De la războiul din Ucraina până la tulburările în masă din Kazahstan, o retrospectivă a unora din cele mai importante evenimente ale lui 2022 suprinse de fotografii Europei Libere.
5Centrul Odesei arăta ca o fortăreață din saci de nisip pe 5 martie, când trupele și locuitorii ucraineni se pregăteau să respingă un potențial atac al forțelor terestre ruse care nu a mai venit niciodată. (Mihailo Shtekel, RFE/RL).
6Marș de Ziua Femei la Bișkek pe 8 martie. (Gulzhan Turdubaeva, RFE/RL)
7Consecințele unui atac rusesc Irpin, lângă Kiev, pe 11 martie. (Serhii Nujnenko, RFE/RL)
Nujnenko a scris: „Granița dintre moarte și viață. La orizont se află [orașul] ocupat Bucea care arde și fumegă. Mai mulți civili care încearcă să fugă de luptă ies înfășurați în alb, ținând steaguri albe. Un alt soldat remarcă: „toată lumea iese în alb, iar cei care vor să se întoarcă la Bucea vor fi uciși de ruși”.
8Salome Barker, purtând o mască LGBT în fața tribunalului orașului Tbilisi, pe 4 aprilie 2022, se uită la un polițist în timp ce așteaptă verdictul pentru cei arestați sub acuzația de violență împotriva jurnaliștilor. Arestările au urmat unui miting din 5 iulie 2021, împotriva unui marș LGBT Pride planificat în capitala Georgiei care a devenit violent după ce protestatarii i-au atacat pe activiști și pe jurnalişti, între care se aflau și doi reporteri RFE/RL. (Mzia Saganelidze RFE/RL)
Saganelidze a scris: „A avea o presă liberă și un activism civil este vital pentru Georgia, pentru că existența lor ne dă posibilitatea de a vorbi cu voce tare despre drepturile omului, egalitate, justiție liberă, calitatea democrației și toate lucrurile care vor ajuta țara să se dezvolte și să creeze un viitor mai bun”.
Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.