La ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 8 aprilie, avocata Cristina Cibotaru a prezentat o scrisoare adresată clientei sale, judecătoarei Mariana Ursachi de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Scrisoarea este datată cu 5 aprilie și semnată de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care-i scrie că a aflat că judecătorii de la CSJ au fost amenințați cu dosare penale dacă vor anula hotărârile comisiei pre-vetting.
Ursachi a făcut parte din completul care, pe 1 august 2023, a anulat 21 de decizii ale comisiei pre-vetting, în privința judecătorilor și procurorilor care nu au promovat evaluarea. În ședința din 8 aprilie, CSM urma să examineze dacă cei trei magistrați din completul de la CSJ au acționat corect, dar a amânat subiectul.
În scrisoarea către Ursache, Dragalin susține că a primit, în aceeași zi de 1 august 2023, mesaje pe Signal de la unul dintre membrii CSM – Ion Guzun, care i-ar fi sugerat să deschidă un dosar penal privind emiterea unor decizii ilegale. Dragalin o avertizează pe Uraschi să se aștepte la „consecințe negative profesionale”.
Ion Guzun a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook. El a spus că mesajele prezentate de Dragalin „sunt scoase din context”. Guzun crede că publicarea scrisorii face parte „dintr-o strategie de apărare a judecătorilor care sunt subiecți ai unei proceduri disciplinare pendinte la CSM” și dă asigurări că, în calitate de membru al CSM, respectă independența judecătorilor.
Vezi și: Inspecția judiciară va verifica deciziile CSJ. Cum vor afecta acestea pre-vetting-ul?
În același context, fosta procuroare-șefă a scris că, pe parcursul anului 2024, ar fi fost „abordată” de președinta Maia Sandu și de premierul Dorin Recean, care i-ar fi solicitat lista procurorilor care ar trebui, în opinia ei, să promoveze vettingul.
„Nu am trimis așa listă niciodată deoarece consider incorectă implicarea politicului în procedura de vetting”, a spus Dragalin. Ea suspectează că lista ar fi putut fi utilizată, de fapt, pentru a-i ataca pe procurorii pe care-i consideră corecți și presupune că astfel de liste ar fi fost solicitate și de la CSM și CSP.
Dragalin crede că a fost înlăturată din funcție, inclusiv, pentru că a criticat public procedura de vetting. „Acțiunile guvernării în ultimii ani demonstrează o tentativă sistematică de presiune politică asupra sistemului de justiție, inclusiv prin scoaterea din sistem, prin diferite metode [...] a celor care nu se supun presiunilor politice”, a concluzionat ea în scrisoarea către judecătoarea Ursachi.
Cum răspund Președinția și Guvernul
În replică, Președinția a declarat că Dragalin „face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu șefa statului” și și-a exprimat regretul că fosta șefă a Procuraturii Anticorupție nu a fost de acord cu procedura de vetting, menită să elimine din sistem persoanele corupte.
„Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere”, se arată în răspunsul transmis Europei Libere de purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că nu va veni cu un comentariu suplimentar la declarațiile Președinției privind scrisoarea Veronicăi Dragalin.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te