De la războiul din Ucraina până la tulburările în masă din Kazahstan, o retrospectivă a unora din cele mai importante evenimente ale lui 2022 suprinse de fotografii Europei Libere.
1Vehicule rusești distruse pe o stradă din orașul Bucha, lângă Kiev. Forțele ruse nu au reușit să încercuiască sau să captureze capitala și în cele din urmă s-au retras din regiune. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)
Nujnenko: „Echipamentul ars al armatei ruse de pe strada Vokzalna. Aceasta este una dintre primele coloane ale armatei ruse care a intrat în Buea. În apropiere se află strada Yablunska, unde soldații ruși au împușcat civili în timpul ocupației orașului. Fotografia a fost făcută pe 1 martie. Pe 3 martie, orașul a fost ocupat de armata rusă.
„Pe 27 februarie, am văzut pe Telegram un video cu un convoi de vehicule rusești distrus în Bucha. Am aflat de la colegii mei despre posibile rute către oraș, iar pe 1 martie am mers acolo. Pe o porțiune a străzii Voklazka erau zeci de vehicule rusești arse, iar localnicii dădeau cu piciorul în obuzele împrăștiate. Toată lumea era confuză, nimeni nu înțelegea ce se întâmplă, sau la ce să se aștepte
2Kazahi adunându-se la Alma Ata pe 13 februarie în memoria celor uciși în timpul demonstrațiilor antiguvernamentale fără precedent de la începutul lunii ianuarie. (Petr Trotsenko, RFE/RL)
Protestele pașnice la nivel național generate de creșterea prețurilor la combustibil au fost urmate de tulburări violente și de o represiune brutală în ianuarie. Sute de oameni -- inclusiv 18 ofițeri de securitate -- au fost uciși în ciocniri, iar președintele Kasim-Jomart Tokaev a dat ordin forțelor de securitate să folosească muniție de război contra demonstranților.
3Mariupol pe 5 februarie. (Amos Chapple, RFE/RL)
Chapple a scris: „Această fotografie a fost făcută cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Rusia să lanseze o invazie pe scară largă în Ucraina și să distrugă în mare parte orașul Mariupol. A fost straniu să mă aflu acolo și să-i ascult pe localnici spunând că presimt că o invazie e posibilă, văzându-și în același timp mai departe de viețile lor. Un localnic mi-a spus pe plajă că în opinia lui șansa unei invazii iminente era de cam jumate-jumate. Apoi a plecat cu partenera sa și cu pisica lor în lesă, de parcă n-aveau nici o grijă pe lumea asta”.
4Carcasa arsă a unui lansator de rachete rus Grad și cadavrul unui soldat lângă Harkov pe 25 februarie. (Maryan Kushnir, RFE/RL)
Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.