Potrivit autorităților, exploziile – care s-au resimțit pe o zona foarte largă – de peste 200 de kilometri – s-ar fi datorat depozitării improprii și pentru 6 ani a 2750 de tone de nitrat de amoniu – un îngrășământ agricol care este folosit însă și la fabricarea expozibililor.
Autoritățile spun că peste 200 de mii de persoane au rămas fără locuințe și au făcut un apel de ajutor către comunitatea internațională.„Amploarea acestui dezastru este absolut deasupra cuvintelor” a declarat în această dimineață premierul Hassan Diab, care a evaluat pierderile materiale produse la peste 3 miliarde de dolari și a promis că cei vinovați vor fi aduși în fața justiției.
Țările vecine și prietene... să ne ajute să ne vindecăm rănile profunde
Președintele Aoun a declarat trei zile de doliu începând de astăzi . Deschizând o ședință de urgență a cabinetului a afirmat că Beirutul a fost transformat într-un oraș al dezastrelor. Premierul a cerut țărilor învecinate să-i ajute țara: „Acesta este un mesaj urgent către țările vecine și prietene și care iubesc Libanul să ne sprijine și să ne ajute să ne vindecăm rănile profunde.” De la Washington la Teheran, trecând prin Paris și Kuwait, promisiunile de ajutoare și condoleanțele au venit din lumea întreaga început de ieri seară.
Libanul trece prin cea mai gravă criză din ultimele decenii cea mai gravă criză economică din războiul civil din 1975-1990, cu proteste massive împotriva clasei politice - moneda națională s-a depreciat complet, inflația este galopantă ,șomajul este la 25 % din forța de muncă iar sistemul sanitar se află într-o stare critică din cauza pandemiei de coronavirus.
Vineri, urmează ca un tribunal special olandez să anunțe verdictul legat de asasinarea premierului Rafik Hariri în 2005. 4 bărbați sunt acuzați de atacul cu bombă asupra fostului premier și a altor 21 de persoane.
Parisul a promis, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, că va trimite mai multe tone de material sanitar la bordul a două avioane militare, un detașament de 55 de membrii ai securități civile plus vreo zece medici la Beirut. Liderul de la Paris și-a anunțat prezența la Beirut mâine.
Presa locală a arătat oameni prinși sub moloz, mașini stricate și clădiri avariate, iar imaginile din spitale sunt imaginea unui dezastru umanitar. Șeful Crucii Roșii din Liban, George Kettani, a descris situația drept o „imensă catastrofă”, cu victime peste tot. Crucea Roșie a spus că este încă în desfășurare o operațiune de căutare și salvare pentru localizarea celor peste 100 de persoane dispărute și că se așteapta că numărul victimelor să crească.
Vasul Rosus care a transportat acum 6 ani încărcătura de nitrat de amoniu era sub pavilion moldovenesc și aparținea unui om de afaceri rus. Vaporul avea inițial destinația Mozambic. Comandatul vasului, Boris Prokoșev a confirmat într-un interviu cu serviciul în limba rusă al postului nostru de radio Svoboda că omul de afaceri rus Igor Greciușkin, rezident în Cipru și originar din Habarovsk a fost proprietarul vasului, iar echipajul era format din marinari ucrainieni și ruși. Din cauza condițiilor tehnice vasul a fost nevoit să se oprească la Beirut unde a fost confiscat de autoritățile libaneze pentru neplata plăților portuare și în 2014 a fost abandonat de către proprietar. Echipajul a fost cu greu repatriat, pentru că fusese lăsat în voia sorții, în ciuda apelurilor disperate ale căpitanului vasului și ale echipajului.
Prokoșev a mai spus că nava era foarte veche și că s-a scufundat acum doi sau trei ani, deoarece nimeni nu s-a mai ocupat de ea. Prokoșev a spus că Greciușkin datorează încă zeci de mii de dolari în salarii neplătite lui și celorlalți membri ai echipajului și că toate încercările sale de a-l da în judecată în Rusia au eșuat, deoarece omul de afaceri nu mai locuiește acolo. Potrivit unui comunicat al agenției navale moldovene, dat publicității astăzi nava a fost radiată din registrul navelor moldovene în 2014.
Autoritățile libaneze încă cercetează cauza incendiului care a dus la explozia masivă și nu au anunțat care ar fi putut fi cauza definitivă a incendiului. Televiziunea LBCI-TV din Liban a relatat miercuri că, potrivit informațiilor preliminare, incendiul s-ar fi declanșat accidental de către sudorii care închideau o gaură prin care se putea intra fără autorizație în depozit. O scânteie de la aparatul de sudură ar fi detonat accidental încărcătura de nitrat de amoniu din depozit. Experți independenți spun că norii portocalii care au urmat exploziilor masive au fost probabil de la gazul dioxid de azot toxic care este eliberat în urmă unei explozii care implică nitrați.
Guvernatorul capitalei Beirut, Marwan Abboud, a declarat că aproximativ 250.000 de oameni și-au pierdut casele ca urmare a exploziei și că autoritățile au lansat o operațiune umanitară masivă pentru a oferi hrană, apă și adăpost celor care au fost strămutați.