Linkuri accesibilitate

Elevii școlilor cu predare în română din stânga Nistrului ar putea avea din nou vacanță


Liceul ,,Alexandru cel Bun" din Tighina a trecut la învățământul online după vacanța de iarnă.
Liceul ,,Alexandru cel Bun" din Tighina a trecut la învățământul online după vacanța de iarnă.

Școlile cu predare în română din stânga Nistrului vor continua parțial studiile online. Directorii urmează să stabilească dacă pot să asigure orele cu prezență fizică pentru elevii din clasa a I-a, dar și pentru absolvenți, începând de luni. În caz contrar, vor merge în vacanță pentru o săptămână.

Decizia a fost luat la ședința pe care au avut directorii celor 18 școli din stânga Nistrului, inclusiv 10 din Zona de Securitate, cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Secretara de Stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru a spus Europei Libere că, Ministerul va încerca să asigure instituțiile de învățământ cu generatoare și alte surse de căldură.

„În urma ședinței pe care au avut-o cu directorii instituțiilor de învățământ, am înțeles că majoritatea pot să asigure orele cu prezență a fizică a claselor absolvente. Noi suntem în discuții permanente”, a spus Valentina Olaru.

Din informațiile oferite anterior de autorități, instituțiile de învățământ cu predare în română din stânga Nistrului au adoptat regimuri diferite de activitate, în funcție de condițiile energetice și infrastructura locală. Potrivit autorităților din educație, problema e deconectarea energiei electrice în evantai în multe localități din stânga Nistrului, motiv pentru care unii elevi nu se pot conecta online.


La liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari învață 539 de elevi, 85 dintre aceștia sunt absolvenți ai claselor a IX-a și a XII-a.

„Urmează să elaborăm o schemă să vedem cum putem funcționa. Am avut discuții, atât cu profesorii, cât și părinții. Problema e că noi avem câte trei clase paralele, atât pentru clasa a IX-a, cât și pentru a XII-a, deci urmează să încălzim șase cabinete pentru a putea desfășura orele”, a spus Europei Libere, Angela Ivanov, directoarea liceului, „Mihai Eminescu” din Dubăsari.

Lecțiile de limba română desfășurate online cu elevii clasei a X-a, liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari.
Lecțiile de limba română desfășurate online cu elevii clasei a X-a, liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari.

Clasele absolvente vor activa, începând de luni cu prezență fizică și la liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. Este vorba de peste 100 de copii, care învață în clasele a a IX-a și a XII-a.

Lidia Olog, profesoară de limba și literatura română a spus Europei Libere că au început să pregătească clasele, au adus cămine pentru ca să poată funcționa.

„Până luni pregătim clasele, le-am ales pe cele mai călduroase, unde e mai mult soare, să fie cald, dar în același timp să nu se cheltuie mult curent. Am mai adus noi cămine, părinții”, a spus profesoara.

În școlile din regiunea transnistreană subordonate așa-ziselor autorități de la Tiraspol, elevii învață online, după ce au avut vacanță prelungită până pe 20 ianuarie.

Potrivit presei din stânga Nistrului, doar elevii din două școli din Dnestrovsc, stânga Nistrului, au revenit la lecții cu prezență fizică, lecțiile, însă au fost reduse la 30 de minute, iar pauzele la 5 minute. Majoritatea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană activează online, după ce compania Tiraspoltransgaz le-a deconectat de la rețeaua de gaze, lăsându-le fără căldură. Ulterior, au început și deconectările de energie electrică în evantai.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG