădare, tentativă de preluare a puterii prin forță și abuz de funcție și de putere.
Un alt fost adjunct al lui Masimov, Marat Osipov, a fost condamnat la trei ani de închisoare fiind acuzat de abuz de putere în cadrul aceluiași proces.
De asemenea, instanța a anulat gradele militare de general și de toate distincțiile de stat pe care le aveau inculpații. Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, deoarece multe probe intrau în cadrul informațiilor secrete, a precizat tribunalul.
Masimov, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat împreună cu Erghojin și Sadîqulov la câteva zile după ce protestele s-au transformat în tulburări în masă, soldate cu cel puțin 238 de morți - inclusiv 19 ofițeri de poliție.
Osipov a fost arestat în februarie 2022.
Primul adjunct al lui Masimov, Samat Abiș, un nepot al lui Nazarbaev, a fost demis din funcție, dar împotriva lui nu a fost formulată nicio acuzație.
Protestele au început în orașul Janaozen din sud-vestul țării în ianuarie 2022 din cauza unei creșteri bruște a prețului la combustibil. Dar demonstrațiile s-au transformat rapid în tulburări mai ample împotriva corupției, a lipsei de reforme politice și a nedreptății generalizate.
O mare parte din furia protestatarilor părea îndreptată împotriva lui Nazarbaev, care a condus Kazahstanul din 1989 până în martie 2019, când i-a predat puterea lui Qasym-Jomart Toqaev. Cu toate acestea, se credea în general că Nazarbaev a rămas în control în spatele scenei.
Protestele au fost dispersate violent de poliție și de personalul militar, inclusiv de trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia, pe care Toqaev le-a invitat în țară după ce a afirmat că „20 de mii de extremiști care au fost antrenați în tabere teroriste din străinătate" au atacat Almatî.
Autoritățile nu au furnizat nicio dovadă care să probeze afirmația lui Toqaev referitoare la teroriștii străini.