Linkuri accesibilitate

Cum se descurcă școlile după scumpirea energiei electrice: „Nu putem deconecta tablele interactive și calculatoarele”


Lecție de istorie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni. Mai multe clase din această instituție de învățământ sunt dotate cu table interactive și calculatoare.
Lecție de istorie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni. Mai multe clase din această instituție de învățământ sunt dotate cu table interactive și calculatoare.

Ministerul Educației a cerut școlilor să economisească energie electrică, avertizându-le că nu le va mări bugetul în urma scumpirii energiei. Instituțiile de învățământ strâng cureaua, dar, în mod surprinzător, o pot strânge mai greu tocmai cele care au investit mult în modernizare, în ultimii ani.

„Încercăm să economism, dar nu putem deconecta calculatoarele și tablele interactive”, spune Ana Nucă, directoarea liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni. Cu 628 de elevi, acest liceu are un buget mai mare decât altele, datorită faptului că școlile sunt finanțate de guvern în funcție de numărul de elevi. Dar „Vasile Alecsandri” s-a bucurat și de alt sprijin în ultimii ani venit prin programe de modernizare a școlilor.

„Chiar în 2024 am procurat mai multe echipamente decât anul trecut”, a spus directoarea liceului într-o discuție cu Europa Liberă. Dar echipamentele merg cu energie electrică, așa încât instituția are un consum lunar de circa 3000 kWt.

La tarifele noi pentru energia electrică, majorate cu 65% pentru compania FEE Nord care furnizează curent la Ungheni, acest consum înseamnă 14 mii de lei lunar, în timp ce factura la curent a liceului pentru întregul an 2024 a fost de 80 de mii de lei.

Ministerul Educației nu va spori bugetele școlilor

Secretara de stat a ministerului Educației, Valentina Olaru, a spus Europei Libere că bugetele instituțiilor de învățământ care au fost deja aprobate de ministerul Finanțelor nu vor mai fi majorate, dar fiecare instituție de învățământ este liberă să mute banii de la un capitol de cheltuieli la altul, pentru a putea plăti factura la energie.

„Dacă au mai mulți bani alocați pentru reparație, aceștia vor fi redirecționați pentru energia electrică, gaz, etc.”, a spus Olaru.

Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni are mai multe blocuri de învățământ și toate sunt pline cu elevi. Consumul de energie este mare, dar și beneficiari sunt mulți.

Un alt tip de probleme există însă în școlile mici, care au astăzi elevi puțini, dar care funcționează în sediile imense proiectate în trecut, pentru un număr mare de copii.

La gimnaziul-grădiniță „Vladimir Cimpoieș” din satul Buciumeni, la 20 de kilometri de Ungheni, merg 140 de copii. O clasă poate să adune doar câteva bănci de copii, dar sălile de clasă imense trebuie încălzite și iluminate în întregime, spune directoarea instituției, Vera Ciornea: „Trebuie să încălzim toată școala, chiar dacă avem număr insuficient de elevi”.

Un număr de elevi mic, înseamnă și buget mic, cu bani puțini, care nu pot fi redistribuiți așa de ușor ca în cazul unor mari licee din zonele urbane. „Economism așa cum ni s-a sugerat de la ministerul Educației. Daca ieșim, stingem lumina, dar altfel nu putem sta pe întuneric”, spune Vera Ciornea.

La gimnaziul-grădiniță „Vladimir Cimpoieș” din satul Buciumeni merg 140 de copii. Școala este însă destinată pentru un număr de cel puțin dublu de elevi.
La gimnaziul-grădiniță „Vladimir Cimpoieș” din satul Buciumeni merg 140 de copii. Școala este însă destinată pentru un număr de cel puțin dublu de elevi.

Ce învață școlile din scumpirea energiei

Nu este primul an, desigur, în care școlile se confruntă cu cheltuieli mari pentru energie. Unele s-au mișcat mai repede și au obținut fonduri pentru eficiență energetică, adică pentru instalarea unor sisteme de încălzire noi și economicoase, izolarea pereților, schimbarea rețelei electrice, instalarea de panouri fotovoltaice ș.a.m.d.

Ana Nucă de la liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, a spus Europei Libere că pregătește și școala ei un asemenea proiect.

Nu există o bază de date unică în care să existe informații la zi despre situația fiecărei școli. Centrul pentru Eficiență Energetică, o instituție guvernamentală, are cunoștință de 15 instituții de învățământ, majoritatea grădinițe, care și-au sporit eficiența energetică în ultimii ani prin proiecte finanțate din donații externe.

Dar în unele cazuri este mai simplu să construiești un sediu nou, decât să-l îmbunătățești pe cel vechi. Așa a făcut grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași, despre care Europa Liberă a relatat în noiembrie 2022.

Vezi și reportajul de la grădinița care are zero lei pentru încălzire.
Grădinița cu zero lei pentru încălzire
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Grădinița și-a construit de la zero sediul actual, în 2016, după un proiect german care presupune un sistem de încălzire geotermală, dar și panouri fotovoltaice. Instituția nu plătește nimic pentru încălzire, iar directoarea Silvia Dodon a spus Europei Libere că, în felul acesta, investiția pentru sistemul geotermal a fost deja recuperată.

Panourile fotovoltaice ajută, dar nu pot acoperi întregul consum de curent electric al grădiniței, care este dotată cu multiple echipamente, de la pompele geotermale la cuptoare și frigidere.

Directoarea grădiniței spune că cheltuielile pentru curent sunt mari, dar bugetul se echilibrează datorită facturii zero la încălzire.

Ce mai trebuie știut despre scumpirea curentului

Ministerul Educației a adresat instituțiilor de învățământ o serie de recomandări primite de la ministerul Energiei privind economisirea curentului electrică, în special în orele de vârf.

De la mijlocul lunii decembrie, Republica Moldova își acoperă cea mai mare parte a consumului din dreapta Nistrului din importuri de curent electric din România, inclusiv curent cumpărat la bursă unde prețurile sunt mari mai ales în orele de vârf, de la 7:00 la 11:00 și de la 18:00 la 23:00.

Grădinița „Garofița” din satul Cocieri, raionul Dubăsari, din Zona de Securitate, dispune de o centrală pe biomasă, astfel că aceasta poate funcționa în pofida stopării livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului.
Grădinița „Garofița” din satul Cocieri, raionul Dubăsari, din Zona de Securitate, dispune de o centrală pe biomasă, astfel că aceasta poate funcționa în pofida stopării livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului.

Curentul românesc l-a înlocuit pe cel achiziționat în trecut de la centrala MGRES de pe malul stâng al Nistrului. Controlată de firma rusească Inter RAO și administrația separatistă de la Tiraspol, centrala vindea malului drept curent sub prețul pieței, dar și-a oprit aproape întreaga producție după ce Rusia a sistat livrările de gaze în regiunea transnistreană, la 1 ianuarie.

În consecință, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a majorat substanțial, de la 1 ianuarie, tarifele la curentul electric, iar impactul majorărilor se va vedea în facturile așteptate la începutul lunii februarie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG