Prin învestirea unui nou guvern de coaliție, Parlamentul Bulgariei a pus capăt unei lungi perioade de instabilitate politică, în timpul căreia țara a fost guvernată de cabinete interimare și a trecut prin șapte alegeri în decurs de patru ani.
Deși s-a clasat pe primul loc la scrutinul din octombrie 2024, forța politică dominantă a țării, partidul de centru-dreapta GERB, nu a obținut majoritatea necesară pentru a guverna de una singură.
Totuși, după îndelungi și complicate negocieri, GERB a reușit în cele din urmă să formeze o coaliție cu fosta formațiune comunistă și pro-rusă, Partidul Socialist Bulgar, cu partidul populist „Există un astfel de popor” și cu o facțiune a Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, care a reprezentat în mod tradițional etnicii turci din Bulgaria.
Noua coaliție va fi condusă de prim-ministrul Rosen Jeliazkov, un oficial de rang înalt al GERB cu o vastă experiență guvernamentală, care a fost anterior ministru și speaker al parlamentului.
Coaliția și-a atras deja critici din partea liderilor opoziției și a unor analiști politici, care au pus la îndoială angajamentul acesteia de a lupta împotriva corupției și de a menține cursul pro-occidental al țării.
Revenirea lui Borisov
Pentru mulți bulgari, partidul GERB, condus de Boiko Borisov, este sinonim cu corupția. Un pivot al politicii bulgare, Borisov a ocupat funcția de prim-ministru de trei ori, între 2009 și 2021, și a fost criticat frecvent pentru că a stat în fruntea unui sistem caracterizat de o corupție generalizată, o mass-media capturată și de utilizarea presupus frauduloasă a fondurilor UE. Borisov a demisionat în cele din urmă în 2021, după luni de ample proteste anti-corupție. Deși a câștigat alegerile ulterioare, partidul GERB nu a reușit să-și găsească parteneri politici pentru a forma o coaliție.
Îngrijorări provoacă mai ales relația GERB cu Delian Peevski, un oligarh puternic și influent, acuzat de corupție și trafic de influență, care a fost sancționat de Statele Unite și Marea Britanie.
În loc să se distanțeze de Peevski, așa cum au insistat mai mulți politicieni bulgari, coaliția a eliminat din proiectele inițiale ale acordului politic o prevedere ce i-ar fi redus influența. Decizia a determinat alianța reformistă „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică” să se retragă de la negocieri și să rămână în afara coaliției.
În ciuda agendei ambițioase a prim-ministrului Jeliazkov, care include adoptarea reformelor cerute de UE, aderarea la zona euro și consolidarea statului de drept, mulți bulgari nu sunt convinși de programul său.
Acest lucru se datorează, în parte, contradicțiilor inerente ale coaliției - în special încercărilor de a îmbina interesele pro-occidentale și cele pro-rusești. Semnele compromisului și oportunismului politic sunt deja vizibile.
Termenul „proeuropean” a fost eliminat din declarația de creare a coaliției, iar angajamentele privind Ucraina invadată de Rusia au fost diluate pentru a ține cont de reticența Partidului Socialist Bulgar pro-rus față de sprijinul acordat Kievului. Merită amintit aici și faptul că partidul „Există un astfel de popor” a fost, la început, o mișcare anti-GERB și anti-corupție.
Având în vedere că ultimii patru ani au fost marcați de paralizie politică și lipsa reformelor, asistența financiară din partea Uniunii Europene aproape că a încetat. Restabilirea acestui canal financiar esențial ar putea să nu fie ușoară însă, dat fiind că presupune realizarea reformelor și a măsurilor anticorupție impuse de UE - schimbări pe care membrul tot mai eurosceptic al coaliției „Există un astfel de popor” le-a blocat anterior.
Își va continua Bulgaria cursul pro-european?
Totuși, este puțin probabil ca noul guvern al Bulgariei să schimbe orientarea țării față de UE și Occident. Țara a devenit recent membră deplină a zonei fără vize Schengen și s-a angajat să evite cooperarea cu „partidele antieuropene”. În discursul său din 16 ianuarie, Jeliazkov a declarat că va asigura continuitatea geopolitică a țării, menționând intrarea în Zona Euro, a monedei comune, drept o prioritate.
Există, de asemenea, unele mecanisme de control și echilibru. Adresându-se parlamentului la 16 ianuarie, Nadejda Iordanova de la „Continuăm schimbarea-Bulgaria democratică”, a declarat că grupul său parlamentar de opoziție va urmări dacă guvernul își menține cursul proeuropean.
„Vom sprijini calea către moneda euro, independența energetică și modernizarea armatei”, a spus Iordanova. „[Noi] vom fi în opoziție, vom fi consecvenți, vom lucra pentru modernizarea și consolidarea instituțiilor”.
Ultimii patru ani în Bulgaria au fost caracterizați de inerție politică și stagnarea reformelor - o situație ce nu se va schimba neapărat, odată cu instalarea noului guvern la Sofia.
Acum, însă, mulți bulgari se tem nu doar de faptul că lucrurile nu se vor schimba, ci că situația se va înrăutăți, revenindu-se la ceea ce ei spun că a fost o decadă deosebit de coruptă și lipsită de scrupule sub conducerea lui Borisov și GERB.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te