Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cu cod galben de incendii vegetale pentru toată săptămâna curentă, când temperatura aerului peste zi ar urma să oscileze în jurul pragului de 30°C, depășindu-l mai frecvent în sudul țării.
Incendiile de vară, vegetale, deja sunt o realitate în Moldova, chiar dacă abia intrăm în ceea ce se numește „luna lui cuptor”.
Două persoane, aproape 200 de hectare de pădure și mai multe gospodării au fost salvate de pompieri din calea unui incendiu de vegetație izbucnit în localitatea Copanca, raionul Căușeni. Flăcările au cuprins o suprafață mare de vegetație uscată și s-au extins rapid spre pădure și casele din apropiere, din cauza vântului puternic, transmite IPN.
Aproape toată Franța în alertă
„Este ceva fără precedent”, a declarat Agner Pannier-Runacher, ministrul francez al ecologiei, citat de AFP. Un număr record, anume 84 din cele 96 de departamente continentale ale Franței au fost plasate în ultimele zile sub alertă portocalie de caniculă.
Numai câteva zone din nord-vestul Franței „respiră” ceva mai normal în aceste zile, a mai relatat AFP.
Și în Italia, Grecia, Spania și Portugalia s-au înregistrat temperaturi ridicate în ultimele zile ale săptămânii trecute, localnicii și turiștii adăpostindu-se cum au putut de condițiile sufocante.
Două treimi din teritoriul Portugaliei se aflau duminică în stare de alertă pentru căldură extremă și incendii de vegetație, temperaturile fiind așteptate să depășească 42°C la Lisabona.
În Italia, câteva regiuni - Lazio, Toscana, Calabria, Puglia și Umbria - intenționau să interzică unele activități în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei ca răspuns la temperaturile record. Sindicatele italiene au presat guvernul să extindă astfel de măsuri la nivel național.
Duminică, Ministerul Sănătății din Italia a plasat 21 din cele 27 de orașe monitorizate sub cea mai ridicată alertă de căldură, inclusiv destinații de vacanță importante precum Roma, Milano și Napoli.
La Roma, turiștii au căutat insistent umbra în apropierea unor locuri populare precum Colosseum și Fontana di Trevi, ascunzându-se sub umbrele și bând din fântânile publice pentru a se răcori, potrivit relatării Associated Press.
Grecia a fost din nou în alertă maximă de incendii de vegetație din cauza vremii extreme, primul val de căldură de vară fiind așteptat să continue pe tot parcursul săptămânii.
Un incendiu de vegetație de mari dimensiuni a izbucnit joi la sud de Atena, forțând evacuarea și închiderea drumurilor în apropierea templului antic al lui Poseidon.
În Spania, localnicii și turiștii au încercat cu disperare să se răcorească în acest weekend, când s-au înregistrat temperaturi de până la 42°C la Sevilia, în sudul țării, precum și în alte localități din sud și centru.
Serviciul meteorologic național al țării, Aemet, a declarat că luna iunie este pe cale să doboare încă un record, devenind cea mai caldă lună de la începutul înregistrărilor.
La Madrid, unde temperaturile s-au apropiat de 40°C, fotograful Diego Radames, în vârstă de 32 de ani, locuitor al metropolei, a declarat pentru AFP-TV: „Simt că această căldura pe care o resimțim nu este normală pentru această perioadă a anului”.
„Pe măsură ce trec anii, am sentimentul că Madridul devine din ce în ce mai fierbinte, în special centrul orașului", a adăugat el.
Experții au avertizat că căldura intensă poate afecta viața de zi cu zi, în special pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și copiii.
Autoritățile locale au recomandat să nu se desfășoare activități fizice în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei și să se consume cât de multă apă.
Un studiu Lancet Public Health, publicat anul trecut, a evidențiat riscul în creștere al deceselor cauzate de căldură din cauza schimbărilor climatice. Studiul a prezis că decesele cauzate de căldură s-ar putea mai mult decât cvadrupla până la mijlocul secolului, în condițiile politicilor climatice actuale.
Deși mai mulți oameni mor din cauza frigului decât a căldurii, studiul a subliniat că temperaturile în creștere vor cântări mai greu în balanță față de beneficiile iernilor mai blânde, ducând la o creștere netă semnificativă a mortalității legate de căldură.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te