Linkuri accesibilitate

Fermierii au renunțat la marșul cu tractoare din această dimineață și așteaptă răspunsul ministrului Agriculturii


Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea la discuțiile cu fermierii, marți, 27 iunie 2023
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea la discuțiile cu fermierii, marți, 27 iunie 2023

Fermierii protestatari au renunțat la marșul cu tehnică agricolă, pe care urmau să-l desfășoare în această dimineață în semn de protest față de lipsa unui răspuns din partea autorităților cu privire la compensațiile pe care le cer ca urmare a prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase.

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că nu este mulțumită de faptul că un răspuns privind acordarea compensațiilor pentru producătorii de cereale ar urma să fie oferit marți, 27 iunie, la ora 17:00, deși, inițial, premierul Dorin Recean le-ar fi promis că acest lucru se va întâmpla în această dimineață. Agricultorii urmau să organizeze un marș cu tehnică agricolă prin capitală în cazul în care premierul nu va ieși în fața lor, chiar dacă Dorin Recean se află într-o vizită de lucru în Liechtenstein.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit să discute cu fermierii care se aflau în fața Guvernului și i-a anunțat că un răspuns referitor la compensații pentru cheltuielile la îngrășăminte și modalitatea de achitare a acestora va fi oferit cum era anunțat anterior. În aceste condiții, Asociația Forța Fermierilor a renunțat deocamdată la marșul cu tehnica agricolă și speră că autoritățile vor veni, totuși, cu o reacție mai devreme decât ora 17:00.

Mulți agricultori se arată neîncrezători că răspunsul ministrului va fi unul care va corespunde cerințelor lor. Ei spun că au mai auzit declarații fără consecințe pozitive pentru ei din partea primelor persoane în stat. Potrivit producătorilor de cereale și oleaginoase, riscul de a falimenta este extrem de mare în cazul în care nu vor primi compensațiile promise.

Agricultorii au protestat cu tractoarele la Guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

„Exportul și vânzarea cerealelor sunt blocate, pentru că toată capacitatea logistică este folosită de traderii noștri care exportă cereale din Ucraina. Mașinile, Calea Ferată, Portul Giurgiulești, totul. Unde o să vindem noi? Noi înțelegem situația din Ucraina, dar falimentul agricultorilor din R. Moldova nu o să ajute Ucraina”, susține unul dintre protestatari.

Pe lângă compensarea cheltuielilor la hectar pentru producătorii de cereale și oleaginoase, fermierii mai solicită rambursarea integrală a datoriilor la subvenții, exportarea prioritară a producției autohtone prin intermediul Portului Giurgiulești și interzicerea importurilor de cereale ucrainene. Ei spun că acum este important să primească compensațiile la hectar, iar, ulterior, vor discuta și despre celelalte revendicări. Asociația Forța Fermierilor solicită ca suma acestor compensații să fie de 700 milioane de lei, însă sunt de acord ca, la etapa inițială, să le fie achitate 350 milioane de lei.

Anterior, ministrul Agriculturii a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene să fie acordate 50 milioane de euro pentru a ajuta fermierii moldoveni și ca R. Moldova să fie inclusă în platforma de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din Uniunea Europeană afectate de importurile ucrainene (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Comisia Europeană analizează acum aceste solicitări.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG