Dar fostul președinte american este implicat într-o serie de alte procese care nu numai că îi decid viitorul, dar influențează și peisajul politic american, în contextul alegerilor prezidențiale din 2024.
Strategia lui Trump pare să graviteze în jurul tergiversării, în speranța că va redeveni președinte. Dacă rămâne cetățean de rând, el se confruntă nu doar cu perspectiva unor ani de procese costisitoare, dar chiar cu posibilitatea închisorii, în cazul unei condamnări.
Calculele sale se pot schimba dramatic însă dacă obține victoria în viitoarele alegeri, din luna noiembrie. În această ipoteză, procesele penale ar putea fi amânate pe termen nedeterminat, oferindu-i practic imunitate legală, în timpul mandatului său.
Ce procese are Trump și ce șanse să le câștige
Experți juridici remarcă faptul că Donald Trump poate fi găsit vinovat în o parte din aceste procese, inclusiv cel care se derulează acum la New York, dar că în cele din urmă, juriul care contează ar putea fi electoratul.
Prin amânarea strategică a majorității proceselor sale până după alegeri, Trump a transformat practic candidatura sa la Casa Albă într-un referendum asupra libertății sale. Dacă el ar deveni din nou președinte, ar putea face numiri la Ministerul de Justiție, care să anuleze cazuri împotriva sa la nivel federal și chiar s-ar putea auto-amnistia.
- Te-ar putea interesa și: „Putin îl așteaptă pe Trump”: Fostul consilier pe securitate națională al Casei Albe își exprimă temerile privind Ucraina și NATO
Cazurile pe rol la Washington D.C. și în Florida reprezintă cele mai mari amenințări legale, la nivel federal, în timp ce acuzațiile din statul Georgia că ar fi încercat să influențeze ilegal alegerile pe care le-a pierdut în 2020 vor rămâne o problemă, pentru că nu se supun jurisdicției federale.
Procesul din Florida pentru sustragerea și folosirea ilegală a unor documente secrete și subminarea justiției a fost amânat pe termen nedefinit. Procesul din Georgia ar putea începe la 5 august, o dată care însă nu e fermă.
Procesele federale rămân și în așteptare până când Curtea Supremă va lua o decizie în privința imunității președintelui pentru acțiunile sale, în timpul mandatului său trecut.
De ce rămâne Trump un candidat competitiv, în ciuda atâtor procese
În ciuda presiunii legale crescânde, Trump și-a reluat campania electorală, chiar prezența sa mediatizată în tribunale făcând parte din ea, repetând afirmațiile false că ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 2020.
Mai mulți republicani își arată sprijinul față de fostul președinte, câteva oficialități din partid alăturându-se lui Trump, în timpul procesului său penal de la New York.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson s-a deplasat și el acolo, condamnând procesul. Johnson, care a apărut alături de Trump în holul tribunalului a criticat cazul împotriva fostului președinte drept „amestec în alegeri”, susținând că procurorii ar încearcă să-l țină pe acesta departe de campania electorală.
În ciuda problemelor legale, Trump continuă să rămână un candidat competitiv. Sondajele sunt echilibrate, iar în unele dintre statele cheie îi sunt chiar favorabile.
Dacă prima dată când a candidat, Donald Trump era un necunoscut în lumea politică și prin aceasta atrăgător pentru unii americani, acum alegătorii știu la ce să se aștepte. Iar faptul că Trump este chiar și așa un candidat competitiv reprezintă un mesaj în sine, care se cere descifrat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te